Dino Rađa, legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš, emotivno se oprostio od Dušana Dude Ivkovića i podelio nekoliko momenata po kojima će pamtiti legendarnog startega.

PROČITAJTE JOŠ

Ivković je preminuo u 78. godini, a Rađa je najpre objasnio da je odmah po ustajanju u SAD naslutio da se desila tragedija. Pojasnio je kakav je, zapravo, bio Duda.

„Moje saučešće čitavoj porodici Dudinoj. Jutros sam se probudio i vidim više od 100 poruka iz Srbije i odmah sam znao da nešto nije dobro. Jako tužna vest, Duda je uvek bio jedan od mojih omiljenih trenera, trenera koje sam puno poštovao i od kojih sam puno naučio, trenera koji je bio Atila, Bič božji, ali i pravedan prema svima. Isto je tretirao Dražena i nekog ko je bio 12. u ekipi. Tako da sam ga izuzetno poštovao i jako mi je krivo što je otišao, mislim da je prerano“, započeo je Rađa na TV Nova S.

Četiri godine su sarađivali u reprezentaciji, a kada se sada osvrne Rađa ima samo reči hvale.

„Bio je to užitak kada pogledaš te stvari iz kasnije perspektive, radilo se žestoko. Pripreme su bile jake, dobre, kod njega je igrao onaj ko je najbolji, nije bilo imena koja su morala da igraju. Ako si dobar igraš, ako nisi ne igraš. Ako je tvoj dan igrač, jako puno smo naučili svi od njega. Sarađivali smo četiri godine u reprezentaciji, a posle smo bili rivali. Bilo je poštovanja sa obe strane, njegov oproštaj je bio onako kako i zaslužuje. Puna dvorana, puno poznatih imena i zvanični kraj jedne velike karijere.“

Opisao je Ivkovića jednom rečju.

„Duda je legenda i tu nema šta više dodati. Tu nema šta više dodati. Ta reč obuhvata sve ono što je on bio.“

Pojasnio je i da je Ivković uvek plenio znanjem.

„On je bio ulični šmeker koji je svojim znanjem i radom vladao. Nikada nije koristio autoritet sile, već autoritet rada i znanja. Tu nije bilo šanse da ga iko ugrozi i bio je apsolutni autoritet u toj reprezentaciji i mislim da nema igrača koji ga nije voleo. Ne morate ga ni volite, ali morate ga poštovati maksimalno“, završio je Rađa.

BONUS VIDEO Dušan Duda Ivković – odlazak legende

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare