Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©; Antonio Ahel/ATAImages

Čekali smo 24 godine da zaigramo na Evropskom prvenstvu, da bi na njemu na kraju uradili - ništa.

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Ako je uspeh da se Srbija kvalifikuje na veliko takmičenje u konkurenciji Mađarske, Bugarske, Crne Gore, Litvanije, a onda ga napustimo već posle grupne faze takmičenja u kojoj otpada samo jedna ekipa, onda ok. Čestitamo u tom slučaju, svaka čast selektor, svaka čast momci, bili ste sjajni i dali ste sve od sebe, da ne pobedite nikoga i vratite se kući s Albanijom, ali i Hrvatskom.

Opa, eto izgovora.

I jedna Hrvatska je eliminisana.

PROČITAJTE JOŠ

I posle dvonedeljnog „bustovanja“ perfektne atmosfere u svlačionici srpskog tima, u koju uopšte ne sumnjamo, ali sumnjamo na odnos selektor – igrači, došli smo do toga da u Nemačkoj i nije bilo baš sve tako perfektno. Zapravo, izgleda da ništa nije funkcionisalo na već pomenutoj relaciji, ali to sada možemo i da napišemo, a da ne budemo optuženi za „rušenje atmosfere“ i „antisrpsko delovanje“.

Ovo je naravno uvek mač s dve oštrice, jer ako kritikujete na vreme onda radite protiv nacionalnih interesa, a ako okasnite, onda ste general koji je pametan posle bitke.

Mi smo, eto, svesno izabrali da ovog puta budemo „pametni posle bitke“.

Čuli smo posle prve utakmice i poraza od Engleza da u srpskom timu odnosi igrača i selektora nisu najsjajniji, da igrači ne mogu da „sažvaću“ selektorov ego, i pazite to nismo čuli od kapitena Dušana Tadića, koji je otvoreno izrazio svoje nezadovoljstvo. Možda to nije uradio na pravi način, ali očigledno da njegova reakcija jeste bila isprovocirana i iskrena. Verovatno i sujetna, ali precizna.

Ali da krenemo redom.

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Evo, na primer, od Darka Lazovića, fudbalera Verone. Ne postoji logično objašnjenje, pa makar me sad prozvali fudbalskim diletantom, zašto nije dobio poziv među 26 fudbalera za Evro. Momak koji može da igra i levo i desno, a mi u Nemačkoj baš nismo znali ni gde je levo, ni gde je desno. Ali, Darko je podržao Nemanju Vidića za predsednika Fudbalskog saveza. I to javno. I zato nije dobio poziv. Nema drugog objašnjenja, osim ako je imao povredu o kojoj mi nismo informisani. Ali smo informisani kako je Bugarima dao gol u kvalifikacijama i pomogao Srbiji da igra na ovom Evru, da je igrao u Kalču, bio kapiten ekipe, itd…

Nezadovoljtsvo tretmanom koji ima u reprezentaciji Srbije prvo je, ipak, pokazao kapiten Dušan Tadić, kada nije počeo utakmicu protiv Engleske, da bi se u međuvremenu „izvinio“ pred duel sa Slovenijom, a onda posle remija sa Danskom rekao da nema zbog čega da se kaje, da bi sve isto rekao i da je najveći problem što je bio iskren, te da je u očima nacije zbog iskrenosti postao „čovek koji je nekoga ubio„.

Tadić je posle eliminacije od Danske, s knedlom u grlu i suzama u očima, rekao „da nije zaslužio uvrede“. Vrlo emotivan je bio njegov govor i zaista je delovao povređeno. I odgovor na pitanje šta je Piksi rekao igračima posle eliminacije, dovoljno govori o odnosu kapitena i selektora: „Ne znam, nisam bio u svlačionici, otišao sam da se pozdravim sa Dancima“.

I Aleksandar Mitrović je bio ljut. Nisu mu se svidele izmene, a o daljem nastupu za reprezentaciju rekao je da će morati da porazgovara s porodicom i saigračima. Za sada je tu, ali videćemo da li će tako biti u septrembru kada počnu nove reprezentativne obaveze.

Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP / Profimedia

Izgledalo je da je ljut i Sergej Milinković Savić. Njegovo zalaganje na meču sa Slovenijom delovalo je kao „bol u …..“, a o ubacivanje takvog igrača u odlučujućem meču sa Danskom u trenucima kada sve ide niz vodu, suvišno je komentarisati. On je igrač koji baca magije ili ga ne zoveš u tim, deluje da nema sredine. Nateraj ga, selektore, da mađija, nađi mu mesto i saigrače, ili ga izbriši sa spiska.

Pojavila se informacija i da Predrag Rajković ima zamerke na račun selektora. Sumnjamo da je naš najbolji igrač na Evru zauzeo taj stav i da se preispituje da li će i dalje nastupati za Srbiju. Naravno da hoće, jer Rajković je, ako ostane u ovakvoj formi, i te kako potreban „orlovima“.

O, onima koji su nepoverenje prema selektoru pokazali posle objavljivanja šireg spiska za Evropsko prvenstvo 2024, nećemo ovog puta. Ali samo zato što svako ima pravo da se ljuti. Mislimo, naravno, na Nemanju Radonjića i Mileta Svilara, koji su rekli da neće igrati više za Srbiju dok je Dragan Stojković selektor.

EURO 2024

Ali, mi na kraju čekamo i da selektor analizira igru Srbije na EURO 2024, obelodani pojedinačni učinak, šta je očekivao od igrača, a šta je dobio.

Kada se sve karte bace na sto, znaćemo ko je lagao u celoj priči.

Ono što nije laž, jeste činjenica da je Srbija ponovo razočarala, obrukala se, i da je učinak na Evru mizeran.

Uostalom, izvini Piksi, ali tako misli i predsednik Srbije.

Onaj što mu otvaraš fabrike.

Sportski pozdrav!

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare