Fudbal je pre tačno tri godine izgubio velikog, najpre čoveka, a onda i stručnjaka, trenera koji je pisao istoriju.

Na današnji dan, 6. aprila 2020, napustio nas je legendarni Radomir Antić, u 72. godini, posle kraće bolesti. Uz Antića ide ono da je uradio ono nešto što niko pre i posle njega nije.

Legendarni “Mister” definitivno je bio unikatan, ne samo u svetu sporta, i njegovim odlaskom ostala je ogromna praznina koja se popunjava bogatim nasleđem koje je ostavio.

Antić je bio jedini trener koji je sedeo na klupi Reala, Barselone i Atletiko Madrida, tri najveća španska kluba. Na Pirinejima je vodio još i Saragosu, Seltu i Ovijedo.

PROČITAJTE JOŠ

Njegova reč se posebno poštovala, njegovo mišljenje imalo je posebnu težinu, pa čak i kada je otišao u trenersku penziju.

Na početku sjajne trenerske karijere, 1985. godine, bio je pomoćni trener u Partizanu, najpre Nenadu Bjekoviću, potom i Fahrudinu Jusufiju. Dalje ga je put odveo u Španiju, gde je ostavio neizbrisiv trag. Trenersku misiju završio je u kineskom Šandongu.

Kao igrač je branio boje Slobode iz Užica, a najslavnije dane proveo je u Partizanu s kojim je bio i državni prvak 1976. Igrao je još i za Fenerbahče, Saragosu i Luton.

Od njega su se tog 6. aprila 2020. biranim rečima oprostili mnogi velikani i svi klubovi u kojima je Antić bio, kao i brojni asovi iz drugih sportova.

Foto: Reuters / Action Images / Guliver

„Bio je gromada, trenerska i ljudska u svakom smislu. Prva reč koja mi pada na pamet u vezi sa njim je – legenda. Ponosio se svojom zemljom i to je prenosio na nas igrače“, ispričao je Savo Milošević pre tri godine za naš portal.

Nažalost, sport je prethodnih godina doneo strašne tragedije i odlaske brojnih velikana, a odlazak Radomira Antića posebno je potresao i Božidara Maljkovića, predsednika Olimpijskog komiteta Srbije.

„Trener sam ceo život, od 20. godine, od mog Ušća pa do Jugoplastike, Reala, Barselone, Panatinaikosa, Limoža i ostalih. O svakoj ekipi, svakom čoveku, imate određenu impresiju, da li je ona poštena i realna, moja je. Među svim tim sportistima ne volimo ih sve jednako. Neko ti legne i uvek će ostati u mom sećanju. Na primer, Bobana Veličković je došla jednom i posle je ostala sa mnom nekih pola sata da razgovaramo. Video sam jednu fantastičnu osobu, baš me je oduševila. Jako teško mi je pala njena smrt, kao što mi je teško pala smrt mog prijatelja Radomira Antića, nisam se od toga još oporavio“, poručio je jesenas Maljković u intervjuu za Nova.rs.

Kovčeg sa urnom Radomira Antića položen je u porodičnu grobnicu na užičkom groblju Dovarje 17. jula 2021. Od legendarnog stručnjaka oprostili su se i ispratili ga na poslednji put porodica, prijatelji, brojni Užičani i poznati sportisti. Među prisutnima su bila i mnoga poznata imena iz sveta sporta – Antićev zet Nikola Lončar, Vlade Divac, Dejan Stanković, Nemanja Vidić, Milan Jovanović, Nenad Milijaš, Miroslav Radošević, Zoran Bata Mirković, Gordan Petrić, Zoran Njeguš, Goran Pandurović…

Nisu svi Antića poštovali zbog fudbalskih znanja i umeća, više od toga bila je njegova harizma, maniri i pozitivna energija kojom je plenio sve oko sebe. Bio je omiljen i voljen u svakom društvu, među školskim drugovima, prijateljima, poznanicima, a u porodici je bio najbolji sin, brat, suprug, otac, deda.


Sportska redakcija Nova.rs je nakon odlaska legendarnog Mistera pripremila tada i sedmodnevni feljton posvećen Radomiru Antiću:

“Imao je, onako, šmek… Mudar, pa Užičanin je to…”

Preko Skoplja do Partizana po traku i titulu posle 11 godina

Šešir mistera Radija Antića

Vatrogasac sa duplom krunom

Rušenje Antićeve kuće – u tri čina

Šah sa Borom, „Marbelja“ dres i žal zbog Srbije

Poslednji zvižduk u Humskoj 1


Foto: EPA PHOTO/EFE/ALBERT OLIVE

*

Hesus Hil i Radomir Antić Foto: EPA PHOTO/EFE/PACO CAMPOS

*

Pantelić Antić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

*

Bora Milutinović i Radomir Antić; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

*

Foto: REUTERS/Howard Burditt/Guliver

*

Football – Stock
Radomir Antic – Luton Town
Mandatory Credit: Action Images – MT1ACI1771525

*

Foto: Reuters / Sergio Perez / Guliver

*

Foto: FSS

BONUS VIDEO Maljković: Još se nisam oporavio od smrti Bobane i mog prijatelja Radomira Antića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar