Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedom nad Švajcarskom u Leskovcu napravila je veliki korak ne samo ka opstanku u A diviziji Lige nacija, već i ka eventualnom plasmanu u četvrtfinale, što bi veoma lako moglo da bude ključno u borbi za odlazak na Svetsko prvenstvo 2026. godine.

„Orlovi“ su slavili sa 2:0 i tako došli do brojke od četiri boda, pa posle tri odigrana kola zaostaju za Španijom (sedam bodova) i Danskom (šest), a imaju četiri više od poslednjeplasirane Švajcarske.

Šta to znači konkretno za Ligu nacija?

Srbiju očekuju još tri meča – protiv Španije (15. oktobar, Kordoba), Švajcarske (15. novembar, Cirih) i Danske (18. novembar, Leskovac). Računica je jasna – sve tri pobede donose prolaz u narednu rundu, dok bi i šest bodova moglo da bude dovoljno, pod uslovom da Danci četiri ili manje bodova na naredna tri meča.

PROČITAJTE JOŠ:

Čak bi i četri boda mogla da budu dovoljna, pod uslovom da „orlovi“ savladaju Dansku, te da Danci na preostala dva meča osvoje ili jedan bod, ili dva, ali uz što ubedljiviju pobedu.

Da bi Srbija pretekla Španiju potrebno je da ili savlada „crvenu furiju“, a potom do kraja osvoji isti broj bodova kao Španci, ili da odigra nerešeno, a potom se uzda u pomoć Švajcarske i Danske, mada bi u tom slučaju bilo potrebno da od Španaca osvoje bar četiri boda više, što bi uključivalo poraz i remi Španije uz dve pobede „orlova“.

Sve u svemu, situacija je iz ove perspektive dobra za „orlove“, koji će u nastavak takmičenja ući lišeni jedne od velikih briga.

Naime, pobedom nad Švajcarskom Srbija je došla do 18. mesta od evropskih selekcija na FIFA rang listi, čime je praktično rešila pitanje ostanka u drugom šeširu.

Prema pravilima FIFA o kreiranju šešira za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, prvi šešir će činiti osam ekipa koje su se plasirale u četvrtfinale Lige nacija, uz četiri najbolje plasirane ekipe koje nisu uspele u tome.

Situaciju su mogle da zakomplikuju reprezentacije Izraela, Bosne i Hercegovine i Škotske, ali kako je matematika poprilično komplikovana, a da je sada u domenu teorije nakon najnovijih poraza ove tri selekcije, njom se nećemo baviti.

Dakle, prema trenutnom stanju, Srbija bi prolaskom u četvrtfinale bila deo prvog šešira borbe za Mundijal, dok bi osvajanje trećeg mesta, ali i eventualni pad na četvrto, značili ostanak u drugom („orlovi“ su nakon meča sa Švajcarskom 18. najbolja selekcija Evrope sa 1,514.49 bodova.

Slede Mađarska (1,514.39), Slovačka (1,486.50), Rumunija (1,484.56), Grčka (1,481.06), te Norveška (1,479.53) i Češka (1,479.33), kao 24. selekcija na rang-listi.

Srbija sada ima prednost na FIFA rang listi u odnosu na 26-plasiranu Škotsku od 57.04 bodova. Kako do kraja takmičenja Škotska najviše može da osvoji 30.61 bodova, a Srbija da izgubi 15.21, „orlovi“ su stekli nedostižnu prednost, te će sigurno posle završetka Lige nacija biti među 24 najbolje ekipe iz Evrope, što znači da će gotovo sigurno kvalifikacije za Mundjal 2026. godine dočekati u drugom šeširu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare