Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

"Opta", specijalizovani sajt za sportsku statistiku i analizu, objavila je listu favorita u Ligi šampiona, a tamo se Crvena zvezda ne kotira dobro u ovom trenutku.

Od ove sezone u Ligi šampiona gledaćemo 36 ekipa, a superkompjuter je Zvezdu postavio tek na 33. poziciju, sa nula procenata šansi za uzimanje trofeja i ulazak u finale.

Za prolazak u polufinale crveno-belima je dato 0,1 posto, za četvrtfinale jedan posto, a plasman u nokaut rundu 6,2 posto. Da bi obezbedila plasman u osminu finala, Zvezda mora posle osam da bude na jednoj od prvih osam pozicija, a ukoliko završi na nekom od 9. do 24. mesta igraće u plej-ofu za nokaut rundu.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema ovim proračunima, ispod Zvezde na listi su samo Šahtjor Donjeck, Slovan Bratislava i Jang Bojs.

Prvi favorit za osvajanje Lige šampiona je Mančester siti (25,3%), drugi je Real Mardid (18,2%), dok je na trećoj poziciji Inter (10,9%).

U prvih 10 favorita su još i Arsenal, Bajer Leverkuzen, Barselona, Liverpul, Bajern, PSŽ i Lajpcig. Zanimljivo je da je Borusija Dortmund, kao prošlosezonski finalista, tek na 11. pozicji na ovoj listi.

Dinamo Zagreb je na 29. nmestu sa 17,4 odsto šansi za prolaz u nokaut rundi, ali i hrvatski klub prema superkopjuteru nema šanse da prođe u finale Lige šampiona.

„Opta“ se za ove proračune služila svojim superkompjuterom, koji je 10.000 puta simulirao sezonu Lige šampiona 2024/25, kako bi došao do što tačnijih zaključaka. Uzeto je u obzir nekoliko statističkih podataka, kao i novi sistem takmičenja bez grupne faze.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare