Viljareal Baena
Viljareal Baena; Foto: Screenshot Twitter Barça Xtra 

Postoje situacije kada bi i sudije trebalo da znaju da progledaju kroz prste, a ne da se striktno drže pravila...

Fudbaleri Viljareala uspeli su da preokrenu i da slave protiv Almerije sa 2:1 u 11. kolu Primere, iako je neposredno nakon pogotka za izjednačenje isključen strelac Aleks Baena.

PROČTITAJTE JOŠ

Baena je odlučio da povuče dres preko glave kako bi odao počast Hose Manuelu Lanezi, potpredsedniku kluba koji je preminuo prethodne sedmice u 75. godini. Još važnije od funkcije koju je imao jeste posao koji je odradio Lanezi, pa ga mnogi smatraju arhitektom modernog Viljareala.

Ipak, glavni sudija Rikado de Burgos Bengoeće nije imao isto mišljenje. Naime, odlučio je da se slepo drži pravila o skidanju dresa (iako nije potpuno skinut), pa je pokazao Baeni žuti karton. To ne bi bio problem da već nije imao žuti i da nije isključio igrača!

Nije promenio odluku, ali nije uspeo ni da shvati da je čitav stadion ustao da aplaudira zbog poteza Baene više nego zbog samog gola. Bio je ovo način da svi oproste od čoveka koji je stvorio „Žutu podmornicu“ koja je i u Evropi beležila odlične rezultate.

Negodovali su navijači, saigrači su poludeli, pa je Pau Tores dobio žuti, a isključen je i Manu Morales, koji je bio najkreativniji u korišćenju psovki. Ipak, sve je bilo u redu (koliko-toliko) kada je Nikolas Džekson pogodio za pobedu u 94. minutu. Pobeda koja je posvećena Lanezi.

Laneza je od 1993. godine u klubu i on je doveo Fernanda Roiga, španskog milijardera koji je četiri godine kasnije kupio klub. Tim iz grada od 50.000 ljudi je stigao u špansku elitu, osvojio je Ligu Evrope i dva puta bio polufinalista Lige šampiona.

Laneza je preminuo u 75. godini, mesec dana nakon što mu je preminula supruga.

BONUS VIDEO Stampedo i horor na fudbalskoj utakmici, poginulo više od 100 navijača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar