Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Treći deo "oproštajnog pisma" Ljubiše Tumbakovića, bivšeg selektora fudbalera Srbije, koje je upućeno na adresu Fudbalskog saveza Srbije u formi izveštaja o radu i rezultatima, otkriva da je jedan nametnuti trener poremetio harmoniju stručnog štaba reprezentacije.

PROČITAJTE JOŠ

U prvom delu izveštaja Tumbaković je napisao da pojedine igrače nije zvao zbog nedisipline, zatim smo iz drugog dela saznali da su reprezentativci samovoljno napuštali pripreme pod izgovorom lakših povreda, a sada vidimo da je trn u oku bio i kondicioni trener Andreja Milutinović, koji je uvršćen u stručni štab na insistiranje pojedinih reprezentativaca.

Autoritet selektora, potencira crnim slovima Ljubiša Tumbaković, mora da bude stub u planiranju narednih izazova.

„Autoritet trenera stiče se znanjem, iskustvom i odnosima, a treba da bude podržan od strane rukovodstva saveza. Nikako da u javnost izlaze informacije ‘iz neimenovanih izvora iz FSS’. Potrebno je sistemsko stvaranje autoriteta selektora. Baš kao i lidera generacije“, prenosi treći deo izveštaja Sport Klub.

Tumbaković se dotakao i javne tajne – nezadovoljstva inkorporiranjem pojedinih ljudi unutar stručnog štaba, na insistiranje pojedinih reprezentativaca. FSS je angažovao Andreju Milutinovića, koordinatora za fizičku pripremu i oporavak igrača svih selekcija, na čiji predlog su angažovani prof. dr Milinko Dabović, Nemanja Božić i Ilija Rosić.

Upravo ovo je bila jabuka razdora.

„Zbog nedovoljno kvalitetne komunikacije, raspodele posla i odgovornosti koordinatora za fizičku pripremu i oporavak, Andreje Milutinovića, došlo je do pojave paralelnog stručnog štaba i paralelnog trenažnog procesa“, naglasio je Ljubiša Tumbaković u izveštaju.

Tumbaković je na ktraju izveštaja analizirao nekoliko reprezentativaca i ukazao na njihov značaj.

Foto: FSS

„Profesionalnim odnosom i sportskim vaspitanjem Nemanja Gudelj se nameće kao jedan od čvrstih modela srpskog reprezentativca. U situaciji da podjednako kvalitetno igra na više pozicija. Aleksandar Mitrović bez obzira što nije uspeo da pruži očekivano, odnosom prema reprezentaciji ispoljava karakteristike koje bi mogle da okarakterišu da poseduje ličnost u stanju da prevodi nove generacije. Predrag Rajković je igrač u čiju stabilnost na golu bi valjalo ulagati. Iza Luke Jovića je teška godina u profesionalnom smislu. Novembarskim okupljanjem pokazao je da je vredelo ulagati u njega, kao i da je za ovog mladog igrača Reala iz Madrida imalo smisla učiniti sve pedagoške mere kako bi ostao deo reprezentacije Srbije. Mihailo Ristić je zaslužio pohvale za učinak protiv u duelima sa Odegardom (Norveška) i Underom (Turska), posebno posle asistencije u duelu sa Turskom. Sergej Milinković-Savić je često osporavan i precenjivan. Uživa u igri, potezima pravi razliku u odnosu na ostale igrače savremenog fudbala. Potezima protiv Norveške i Turske potvrdio je vrednost“, napisao je Tumbaković, a prenosi Sport Klub.

Uz pohvale Nemanji Radonjiću i opšte razumevanje zbog problema sa povredom, podrška Dušanu Vlahoviću, „budućnosti reprezentacije“, sada već bivši selektor Srbije, ostavio je nasledniku poseban elaborat o Filipu Đuričiću i Darku Lazoviću.

„Prvi je periodično pozivan u reprezentaciju… Direktnošću i konkrentnošću nedostajao je timu. Lazović je iskusan igrač, nedostajao je ekipi. U narednom periodu može na visokom nivou da odigra utakmice, u interesu tima u celini.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar