EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Fudbaleri Crvene zvezde igraće u utorak 1. oktobra od 21 čas meč 2. kola Lige šampiona protiv Intera u Milanu, legendarnog kluba koji je prethodne sezone dominirao kao nikad pre u Italiji.

Dugo je Inter čekao na nove uspehe u Evropi, ali i Italiji posle odlaska Žozea Murinja koji je „neroazurima“ u sezoni 2009/10 doneo istorijsku triplu krunu.

Nakon njegovog odlaska usledila je dominacija Juventusa i tek posle 11 godina u sezoni 2020/21 Inter je vratio „Skudeto“ na „Đuzepe Meacu“.

PROČITAJTE JOŠ

Usledila je i jubilarna 20. titula u Italiji prethodne godine, te je trener Simone Inzagi postao izuzetno cenjen i poštovan među navijačima Intera.

Pre dve godine Inter je stigao čak i do finala Lige šampiona u kome je poražen od Mančester sitija sa 1:0.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Zaista je Inter vratio slavne dane i to na krilima Argentinca Lautara Martineza koji je jedan od glavnih favorita za osvajanje Zlatne lopte.

Najbolji adut ovog tima jeste odbrana (samo 22 gola primljena na 38 utakmica Serije A u sezoni 2023/24).

Kako se Inter vratio na vrh Evrope?

Dugo se Inter mučio i era u kojoj najviše pamtimo Maura Ikardija kao vođu tima nije za ponos.

Mnogo je trenera, ali i igrača prošlo kroz Meacu sve dok na nju nije stigao Antonio Konte, čovek koji osvaja titule gde god da ode.

To je i uradio sa Interom koji je pretvorio u pravu mašineriju uz pomoć Lautara i Romelua Lukakua. Belgijanac je igrao najbolji fudbal karijere upravo tada i nije ni čudo da je posle za više od 110 miliona evra otišao u Čelsi.

Foto: AP Photo/Luca Bruno

Prvu titulu posle Murinja Interu kao što smo rekli doneo je Konte, ali je odmah nakon toga napustio Italiju pošto je otišao put Engleske i Čelsija, što je zabolelo navijače čuvenog kluba.

Morali su ekspresno da pronađu rešenje čelnici i nisu pogrešili. Stigao je Simone Inzagi koji je praktično samo preuzeo Konteov sistem i nastavio ono što je njegov kolega započeo.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Inter je u svojoj 115 godina dugoj istoriji osvojio 20 titula Serije A,  devet trofeja Kupa Italije, osam Superkupova Italije, tri titule Lige šampiona, isto toliko Liga Evrope, dok su Svetsko klupsko prvenstvo osvojili 2010. godine.

U Ligi šampiona Inter i Zvezda igrali su dva puta, u četvrtfinalu tokom sezone 1980/81. U prvom duelu bilo je nerešeno (1:1), dok je Inter slavio na Marakani u gostima 0:1 i tako prošao u polufinale.

Po kom sistemu igra Inter

Od tog momenta Inter ne greši i već dugo dominira terenima u Italiji. Inzagi forsira sistem 3-5-2 u kojoj najvažniju ulogu imaju krilni bekovi.

Ali, da krenemo od golmana. Jan Somer je zamenio Andrea Onanu koji je prethodno iz tima izbacio Samira Handanoviča koji je bio na kraju karijere.

Igra nogom je veoma bitna za Inzagija i nije čudo što su Onana i Somer biri odabrani za tu poziciju.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Što se tiče tri štopera u sredini obično igra Frančesko Ačerbi, iskusni štoper koji sklanja sve pred sobom, te je i zaustavio Erlinga Holana u prvom kolu Lige šampiona.

Desno od njega uglavnom je Bendžaman Pavar, koga ume da zameni Jan Bisek, dok je najbolji deo ove odbrane Alesandro Bastoni.

Bastoni ne retko ide i napred i uključen je veoma u fazi napada, a pogotovo zbog sjajne leve noge. Ne greši u dodavanju, a zbog njegovog centaršuta otimaće se mnogi evropski velikani.

Na levom ving-beku zakucan je Federiko Dimarko, dok se desno naizmenično menjaju Denzel Damfriz i Mateo Darmijan.

Foto: Tanjug / AP Photo/Antonio Calanni

Gotovo u svakom meču u postizanju golova uključen je neko od njih, jer ako nisu direktni strelci, sigurno će upisati barem jednu asistenciju.

Vezni red ne može biti bolji od Nikola Barele i Hakana Čalhanoglua koji je u Interu postao jedan od najboljih u Evropi.

Barela se povredio i verovatno neće igrati protiv Zvezde, ali su tu da ga zamene Davide Fratezi, Pjotr Zijelinski ili Kristijan Aslani, pošto se u startnih 11 nalazi još i Henrik Mikhitarjan.

Napadački tandem Markus Tiram – Lautaro Martinez ledi krv u žilama i neće biti prijatno odbrani Zvezde u Milanu sigurno.

Interova forma pred Zvezdu može da raduje

Pre meča sa Udinezeom i trijumfa u gostima od 2:3, Inter je bio bez pobede još od 30. avgusta, kada je bio bolji od Atalante sa 4:0 na domaćem terenu.

Usledili su nerešeni rezultati sa Moncom (1:1) i Sitijem (0:0), dok su u derbiju poraženi od Milana sa 2:1.

Lautaro Martinez
Foto: Tanjug/Fabio Ferrari/LaPresse via AP

Ipak, ne treba to da zavara Zvezdu pošto šampion Italije tek kasnije u sezoni zna da diže formu.

Pored Barele povređen je i Tejdžon Bukenan, ali bez ikakve uvrede, Kanađanin nema neki veliki uticaj na igru Intera.

BONUS VIDEO Gol Benfike za 1:1 protiv Santa Klare

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar