Foto: EPA-EFE/KIKO HUESCA

Velika bura se digla u Španiji.

„Skandal veka“, kako ga nazivaju tamošnji mediji, potresa Španiju, pošto je tužilaštvo u Barseloni podiglo optužnicu za korupciju protiv Barselone i njenih bivših predsednika Žozepa Marije Bartomeua i Sandra Rosela.

Oni su optuženi da su od 2001. do 2018. godine Hozeu Mariji Enrikezu Negreiri, bivšem potpredsedniku španske sudijske komisije, i njegovoj kompaniji isplatili ukupno 8,4 miliona evra. Zauzvrat, Negreira im je delegirao sudije koje odgovaraju Barseloni i garantovao da će suditi za njih.

PROČITAJTE JOŠ

Državno tužilaštvo je na prvom sudskom ročištu u Barseloni optužilo istoimeni klub za „korupciju, falsifikovanje službenih dokumenata i povredu poverenja“.

Zanimljivo, iako je u periodu kada je Barselona optužena za plaćanje sudija njen predsednik u prvom mandatu (2003 – 2010) bio i aktuelni Đoan Laporta, on nije osumnjičen za taj zločin.

Uprkos tome, šef La Lige Havijer Tebas rekao je da Laporta mora da podnese ostavku. Jedini uslov pod kojim može da ostane predsednik Barselone je da u navedenom roku kaže sve što zna o podmićivanju sudija.

Laporta je nakon toga ubrzo odgovorio da nema šanse da podnese ostavku.

„Neka bude jasno da Barselona nikada nije kupovala sudije i nikada nije nameravala da ih podmiti, apsolutno nikada“, rekao je Laporta.

Španski radio „Kadena SER“ je prvi u februaru objavio šokantnu vest da bi Barselona mogla biti ozbiljno kažnjena, nakon što je u izveštaju poreske inspekcije pisalo da su Katalonci uplatili 1.400.000 evra komapniji u vlasništvu bivšeg fudbalskog sudije u La ligi.

Barseloa je na Negreirin privatni račun uplatila ukupno sedam miliona evra u periodu od 2001. do 2018. godine, kada je prestao da obavlja funkciju drugog čoveka španske sudijske organizacije.

Katalonci su priznali uplate na račun kompanije uz objašnjenje da su tražili samo video kompilacije nastupa sudija na fudbalskim mečevima.

„Uplatili smo im pomenute iznose kao spoljni tehnički konsultant, da za nas naprave video kompilacije nastupa sudija. Koristili smo ove snimke da prikupimo informacije o njihovom stilu i načinu suđenja, kako bismo u skladu sa tim spremali igrače. Angažovanje kompanija za takve poslove uobičajeno je među profesionalnim sportskim klubovima.“

Zbog svega ovoga nastup Barselone u evropskim takmičenjima naredne sezone je pod velikim znakom pitanja. UEFA ima pravo da i bez konačne presude izbaci Katalonce iz svojih takmičenja, zbog narušavanja njenog ugleda.

U sve se sada umešao i Real Madrid, koji je spreman da pokrene sudski postupak protiv Barselone.

Španskom „AS-u“ je potvrđeno da su Madriđani spremni da preduzmu akciju. U saopštenju je „kraljevski klub“ otkrio da je predsednik kluba Florentino Perez sazvao sastanak upravnog odbora ovog vikenda kako bi se čelnici dogovorili o sledećem potezu evropskog šampiona.

BONUS VIDEO Ronaldu vikali „Mesi, Mesi“, on šutnuo flašu i umalo ponovo bacio traku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare