Foto:Starsport.rs ©

Očekuje se da Nemanja Motika obuče dres Crvene zvezde za 2,5 miliona evra, a radi se o momku od kog se mnogo očekivalo u Bajernu.

Imao je sjajan omladinski staž Motika u dresu Bajerna, ali nije u planovima Julijana Nagelsmana, 34-godišnjeg stručnjaka koji je prošle godine preuzeo seniorski tim.

PROČITAJTE JOŠ

Poznat je Nagelsman po radu sa mladim igračima, bio je deo revolucije u Red Bul Lajpcigu, ali nije projektovao Motiku kao momka koji bi mogao da se etablira u seniorskom sastavu.

Radi se o momku koji je rođen 20. marta 2003. u Berlinu i koji je odavno odabrao omladinsku reprezentaciju Srbije, igra kao krilni napadač i za B tim Bajerna odigrao je 26 mečeva uz 18 golova i devet asistencija.

Ipak, još nije došao do debija u prvom timu, a na „Marakani“ bi mogao da se afirmiše i na seniorskom nivou.

U Bajernu je igrao za drugi tim Bajerna pod vođstvom Martina Demikelisa, nekadašnjeg defanzivca Bavaraca. Za omladinski tim Srbije debitovao je u proleće 2021. godine kao jedini strelac meča protiv Rumunije.

Inače, u Bajernu se već dugo afirmiše i godinu dana mlađi brat Nikola. Oni su rođeni u Berlinu, počeli su da treniraju u Herti, 2017. su dobili ponudu Bajerna i ona se ne odbija.

Foto: Tanjug/Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Cela porodica se preselila u Minhen, a Nemanja je već i igrao za Nemačku u mlađim kategorijama.

Ipak, kada su Dušan Gelić i Goran Grkinić iz FSS-a pozvali oca braće Motika, nije bilo mnogo oklevanja.

Nemanja može da igra levo krilo, to mu najviše odgovara, ali mu nije strano ni da bude „desetka“, da kreira igru, a po potrebi može da bude i centarfor.

S obzirom na to da mu je levo krilo primarna pozicija, mnogi ga zbog odličnog šuta, driblinga i brzine porede s legendarnim Frenkom Riberijem, dok mu je omiljeni igrač Kristijano Ronaldo, a omiljeni srpski fudbaler – Dušan Tadić.

Zvezda je u ovom prelaznom roku već dovela dvojicu igrača, pošto je iz Moldea stigao Ohi Omoižuanfo, a iz Valensije, Italijan Kristijano Pičini, pa bi srpski biser iz Bajerna bio treće pojačanje.

Kuriozitet je samo što bi Zvezda, iako bi za svoje uslove iskeširala veliki novac, napravila potencijalnu podlogu za novi, daleko unosniji transfer.

Zvezda je u novijoj eri od unosnih transfera imala samo Nemanju Radonjića (12 miliona evra, Marsej) i Marka Grujića (7 miliona, Liverpul), s time da nije klubu pripao ceo „kolač“ od hitrog Nišlije zbog procenata (nešto više od polovine sume je završilo na „Marakani“, ostatak je pripao Romi i menadžerskoj agenciji).

Dani Olmo; Foto: EPA-EFE/UWE ANSPACH /

Sada Zvezda ima priliku da učini nešto što je Dinamo Zagreb učinio kada je doveo Danija Olma iz Barselone. Momak na kojeg se u katalonskom gigantu nije računalo je doduše došao kao slobodan igrač, a od njegovog transfera je Dinamo zaradio 22 miliona evra.

Zvezda ima misiju da, ukoliko ozvaniči dolazak Motike, ponovo napravi transfer koji bi prešao tu često magičnu crtu od 10.000.000 evra.

Podsećanja radi, svojevremeno je o njegovom dolasku u Zagreb govorio i Dušan Petković, kao neko ko je radio na transferu, usput govoreći i o problemu Zvezde da proda nekog za veću sumu.

„Uz dužno poštovanje Zvezde i Partizana, gde Zvezda je sigurno najveći klub na ovim prostorima i to niko ne može da joj oduzme, Dinamo je ispred naših klubova, daleko. Kad kažem to, mislim u svakom smislu. Tu je najbitnija stavka sigurno igrački kadar, to podiže nivo kluba u odnosu na ostale. Crvena zvezda već četiri godine igra evropska takmičenja, dve godine u Ligi šampiona, dve godine u Ligi Evrope. Sigurno da je Zvezda sada tamo gde pripada u Evropi, međutim, verovatno je to danak prošlih vremena, odluka ljudi u klubu… Nekako, rezultati se ne prate transferima igračima. Jer ono što odvaja klubove u ovom trenutku, jesu igrači. Zdravko Mamić i ja imamo baš prijateljski odnos, kada sam odlazio u ova dva kluba gde sam bio direktor, on je sa onim prepoznatljivim načinom govorio: Ljubavi, najbitnije je da dva-tri puta možeš da ih odbiješ, baš da ih odbiješ. Mislim da Zvezda i Partizan u ovom trenutku nisu baš na tom nivou odbijanja cifara. Znam šta se i kako dešava u Dinamu, sticajem okolnosti, jer imam igrače tamo i cifre koje su ovde prihvatljive na keca, tamo se odbijaju s lakoćom“, govorio je Petković.

Onda je napravio i paralelu sa odbijanjem suma, s čime se Zvezda baš i nije suočavala u toj meri kao Dinamo – to bi mogla da promeni sa Motikom ukoliko se etablira kao senior.

„Kad pogledamo period u kom je Zvezda bila jedna od najboljih u Evropi, ona je imala po nekoliko reprezentativaca, danas ih nemamo. Danas nemate igrače oko kojih se otimaju evropski klubovi. To je realnost koju moramo da prihvatimo, Dinamo može da odbije 5-6 miliona od Njukasla za Jakića, Marsej je uputio osam miliona za Majera, odbijeni su. Lil za Livakovića 10 miliona, odbijeni su. Oršić, 7-8, odbijeni su. Petković, 11-12, Ademi… Jednostavno, oni su u stanju da ispod 10-15 miliona, nemate šta da tražite. Dani Olmo je igrač naše agencije, prodat je u Lajpcig na konto toga kako je igrao, kako se ponašao i kako je radio. Prodat je tako i Gvardiol za ozbiljnu sumu, sama ta činjenica da je prodat paket igrača gde je Dinamo zaradio 54 miliona, jasan je to pokazatelj kako treba da se radi. Ne kažem da neko ne zna, ali kada pogledamo sve te igrače koji su dolazili u Zvezdu, za razliku od nekih iz Dinama, vidimo da je razlika ogromna. Primera radi, Marko Marin je bio najbolji igrač Zvezde, ali shodno godinama i svemu, govorim o realnosti, završio je u Saudijskoj Arabiji, Boaći je kao slobodan igrač završio u Poljskoj. Bio u Kini, vratio se. Jednostavno, poremećena je granica gde su nekad išli igrači Zvezde i gde su sada.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare