Foto: Starsport

Zvuči neverovatno, ali je istina.

Fudbaleri Milana plasirali su se u polufinale Lige šampiona posle dvomeča sa favorizovanim Napolijem koji su u prvom meču pobedili sa 1:0, a u revanšu na stadionu „Dijego Maradona“ odigrali nerešeno 1:1.

PROČITAJTE JOŠ:

Odlučujući gol za Milan je u revanšu postigao Olivije Žiru u 43. minutu, dok je Viktor Osimen u trećem minutu sudijske nadoknade drugog dela samo doneo remi svom timu i nije sprečio eliminaciju.

Ovo je prvi put da se Milan našao u polufinalu elitnog takmičenja još od 2007. godine. U začetku te sezone, sećamo se, „rosoneri“ su morali da igraju iz kvalifikacija i sastali su se sa Crvenom zvezdom.

U dva meča treće kvalifikacione runde „rosoneri“ su bez većih problema slavili najpre sa 1:0 (Inzagi), a onda sa 2:1 (Inzagi i Sedorf za Milan, Đokić za Zvezdu), jer su bili daleko jači rival od beogradskog tima za koji su, između ostalih, igrali Nikola Žigić, Dušan Basta, Dejan Milovanović, Nenad Milijaš, Milan Biševac, Dušan Đokić, Blagoj Georgiev, Ibrahim Gaj, te Marko Perović, Milan Purović, Đorđe Tutorić, Nenad Kovačević, Boško Janković i drugi momci.

Na drugoj strani je tada bila strašno moćna ekipa predvođena Kakom, a u klubu su tada bili i Klarens Sedorf, Paolo Maldini (nije igrao), Dida, Kafu, Alesandro Kostakurta, Đenaro Gatuzo, Filipo Inzagi, Dario Šimić, Alberto Đilardino, Andrea Pirlo, ali i Ambrozini, Favali, Borijelo, Jankulovski i ostali.

Taj tim Milana je kasnije preko Zvezde stigao do finala i osvetio se Liverupulu za poraz iz Istanbula dve godine ranije (2005). „Rosoneri“ su tada i poslednji put igrali polufinale i finale elitnog takmičenja.

Poslednju titulu u Italiji su do dugog šampionskog posta osvojili 2011, nakon čega je usledio dug period neizvesnosti, lutanja, dominacije Juventusa i onda na kraju konsolidacije Milana.

Zlatan Ibrahimović je 2022. vratio Skudeto u vitrine slavnog kluba, a sada bi Rafael Leao mogao da mu vrati i trofej Lige šampiona. Milan će u polufinalu na pobednika dvomeča Intera i Benfike, gde je Inter u prednosti pred svoj revanš.

Inače, Milan je u Ligi šampiona posle Real Madrida najtrofejniji klub, pošto Real ima 14 titula prvaka Evrope, a Milan čak sedam, iako već 16 godina nije bio u prilici da se bori za titulu.

Zvezda je od te daleke 2007. prošla kroz jedan katastrofalan period kada je Partizan dominirao šest godina zaredom u domaćem prvenstvu.

Foto: Starsport

Tada crveno-beli nisu ni uspevali da se redovno plasiraju u evropska takmičenja, a „prodisali“ su tek posle 2017. od kada su redovni učesnici Lige Evrope ili Lige šampiona.

Milan jeste uspevao da se plasira, ali takmičenje najčešće završavao u grupnoj fazi ili osmini finala. Samo jednom je stigao do četvrtfinala u sezoni 2011/2012 kada je bolja bila Barselona.

Nakon toga je triput igrao i Ligu Evrope, a ne Ligu šampiona i u jednoj od tih sezona je dvaput remizirao sa Zvezdom, pa na gol više u gostima prošao dalje.

BONUS VIDEO: Ronaldo iznerviran, Stojković bacao opremu u publiku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar