Foto: EPA/VALDA KALNINA

Odlazak Dušana Dude Ivković protresao je ne samo srpsku, već i svetsku javnost. Veliki broj legendi ove igre odlučio je da se oprosti od trofejnoj stručnjaka koji je igrao značajnu ulogu u njihovim životima.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od njih bio je Dragan Đilas, bivši predsednik Košarkaškog saveza Srbije, koji je podelio emotivan tekst u kome se ističu dva segmenta.

„Burazeru, vidi da ti kažem, za reprezentaciju nije problem. Tu sam ja uvek za Srbiju. I ne treba mi plata. Imam ugovor sa Olimpijakosom“. Ovim rečima, na parkingu jednog atinskog restorana, je veliki Dušan Duda Ivković ispratio Dejana Bodirogu i mene na aerodrom.“

Nakon toga je pojasnio i kako je on video Ivkovića.

„Pričao sam sa njegovom Nenom, koja ga je znala najbolje od svih. Rekla mi je da ga pitam. Bodiroga i ja smo seli u avion za Atinu da ga molimo da promeni odluku. Sačekao nas je, odveo na večeru, pričali smo satima. Uplašeni šta će nam reći nismo se usudili da ga pitamo. Večera se završila, izašli smo iz restorana, došli do kola i kad više nisam znao šta ću, taj veliki gospodin i šmeker je bez ikakvog pitanja rekao tu rečenicu. Na moje veliko hvala je dodao: I ono što mi KSS duguje nije hitno. Kad budete mogli.

Takav je bio Duda Ivković.“

Dragan Đilas i Dušan Duda Ivković Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Sjajno poređenje je imao i Milenko Tepić koji je povukao kratku paralelu između fudbala i košarke. Pohvala kakva se ne čuje svaki dan.

„Ivković je na klupu došao posle neuspeha 2007. godine kao jedno od vodećih imena evropske košarke, i napravio je reprezentaciju većinski od igrača koji nisu izgradili puno ime. Ali kad dođe takva veličina, kad vas izabere i kaže da možete mnogo, onda i vi verujete. Način na koji je od nas napravio tim, ujedinio nas, pre svega treninzima, ali i timskim večerama, odnosima koji su stvarani, pokazuju njegovu punu trenersku veličinu. On sigurno ne bi bio takav da je imao samo jedan kvalitet. Odnos sa ljudima, igračima… Ja sam se ženio 2017. godine, kada je on imao 73 godine. Ja sam ga zvao iz poštovanja prema njemu, iako sam znao da leto provodi u Grčkoj, on je u prvom momentu rekao da će biti teško, jer tada nije tu. ali će probati da dođe. Uspeo je, bio je jedan od prvih gostiju, i došao je samo zbog toga“, rekao je Tepić.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

„Kao što je Maradona bio za fudbalski svet, tako je i Duda Ivković za košarkaški“, rekao je sjajni bek za TV Nova S.

Željko Obradović bio je utučen zbog smrti kuma Ivkovića i nije mu bilo lako da govori o odnosu sa velikanom košarke.

„Naravno da mi je drago zbog Novice da je sve lepo proteklo. Igrač je koji je obeležio epohu u Partizanu. Sve je bilo evidentno načinom na koji ga je publika pozdravila, koliko su uz njega i koliko je lep govor održao. Setio se svega što je bitno da pomene. Čestitam mu na svemu što je dao Partizanu i naravno, pozvao sam ga da kad god može dođe na trening i da bude sa nama. I ono što je važno je da je večerašnja utakmica bila prva pred našim navijačima, hvala im što su došli u tolikom broju, što su podržali ovaj novi tim koji je tek na početku i što su ispratili mog velikog prijatelja i kuma Dudu Ivkovića na način kako je on to zaslužio. Meni lično je mnogo težak dan. Mnogo je emocija. Probao sam da što više budem skoncentrisan na utakmicu. Igrači su odigrali izuzetno borbeno, sa druge strane Efesu je falilo malo igrača i naravno, igrali su na malo opuštenijem nivou od onoga na kojem inače igraju“.

Foto: Youtube.com

Poznato je da su Obradović i Ivković bili veliki prijatelji i kumovi, zajedno su i dolazili do pojedinih uspeha.

„Još jednom, mnogo mi je žao što sam jutros dobio tragičnu vest. Ne bih mnogo da pričam o mom i Dudinom odnosu, to je opšte poznato. Mislim da je Partizan uradio sve da se večeras oprosti od Dude na dostojanstven način. Naravno, nije zadnji put, već će biti oproštaja i u budućnosti. To je čovek koji je dao mnogo toga Partizanu.“

Sergej Trifunović je za TV Nova S pojasnio kako je upoznao Ivkovića i čime ga je oduševio.

„Duda i ja smo se videli par puta na utakmicama i svečanostima. Upoznao sam ga preko njegovog kuma Željka Obradovića, ali momenat kada sam stupio u kontakt sa Dudom je kada je on dao intervju za NIN. Bili su tada prvi protesti koje je organizovao ‘Ne davimo Beograd’, pre onih većih. Prva je javna ličnost koja se tu pojavila uz Divca i Sava Miloševića bio je jedina sportska ličnost koja je ukazala na to šta se dešava u njegovoj zemlji. Na nepravilnu vlast, gomilu loših, katastrofalnih posledica i koja je uspela da digne glas jer su svi ostali u fazonu ‘Mi smo sportisti, to nema veze sa nama’. To ima veze sa svima, tražio sam broj od Željka i rekao mu ‘Želim samo da se zahvalim za ovaj divan intervju’. Onda me je on zvao sam posle pet dana i seli smo. Rekao je ‘Mator sam, uradio sam sve što sam mogao, osećam užasnu potrebu da uradim nešto za ovu zemlju i ovaj narod, ovo ne mogu da gledam’. Da li je taj Saša Janković ispravna opcija?“. Rekao sam mu da sam ja tamo, negde mi je tu i žao ja sam kriv za njegov ulazak u politiku, osećam se krivim zbog toga. Otišao je jedan od najvećih ljudi koje sam imao čast da poznajem. Ne samo u svom sportu i u svom esnafu kao trener i čuda koje je učinio sa Partizanom, Olimpijakosom i reprezentacijom. To je jedan od najvećih učitelja koje smo ikada imali i divnih ljudi“, rekao je između ostalog Trifunović u emisiji „Među nama“ na TV Nova S.

Foto: printscreen/Nova S

Koliko je Duda bio veliko ime svedoči što se od njega oprostio i legendarni trener San Antonio Sparsa Greg Popovič.

„Dušan Ivković je bio ikonska figura u svetu košarke. Imao je ličnost veću od života, bio je izuzetni gospodar igre. Moje vreme provedeno sa Dudom, bilo to u Evropi ili SAD, uvek je bilo ispunjeno momentima istraživanja i održavanja znanja koje je njegovo prisustvo donosilo kao nijedno drugo. Moje najdublje saučešće Neni i njihovoj porodici u ovom teškom vremenu“, poruka je Popoviča.

Dino Rađa, legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš, emotivno se oprostio od Dušana Dude Ivkovića i podelio nekoliko momenata po kojima će pamtiti legendarnog startega.

„Moje saučešće čitavoj porodici Dudinoj. Jutros sam se probudio i vidim više od 100 poruka iz Srbije i odmah sam znao da nešto nije dobro. Jako tužna vest, Duda je uvek bio jedan od mojih omiljenih trenera, trenera koje sam puno poštovao i od kojih sam puno naučio, trenera koji je bio Atila, Bič božji, ali i pravedan prema svima. Isto je tretirao Dražena i nekog ko je bio 12. u ekipi. Tako da sam ga izuzetno poštovao i jako mi je krivo što je otišao, mislim da je prerano“, započeo je Rađa na TV Nova S.

Četiri godine su sarađivali u reprezentaciji, a kada se sada osvrne Rađa ima samo reči hvale.

„Bio je to užitak kada pogledaš te stvari iz kasnije perspektive, radilo se žestoko. Pripreme su bile jake, dobre, kod njega je igrao onaj ko je najbolji, nije bilo imena koja su morala da igraju. Ako si dobar igraš, ako nisi ne igraš. Ako je tvoj dan igrač, jako puno smo naučili svi od njega. Sarađivali smo četiri godine u reprezentaciji, a posle smo bili rivali. Bilo je poštovanja sa obe strane, njegov oproštaj je bio onako kako i zaslužuje. Puna dvorana, puno poznatih imena i zvanični kraj jedne velike karijere.“

Opisao je Ivkovića jednom rečju.

„Duda je legenda i tu nema šta više dodati. Tu nema šta više dodati. Ta reč obuhvata sve ono što je on bio.“

Pojasnio je i da je Ivković uvek plenio znanjem.

„On je bio ulični šmeker koji je svojim znanjem i radom vladao. Nikada nije koristio autoritet sile, već autoritet rada i znanja. Tu nije bilo šanse da ga iko ugrozi i bio je apsolutni autoritet u toj reprezentaciji i mislim da nema igrača koji ga nije voleo. Ne morate ga ni volite, ali morate ga poštovati maksimalno“, završio je Rađa.

BONUS VIDEO Emotivni Novica Veličković šest puta prekidao govor zbog suza

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar