Dragan Stojković Piksi protiv Slovenije
Foto: Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije nikako nije u dobrom stanju, iako je već u četvrtak očekuje nastup u A diviziji Lige nacija.

Od dolaska Dragana Stojkovića Piksija na klupu reprezentacije, Srbija je uspela da se plasira na Svetsko i Evropsko prvenstvo, a usput je izborila promociju i u najjače društvo Lige nacija. Međutim, „orlovi“ se uopšte nisu lepo proveli u Kataru 2022, ništa bolji nisu bili ni u Nemačkoj ove godine na EP, a atmosfera nije baš prijatna ni pred Ligu nacija, što ne sluti na dobro…

Srbija će u prvom meču u Beogradu igrati sutra protiv Španije (20.45), dok će tri dana kasnije gostovati Danskoj (18.00).

PROČITAJTE JOŠ

Ne samo što u Beograd stiže Španija kao aktuelni prvak Evrope, koji se titulom okitio na turniru u Nemačkoj, već i zbog činjenice da će selektor Stojković imati oslabljen sastav na koji može da računa.

Posle otkaza Aleksandra Mitrovića, Sergeja MilinkovićSavića i Dušana Vlahovića, ni Nemanja Maksimović, Aleksa Terzić i Miloš Veljković nisu bili na prvom treningu u Staroj Pazovi.

Veljković zbog povrede noge nije igrao ni za Verdera protiv Borusije Dortmund, dok mu je poslednji meč bio 24. avgusta. Kada je reč o Maksimoviću, on je u nedelju bio van sastava za meč Panatinaikosa sa atinskom Kaliteom, dok je Terzić propustio poslednje dve utakmice u Salcburgu. Poslednju je odigrao 21. avgusta protiv Dinamo Kijeva u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Foto: FSS

Mitrović i Milinković-Savić su naveli povrede kao razlog izostanka, a Vlahović nije tu iz privatnih razloga.

Sa druge strane, Španci su okupili moćnu ekipu i trenirali u Las Rozasu pred mečeve, dok su na spisku selektora Luisa de la Fuentea dobro poznata imena.

David Raja, Aleks Remiro i Robert Sančez konkurišu za mesto na golu, Dani Karvahal, Oskar Mingeza, Robin le Norman, Dani Vivijan, Ajmerik Laport, Pau Tores, Mark Kukurelja, Aleks Grimaldo su u odbrani.

Vezni red će činiti Rodrigo, kao jedan od najboljih fudbalera na svetu, Fabijan Ruiz, Martin Zubimendi, Pepelu, Aleks Garsija, Pedri i Dani Olmo koji je blistao na Evru. U napadu će biti neke od mladih zvezda koje su Španiji i donele naslov prvaka Evrope poput Lamina Jamala, Ferana Toresa, Nika Vilijamsa, Jeremija Pina, Mikela Ojarzabala, Hoselua i Ajozea Pereza.

U Srbiji ćemo gledati i neka nova imena i totalne drugačije „orlove“, a ovo će sigurno biti jedan od najvećih izazova za selektora. Odbrana je čini se doživela najveće promene, a bekovsku liniju „orlova“ čine sada drugi fudbaleri.

Mladi nade Kosta Nedeljković i Jan-Karlo Simić biće nove uzdanice Dragana Stojkovića.

Rekao je Piksi da je spreman da zbog desnog beka Nedeljkovića i menja formaciju, što i ne čudi kada je bivši fudbaler Zvezde sa samo 18 godina već zablistao u prvom timu Aston Vile.

Foto: FSS

„Skroman sam, ali mora da vam imponuje kad čujete tako nešto, da selektor zbog vas želi da menja formaciju, pogotovo zbog igrača koji ima 18 godina. Sve to mi daje veliku motivaciju i samopouzdanje da pružam 300 odsto na terenu. Trudiću se da dam svoj maksimum i pomognem saigračima na terenu“, rekao je Nedeljković.

Istakao je da mu je žao što će Mitrović zbog povrede da propusti duele protiv Španije i Danske.

„Ima jedna slika od pre desetak godina, tada je bio u Anderlehtu, njegova braća od tetke žive u mojoj ulici u Smederevu, često je dolazio, a ja igrao fudbal na ulici… Posle sam dobio i šorts, dres Njukasla“, dodao je Nedeljković.

Ništa manje nije blistao još jedan tinejdžer, Jan-Karlo Simić, 19-godišnji štoper Anderlehta zbog poziva Piksija.

„Imao sam priliku da upoznam selektora Stojkovića u Torinu, još dok sam bio član Milana, kada smo igrali protiv Juventusa. Biti ovde je ostvarenje sna, ne mogu da verujem da sam u društvu ovih momaka, profesionalaca, zvezda evropskog fudbala. Veoma sam zahvalan na ukazanom poverenju i spreman sam da dam sve od sebe“, rekao je Simić.

Foto: FSS

Ne bi bilo iznenađenje da se upravo njih dvojica nađu startnoj postavi, a veliko pitanje jeste i ko će biti prvi izbor Piksija u napadu Srbije.

Za to mesto konkurišu Luka Jović (upitan zbog povrede), Petar Ratkov i Mihailo Ivanović, koji je nedavno napustio Vojvodinu i prešao u redove Milvola u transferu vrednom tri miliona evra.

Potencijalna postava Srbije (3-4-2-1): Rajković – Milenković, Babić, Pavlović – Nedeljković, Živković, Lukić, Ilić – Samardžić, Birmančević – Jović.

BONUS VIDEO Mitrović nokautiran, sudija nije ništa svirao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare