Fudbalska reprezentacija Srbije
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic)

Srbija će imati neočekivanu podršku na Mundijalu.

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi saopštio je spisak fudbalera, 11. novembra, koji će igrati na Mundijalu u Kataru (20. novembar – 18. decembar).

PROČITAJTE JOŠ

Srbija će igrati u grupi G zajedno sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom, a oslonac naše reprezentacije će biti fudbaleri iz italijanske Serije A.

Čak 11 od 26 igrača na Piksijevom spisku dolazi iz te lige, te ne čudi komentar italijanske stranice „Italian Football TV“, da će „azuri“ navijati za Srbiju na Mundijalu.

„Srbija je pozvala 11 od 26 igrača na Mundijal iz Serije A, znamo za koga će Italija navijati“, pisalo je na njihovom Tviter nalogu.

Na svakom delu terena Srbija ima predstavnika iz italijanske lige, a prvo ćemo spomenuti golmana Vanju Milinković-Savića koji brani boje Torina.

Srpski čuvar mreže ove sezone pruža sjajne partije i na 16 utakmica je pet puta sačuvao mrežu.

Odigrao je svaki minut u Seriji A i apsolutno je postao prvi izbor trenera Ivana Jurića.

Piksija raduju i dobre partije štopera Fjorentine Nikole Milenkovića, koji je u pravom trenutku krenuo da podiže formu.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Srpski reprezentativac je na poslednja dva meča, u 13. i 14. kolu postigao dva gola, dok je sa „violom“ sačuvao mrežu na četiri utakmice.

Najveći broj reprezentativaca iz Serije A dolazi iz veznog reda, i selektor Srbije Dragan Stojković Piksi će biti na slatkim mukama.

Saša Lukić će propustiti poslednji meč jesenje sezone u Torinu zbog povrede lista, dok ni Ivan Ilić neće igrati za Veronu.

Sergej Milinković-Savić je sigurno jedan od najboljih srpskih fudbalera i to je ove sezone potvrdio sjajnim igrama u Laciju.

Na 19 utakmica, Sergej je postigao pet golova, uz sedam asistencija i srpski reprezentativac ističe kandidaturu za igrača sezone u italijanskoj ligi.

Darko Lazović je takođe imao problema sa povredama, ali se vratio na teren u meču 14. kola protiv Juventusa.

Tada je odmerio snage sa Filipom Kostićem, koji je proveo svih 90 minuta na terenu za „staru damu“.

Foto: Starsport

Kostić se pokazao kao dobro pojačanje Juventusa i na 22 utakmice upisao je sedam asistencija.

Iako je u početku imao problema da nađe pravu formu, baš kao i Milenković, Kostić najbolje partije pruža upravo u poslednjim mečevima, što nas može radovati.

Nemanja Radonjić je postigao gol u 29. minutu meča 14. kola Serije A protiv Sampdorije, ali je veći deo sezone proveo na klupi.

Ipak, zbog dobrih partija u dresu Srbije, zaslužio je Radonjić poziv za nastup u Kataru.

Filip Đuričić se muči tokom cele sezone sa Sampdorijom, a srpskom reprezentativcu nije pomogao ni dolazak Dejana Stankovića na klupu italijanskog tima.

Sampdorija zauzima 19. mesto u Seriji A, a Đuričić je na 14 utakmica bio strelac samo dva puta.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Okosnicu napada Srbije predtsavljaće Dušan Vlahović i Luka Jović, koji su zajendo ove sezone postigli devet golova u Seriji A.

Jović se dugo „tražio“ u dresu „viole“, ali sada je stekao samopouzdanje, pa je postigao šest golova u veoma kratkom vremenskom periodu i ponovo podsetio na zlatne periode iz Ajntrahta.

Vlahović je sa druge strane povređen i još uvek je njegov nastup na prvom meču protiv Brazila neizvestan.

Napadač Juventusa je zaradio i upalu usled istegnuća primicača, što dalje dovodi do ogromnog bola i sve se rešava samo mirovanjem i terapijama.

Već na startu sezone Serija A je mogla da promeni ime u „Serbia A“, zbog broja srpskig fudbalera koji nastupanju u njoj (18).

Poljaci su jedina reprezentacija koja je blizu tog broja, pošto će njih na Mundijalu predstavljati 10 igrača iz Serije A.

Ako dodamo i Kamila Glika, koji igra u Seriji B, Poljaci takođe dolaze do brojke od 11 reprezentativaca koji nastupaju u Italiji.

Italijani zbog toga dodaju da će se nadati finalu između Srbije i Poljske.

Evropski šampioni se nisu plasirali na Mundijal pošto su kao drugi završili u grupi C, iza Švajcarske sa 16 bodova.

Zbog toga su morali u baraž, gde ih je izbacila reprezentacija Severne Makedonije nakon pobede od 1:0, golom Aleksandra Trajkovskog.

Srbija ima šest predstavnika iz španske La lige, dva iz portugalske lige, i po jednog iz Bundeslige, austrijskog prvenstva, Superlige Srbije, Premijer lige, poljske, holandske i grčke lige.

Čak 24 fudbalera Srbije su u karijeri nastupali u „ligama petica“, dok će priliku za to u narednim godinama imati da urade Andrija Živković i Strahinja Eraković.

Italija je poslednji put bila šampion sveta 2006. godine, a mi možemo samo da verujemo i navijamo da će naši fudbaleri učiniti nešto slično u Kataru.

BONUS VIDEO Piksi i Materaci predstavili „Boginju“ u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar