Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nakon reprezentativne pauze takmičenje u Superligi Srbije biće nastavljeno mečevima 27. kola, a posebna pažnja biće usmerena ka Ivanjici (subota, 16.00), gde gostuje Crvena zvezda, odnosno Humskoj, gde Partizan dočekuje Spartak iz Subotice istog dana od 18.30.

Naime, crveno i crno-beli imaju ozbiljan imperativ pobede, a u slučaju određenog razvoja rezultata pitanje prvoplasiranog tima posle 30 kola bi moglo da bude praktično rešeno već u subotu nešto posle 20.30.

Krenimo od gostovanja lidera na tabeli, Crvene zvezde.

PROČITAJTE JOŠ

Crveno-beli nsiu slavili na „večitom derbiju“, ali jesu na dve utakmice posle meča protiv Partizana, protiv oba Radnička (u Nišu 2:0, u Beogradu protiv Kragujevčana 5:0). Sa druge strane, Partizan je poražen od Napretka u Humskoj 1:0, potom je u Lučanima uspeo da se izvuče u poslednjim trenucima meča i dođe do 1:1,

Tako je Zvezda došla u situaciju da, s obzirom na to da će na teren pre najvećeg rivala, bodovnu prednost poveća na sedam bodova i dodatno poveća pritisak na Igora Duljaja i crno-bele.

Zvezda u Ivanjicu odlazi u sjajnom raspoloženju, mada je pitanje koliko će izabranici Vladana Milojevića biti sveži, s obzirom na to da su mnogobrojni nosioci igre nastupali za reprezentaciju u proteklom periodu.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

A da Zvezdu ne očekuje lak zadatak potvrđuje nekoliko parametara. Naime, pored umora, crveno-beli će morati da igraju i protiv raspoloženog Javora, pošto je tim iz Ivanjice vezao dve pobede, savladavši Železničar 1:0 i Radnik 2:1.

Ako se na to doda i poslovično ne preterano kvalitetan teren u Ivanjici, jasno je da domaći imaju svoje adute kada je u pitanju gostovanje aktuelnog šampiona.

Pobeda Javora bi donela šansu Partizanu da priđe Zvezdi na bod minusa i vrati se u šampionsku trku, dok bi remi značio mogućnost da crno-beli priđu na dva bora minusa.

Sa druge strane, Zvezda bi, s obzirom na to da igra prva, prednost povećala na sedam bodova i mirno čekala duel u Humskoj.

Crno-beli su bez pobede na prethodna tri meča, od mogućih devet osvojili su samo dva boda, a po svemu sudeći neće moći da računaju na Mateusa Saldanju, te će napad biti bez najvažnijeg igrača. Trijumf bi Partizanu doneo nastavak šampionske trke u odnosu na Zvezdu, dok bi remi ili poraz maltene rešili pitanje šampiona.

fOTO: Srdjan Stevanovic/Starsport

Naime, u slučaju da Zvezda ode na sedam bodova prednosti tri kola pre kraja ligaškog dela, izabranici Vladana Milojevića bi gotovo sigurno obezbedili domaći teren na 173. večitom derbiju koji će biti odigran u prvom kolu plej-ofa, dok bi remi ostavio matematički nadu Partizanu da može do prve pozicije, mada je teško zamisltii da bi Zvezda u poslednja tri kola doživela tri poraza, od IMT-a, Radnika i Železničara.

No, čak i remi Partizan dovodi u gotovo bezizlaznu situaciju jer bi Zvezda u poslednja tri kola došla do šest bodova viška, što bi moglo da predstavlja ključnu prednost u šampionskoj trci. Naime, prema pravilima Superlige, u slučaju da dve ekipe budu izjednačene na kraju sezone, ona koja je zauzela bolju poziciju posle 30 kola će biti bolje plasirana bez obzira na ostale okolnosti, što znači da bi Partizanu bilo potrebno da u dodanih sedam kola ne samo savlada Zvezdu nav Marakani, već i da na preostalih šest utakmica osvoji bar četiri boda više u odnosu na najvećeg rivala kako bi osvojio titulu.

SUPERLIGA, 27. kolo

Subota

14.00 Radnički 1923 – Napredak

14.00 Radnički Niš – Mladost

16.00 Javor – Crvena zvezda

18.30 Partizan – Spartak S.

Petak

Čukarički – Novi Pazar 2:0 (0:0)

(Docić 68. p, Pavkov 71)

Radnik – Vojvodina 0:4 (0:3)

(Petrović 6, Ivanović 29, 60, Vukanović 39)

IMT – Železničar Pančevo 1:1 (0:0)

(Lutovac 88 – Đorđević 82)

TSC Bačka Topola – Voždovac 2:0 (2:0)

(Vulić 41, Ćirković 44)

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare