Euro 2024 utakmica Engleska vs Švajcarska Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Fudbaleri Engleske prošli su u polufinale Evra, pošto su izbacili Švajcarsku nakon penala - 5:3. Posle 90 i 120 minuta igre bilo je 1:1, ali su Englezi bili sigurni sa penala svih pet puta, dok je tragičar za Švajcarsku bio Manuel Akandži.

Foto: Promo

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Blizu čuda bili su Švajcarci, koji su preko Brila Embola poveli u 75. minutu, ali je Bukajo Saka izjednačio u 80. i tako dao nadu svom timu.

Pošto u produžecima nije bilo golova, a ni mnogo šansi, pristupilo se izvođenju penala, a precizni za Englesku bili su Palmer, Belingem, Saka, Toni i Trent Aleksander-Arnold.

Kod Švajcaraca prvi penal je promašio Akandži, a posle njega su precizni bili Šer, Šaćiri i Amduni, ali to nije bilo dovoljno.

PROČITAJTE JOŠ:

Prvo poluvreme bilo je izuzetno nesadržajno i retko šta iz njega je vredno pomena.

Bilo je nekoliko izblokiranih šuteva na obe strane, reprezentacije su bile pažljive i nisu se mnogo otvarale. Možda i najzanimljiviji napad bio je u poslednjim sekundima prvog dela, kada je Saka probio po desnoj strani, napravio je šansu, ali je Mejnu osujećen u završnici.

I u prvih 20 minuta do pola sata igre u drugom delu priča na terenu se nije mnogo menjala, s tim da je Švajcarska bila nešto bolja, ali bez velikih prilika.

Euro 2024 utakmica Engleska vs Švajcarska Foto:Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Sve nas je razbudio gol Embola, koji je bio plod lepe akcije. Gradili su Švajcarci napad, lopta je došla kod Endoja, koji je zavrnuo u sredinu, a onda je uz malo sreće došla do Embola, koji je uklizao i nije imao težak zadatak.

Slavlje fudbalera u crvenih dresova nije dugo trajalo, pošto je Saka izjednačio nakon pet minuta. Dobio je kirlni napadač loptu u noge od Deklana Rajsa, zalomio je sa desnog krila u sredinu i potom šutirao, a pogodio je dalji ugao. Lopta je od stativu ušla u gol, a Zomer nije imao šanse da odbrani.

Do kraja regularnih 90 minuta obve ekipe su imale po jednu šansu.

Eze je u 88. minutu prevario rivala na levom krilu, krenuo je ka sredini, dobio prostora za udarac, ali je šutirao loše. Foden se ljutio, jer je mislio da je u boljoj poziciji.

Euro 2024 utakmica Engleska vs Švajcarska Foto:EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

U nadoknadi je Šer centrirao, Embolo je zasmetao Endojeu, a Cuber je požurio sa udarcem, pa je prebacio gol.

Tokom prvog produžetka jedino je Belingem zapretio, ali je jednom izblokiran, dok mu je drugi put Zomer odbranio šut sa ivice kaznenog prostora.

U drugom produžetku bilo je nešto više uzbuđenja, ali tek u poslednjih nekoliko minuta.

Šer je u 107. minutu uputio prvi udarac ka golu Engleske, ali je lopta završila bliže tribini nego mreži.

Euro 2024 utakmica Engleska vs Švajcarska Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Malo ja falilo da Šaćiri pogodi gol iz kornera, ali je pogodio mesto gde se spajaju stativa i prečka. Pikford se nasmejao nakon ovog pokušaja, iako uopšte nije bilo bezazleno.

Zapretili su Švajcarci i preko Amdunija i Vidmera, ali njihovi pokušaji nisu bili dovoljno dobri i opasni za Pikforda.

U penalima su svi bili sigurni sem Akandžija, koji je postao tragičar.

Engleska - Švajcarska 1:1, posle penala 5:3

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar