Foto: Tanjug/ Zoran ŽEstić

Deca uživala u druženju.

Čuveni srpski košarkaš Vlade Divac, aktuelni reprezentivac Bogdan Bogdanović, američka košarkašica Taž Mekvilijams i košarkaš Ajzea Ostin, u društvu ambasadora SAD Kristofera Hila, posetili su školu „20 oktobar“ na Novom Beogradu i družili se sa školarcima.

Događaj pod nazivom „Malim koracima do velikih zvezda“ organizovali su ambasada SAD u Beogradu i Fondacija Ana i Vlade Divac, povodom obeležavanja jubileja 100 godina košarke u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

„Drago mi je što sam ovde sa vama, znam da ovde učite teške predmete, matematiku, jezike, ali imam utisak da je košarka popularnija. Takođe, mislim da je Srbija jedina zemlja na svetu gde banana nije voće nego nešto drugo (blokada u košarci, prim.aut)“, rekao je ambasador Hil i dobio brojne aplauze školaraca.

Dodao je i da je veliki navijač Bostona u NBA ligi.

„Tužan sam jer smo izgubili majstoricu od Majamija za plasman u veliko NBA finale“, dodao je on i imao lepe reči o košarci:

„Košarka spaja ljude, tu ste uvek u timu, deo ekipe i šta god izaberete za svoj poziv, znajte, najvažnije u životu je da budete deo tima i druga stvar da vredno radite. To znaju i naši gosti, koliko su vredno radili, čak i ako ne igraju za Seltikse“.

Mališani su tokom druženja postavili brojna pitanja gostima, od toga kako su izabrali košarku, do podsećanja na najvažnije momente u njihovim karijerama, između ostalog Divac je pričao o fantastičnoj pobedi protiv selekcije SAD na šampionatu sveta u Indijanapolisu 2002.

„Pobedili smo ih u četvrtfinalu, posle smo postali prvaci sveta i to je bio jedan od najlepših momenata u mojoj karijeri“, rekao je Divac.

Bogdanović je istakao da će u finalu NBA lige navijati za Denver i Nikolu Jokića, uprkos tome što za Majami igra još jedan Srbin Nikola Jović.

Dodao je i da jedva čeka povratak u reprezentaciju i Mundobasket.

„To je nešto najlepše u sportu, igrati za svoju zemlju“, rekao je košarkaš Atlante Hoksa.

Na terenima škole „20 oktobar“ prve košarkaške korake napravili su brojni košarkaški asovi, uključujući Dejana Tomaševića i Nemanju Bjelicu, a onda su Divac, Bogdanović i gosti iz SAD sa mališanima igrali košarku i uživali na terenu.

BONUS VIDEO Lebron bukvalno skinuo kapu Jokiću i progovorio o mogućoj penziji