Tijago Mota, Foto: Profimedia

Sezona u klupskom fudbalu koja se bliži kraju biće obeležena i zbog sjajnih rezultata ekipa koje ne spadaju u vrh u ligama petice, ali imaju iznenađujuće dobre sezone i blizu su da ih gledmo u Ligi šampiona.

Aston Vila u Engleskoj, Brest u Francuskoj, Đirona u Španiji, Štutgart u Nemačkoj, ali se čini da je najimpresivnij priča Bolonje u Italiji.

PROČITJTE JOŠ

Bolonja je mimo svih očekivanja na četvrtom mestu i gotovo će izvesno igrati u Ligi šampiona sledeće sezone. Italijani su obezbedili pet predstavnika za sledeću sezonu, a Bolonja ima osam bodova više od prve ekipe ispod crte i na korak je od velikog cilja.

A ključ uspeha Bolonje bio je dolazak jedne od najneobičnijih trenerskih figura i legende Barselone Tijaga Mote.

Brazilac italijanskog porekla koji je delio svlačionicu sa Mesijem i radio sa Gvardiolom uzdrmao je fudbalski svet i pre nego što je počeo da pravi rezultate na terenu.

„Moja je ideja da igram ofanzivno, sa niskim timom koji kontroliše igru visokim pritiskom i sa mnogo kretanja sa i bez lopte. Mojih 4-3-3 lako bi se moglo pretvoriti u 2-7-2, sa golmanom na sredini terena, zašto da ne. Od njega s loptom u nogama počinje sve“, reči su Tijaga Mote iz oktobra 2019. godine koje je prenela Gazeta delo Sport, a koje su naišle na podsmeh mnogih ljubitelja fudbala širom sveta.

Samo, manje je poznato da je Mota razmišljao van uobičajenih šablona i da je u prevodu nestao smisao tih reči. Mota je mislio na horizontalni pogled s klupe, dakle po dvojica fudbalera po stranama i sedam na sredini terena. Od golmana koji bi imao aktivnu ulogu u građenju napada, pa sve do napadača koji bi bio prva linija odbrane.

Prvi tim Bolonje preuzeo je sredinom septembra prošle godine nakon rastanka sa Specijom koju je spasio od ispadanja iz Serije A. Nije počelo dobro u administrativnom centru Emilija-Romanje, prve četiri utakmice bez pobede (tri poraza) nisu mogle da ne izazovu razočaranje navijača među kojima je vladala sumnja u ideje Tijaga Mote, međutim sve je počelo da funkcioniše posle minimalnog trijumfa nad Kaljarijem u Kupu Italije. Tada je krenuo niz od tri uzastopne pobede koji je prekinut brodolomom na Đuzepe Meaci od Intera 6:1, ali ono što je počelo da privlači pažnju italijanske i šire javnosti jeste način na koji Bolonja igra sve vreme pod 40-godišnjim stručnjakom.

Mota je učinio da ekipa koja je prošle sdezone u svojim redovima nije imala tehničare svetske klase na sredini terena, često koristeći formaciju 4-2-3-1 za koju tvrdi da na terenu ne znači ništa jer igrači često rotiraju mesta. Bolonja je verovatno najzabavnija ekipa za gledati u Seriji A.

Foto: Profimedia

A kada je delovalo da je to vrhunac, Mota je ove sezone sve podigao na viši nivo i otišao korak dalje sa ekipom koja nema zvučna imena kao ostatak konkurencije.

Prošle sezone je vodio Bolonju do njihovog najvišeg plasmana u ligi u poslednjoj deceniji kada su završili kao deveti, a sada ima klub sa osmim najmanjim budžetom u Seriji A na četvrtom mestu na tabeli.

On je to učinio tako što je poboljšao brojne igrače, posebno Džošuu Zirkzea, jednog od trenutno najtraženijih napadača u Evropi i Rikarda Kalafjorija, bivši bek koji je pretvoren u sjajnog centarhalfa koji igra sa loptom.

Shodno tome, relativno mlad i neiskusan tim Bolonje, koji je stručno i jeftino sastavio bivši tehnički direktor Atalante Đovani Sartori, spreman je da se zaleti za Motu u svakoj utakmici.

Ali, pred Bolonjom je u bliskoj budućnosti i veliki izazov.

Tijago Mota je zbog toga postao meta najboljih klubova sveta.

Jedan od glavnih pretedenata da ga dovede u svoje redove jeste Juventus koji će po svim informacijama okončati saradnju sa Masimilijanom Alegrijem posle još jedne reazočarvajuće sezone.

Ipak, neće biti jedini koji će pojuriti sjajnog trenera pošto su sve glasnije priče da ga želi i Mančester junajted koji očigledno ne želi još jednu godinu da uđe u priču sa Erikom Ten Hagom, a poslednje informacije govore da se za njega raspitruje i Liverpul.

Jirgen Klop odlazi na kraju sezone, a kako je propao plan dovođenja Ćabija Alonsa, sada je krenulo da se licitira sa novim imenom, a u konkurenciju se uključio i Mota..

Ipak, možda i Brazilac odluči da poput Ćabija Alons ostane bar još godinu dana i sa Bolonjom zaigra u Ligi šampiona bez pritiska i tenzije i sebi dodatno podigne vrednost na tržištu,ali će svakako biit jedna od najtrraženijih trenerskih fighgura pred nama.

BONUS VIDEO Izjava In Bom Hvana posle derbija u polufinalu Kupa Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare