Foto: Arhiva

Američki "Njujork tajms", jedan od najstarijih dnevnih listova u Sjedinjenim Američkim Državama, bavio se temom mafije u srpskom fudbalu i povezanosti predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije sa njom.

Ime Veljka Belivuka i njegove organizacije optužene za činjene brojnih zlodela – od trgovine drogom preko iznuđivanja do mučenja i ubijanja – stiglo je i do američke štampe, a novinar Endrju Higins je u obimnom tekstu na portalu čitaoce upoznao sa svim što se proteklih nedelja dešavalo oko FK Partizan.

PROČITAJTE JOŠ

Posebnu pažnju Higins je posvetio takozvanom bunkeru na stadionu u Humskoj koji je Belivukova ekipa koristila kao svoje prostorije:

„Spoljašnji zid je obojen u crno i belo, uz ispisano ime koje navijači ovog tima koriste – ‘Grobari’. Ime je dobro zasluženo. Srpski fudbalski navijači, bar oni koji su period pandemije iskoristili da se nabiju pod bučnu južnu tribinu Partizanovog stadiona, i njhovi podjednako anarhični rivali iz Crvene zvezde, imaju dugu reputaciju u ekstremnom nasilju“, stoji u uvodnom delu teksta.

Potom je podsetio da je 14 navijača Partizana osuđeno nakon smrti navijača francuskog Tuluza Brisa Tatona koji je stradao 2009. godine nakon napada od strane navijača Partizana, kao i na to da su navijačke frakcije Partizana i Crvene zvezde postale „snažna sila na ulici“. Dalje se novinar „Njujork tajmsa“ osvrnuo i na Belivukovo hapšenje, konferenciju koju je predsednik Aleksandar Vučić zajedno sa ministrom unitrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom održao, a na kojoj su pokazane fotografije unakaženih tela za koje postoji sumnja da su žrtve Belivukove ekipe.

Higins se zapitao gde leži veza između Belivuka i aktuelne srpske Vlade.

„Fudbalske huligane u Srbiji kontroliše država, i oni rade ono što im država kaže da bi trebalo da urade“, rekao je za „Njujork tajms“ predsednik fudbalskog sindikata „Nezavisnost“ Mirko Poledica.

Higins je dalje podsetio na reči premijerke Srbije Ane Brnabić da je „Belivuk bio daleko od Vučićevog partnera“:

„Imam pozdane informacije da mu je život bio ugrožen. Jasno je da su kriminalni klanovi razvili snažnu vezu sa bezbednosnim strukturama. Mafija ne bi bila toliko snažna bez podrške“, podsetio je Higins na reči Ane Brnabić.

Razlog je – strah:

„Naši političari se plaše stadiona i njegove snage. Znaju da sve sa tribine može da se lako prenese na ulicu. Žele kontrolu.“

Na Poledicu se nadovezao i Vladimir Vuletić, doskorašnji potpredsednik FK Partizan.

„Belivuk i Sale Mutavi, koji je ubijen, su tribinu Paritzana preuzeli nedugo pošto je Vučić 2014. postao premijer, i počeli su da tuku sve koji su pevali protiv njega“, rekao je Vuletić.

Na kraju, Higins je zaključio:

„Obični navijači Partizana nikada ga nisu prihvatili kao svog, već kao nekog ubačenog kog je Vučić ubacio kako bi diskreditovao tribinu navijača njegovog najvećeg rivala“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare