Foto: Kevin C. Cox / Getty images / Profimedia

Bogdan Bogdanović je 17. marta zabeležio veliki podvig pošto je uspešno završio čitavu godinu otkako je odigrao meč bez pogođene trojke (poslednji takav dogodio se 13. marta 2023. godine protiv Minesota Timbervulvsa kada je promašio sva četiri pokušaja), a beka Atlanta Hoksa očekuje napad na mesto u večnosti NBA lige.

Bogdanović je, ne računajući plej-of, u završnci sezone 2022/2023 vezao 11 utakmica bez promašene trojke, da bi ove sezone na to dodao još 70. Ukupno – na 81 susretu uzastopno u ligaškom delu NBA lige Bogdanović je pogodio bar jedan šut za tri poena.

Tako je došao u poziciju da na preostalih devet susreta dodatno smanji, a potom početkom naredne i prestigne brojku od 99, koliko je ubacio Džordan Klarkson.

Klarkson je u peirodu od 29. januara 2020. godine pa sve do 30. oktobra naredne godine na 99 utakmica ligaškog dela šampionata pogodio bar jednu trojku, pre nego što je na meču protiv Milvoki Baksa na gostovanju promašio svih sedam pokušaja.

PROČITAJTE JOŠ...

Uprkos tome, Klarkson je uspeo da sa petog mesta potisne Kleka Tompsona (95 utakmica) i trenutno zauzima tu poziciju po broju vezanih mečeva sa bar jednom pogođenom trojkom.

Da bi nadmašio Klarksona Bogdanović mora da bar jednom bude precizan na 20 narednih mečeva. Kako je do kraja ove sezone ostalo Atlanti da odigra još deset, jasno je da će na šansu da nastavi poteru za Klarksonom morati da sačeka do početka sledeće sezone.

Pored njega, Bogdanović bi mogao da stigne sredinom naredne sezone, pod uslovom da ostane u redovima tima iz Džordžije, prestigne i jednog od najboljih trojakaša u istoriji lige, Kajla Korvera, koji je na 127 utakmica zaredom bio precizan bar jednom za tri poena.

Prema trenutnom razvoju situacije, na trećoj poziciji je Damijen Lilard, koji je na prethodnih 145 mečeva bar jednom bio precizan sa distance.

Čuveni Dajm je u fantastičnom ritmu, „rešeta“ u dresu Milvoki Baksa, a cilj mu je, pored napada na šampionsku titulu, i „preskakanje“ Stefa Karija. Lilard je naime, sa 145 vezanih utakmica od 6. novembra 2021. godine došao na 12 u odnosu na Stefa Karija.

Zvezda Golden Stejt Voriorsa je od 13. novembra 2014. pa sve do 3. novembra 2016. godine vezala 157 utakmica sa bar jednom pogođenom trojkom.

A apsolutni gospodar kada je u pitanju broj uzastopnih utakmica sa bar jednom trojkom je – upravo Kari.

Nešto više od dve godine pošto je okončao niz od 157 utakmica, Kari je 1. decembra 2018. pogodio trojku, a to je uradio potom na čak 267 utakmica.

Rezultat – pet godina bez meča na kom je promašio trojku, niz okončan tek u decembru 2023. godine.

A ako uspe u tome, Bogdanović će ostvariti nešto što ni Predragu Stojakoviću nije pošlo za rukom. Doduše, Peđu je već nadmašio po tom parametru – jedan od najboljih trojkaša lige vezao je 62 meča u periodu od 16. januara pa do 12. decembra 2008. na 62 meča bio precizan bar jednom pri šutu za tri poena.

A dok čekamo Bogdanov naredni korak ka rekordu, uživajte u njegovim dosadšanjim majstorijama van linije za tri poena:

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar