Photo by Nikola Gligic/Starsport.rs

Naziru se promene u Fudbalskom savezu Srbije i te promene možda ne prijaju nekadašnjoj ministarskoj perjanici vladajuće SNS.

Ime Branislava Nedimovića se pojavilo na listi kandidata za gradonačelnika Sremske Mitrovice, što u ovom trenutku deluje kao izlazna karta iz FSS.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukoliko bi bio izabrani gradonačelnik, ne bi mogao da sedi na dve stolice, pa pošto je ova gradonačelnička „novija“, nije teško razlučiti za koju bi trebalo da se odluči. O njegovom odlasku iz Saveza se priča već nekoliko nedelja.

Nedimović je pravo niotkuda i bez ikakve fudbalske zaleđine ili biografije sleteo u Savez kao padobranac pre godinu i po dana.

S kraja 2022. godine je u FSS došlo do turbulencija kad im vreme nije. Dok je trebalo pripremati reprezentaciju za Svetsko prvenstvo u Kataru, u krovnoj instituciji srpskog fudbala je bilo previranja.

Nenad Bjeković je hteo da izađe iz vd statusa i postane predsednik Saveza, a Nedimović je tu funkciju hteo za sebe, posle odlaska iz ministarske fotelje u Ministarstvu poljoprivrede.

Branislav Nedimović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ta fotelja mu je i bila namenjena dok se nije pojavilo ime Nemanje Vidića. Proslavljeni fudbaler je pokvario tu zamisao, pa je verovatno i Nedimoviću bilo glupo da se takmiči i izvesno pobedi nekoga sa kim u nekoj realnoj i poštenoj trci ne bi imao nikakve šanse.

Zbog toga je podmetnut Dragan Džajić, dok je Nedimović ostao na neki način u senci mada je i sam isticao da je spreman da zameni legendu Zvezde u njegovim aktivnostima.

I šta se onda dešavalo za godinu i po dana formalno Džajićevog, neformalno Nedimovićevog mandata?

Šta je ono što bi on mogao da pripiše sebi kao dostignuće kad gleda šta bi mogao da doda svojoj biografiji za ovo vreme?

Nemanja Vidić, Aleksandar Vučić i Branislav Nedimović Foto: SilverHub / Shutterstock Editorial / Profimedia / Vesna Lalić/Nova.rs

Ako se gleda iz ugla prosečnog navijača Srbije, gotovo ništa. Reprezentacija jeste otišla na Evropsko prvenstvo posle 24 godine, ali tako što je zaista prošla kao bosa po trnju protiv solidne, ali ne i vrhunske ekipe Mađarske.

Svi oni koji vole fudbal redovno koriste platforme FSS na društvenim mrežama da vređaju Nedimovića, koji je više puta vršio samopromociju preko sajta saveza koji pripada svima nama.

Objašnjavao nam je tu da je velika čast što će kongres UEFA biti u Beogradu aprila 2025, kako je Beograd najlepši u proleće, o tome koliko će biti ispunjeni turistički kapaciteti za 500 delegata iz evropske kuće fudbala.

Govoreći o upadanju u to elitno evropsko društvo, pričao je i o prolasku od C divizije u Ligi nacija do A divizije, iako je taj ulazak izboren 2022.

Dragan Džajić, Aleksandar Vučić, Dragan Stojković Piksi, Milorad Didik, Siniša Mali Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ukratko, čini se da se uglavnom bavio nekim politikantskim stvarima i frazama. Nije se našao u prvom redu kada su Aleksandar Vučić i Dragan Stojković Piksi obilazili početak radova na Nacionalnom stadionu, ali jeste u nekoliko navrata spominjao izgradnju onih u Loznici, Leskovcu i Zaječaru uz obavezno „hvala državi“ gotovo svuda i uvek.

Dragan Stojković Piksi je dobio novi ugovor, ali „orlovi“ posrću već neko vreme neposredno pred Evro, što nije za pohvalu nikome u ekipi i Savezu.

Trudio se Nedimović da objasni zašto je pozitivno što je Srbija igrala prijateljski meč sa Rusijom u Moskvi, navodeći između ostalog kao razlog 250.000 evra u kasi Saveza, ali se nije trudio da se bavi time ko je i koliko novca od funkcioniera saveza dobio posle Katara, a koliko je pripalo onima koji su se najviše trudili i najviše kritika trpeli na kraju – fudbalerima.

Bio je Branislav i na kongresu UEFA umesto Džajića u Lisabonu gde je sa Jovanom Šurbatovićem i Janošom Žemberijem glasao za izbor Čeferina.

Branislav Nedimović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Nikoga nije zanimalo što je kršio zakon jer je bio i član Predsedništva SNS i funkcioner Saveza, u čijem Statutu stoji u članu 4 da članovi treba da budu neutralni po pitanju politike i religije.

Makar formalno. Što Nedimović svakako nije bio. Isti član kaže i da treba izbegavati bilo koji vid političkog mešanja.

A ako to nije dovoljno, valja podsetiti da i u Savezu ne treba da budu oni koji su, shodno članu 40, članovi Glavnog odbora, Predsedništva ili Izvršnog organa neke stranke.

Sve to u Srbiji može da prođe, baš kao što može i da se jedan čovek sa ozbiljnom funkcijom i ovlašćenjima na bitnim događajima pojavlje obučen kao da je krenuo u prodavnicu.

U ovih godinu i po dana se i Piksi šalio sa Nedimovićem kad je rekao da je Borac iz Martinaca dobio veliko pojačanje, kad je još uvek aktuelni potpredsednik FSS predstavljen u klubu iz Međuopštinske lige Zapad.

Navijači njime nisu bili baš oduševljeni kada je Dušanu Tadiću predavao obeležje sa brojem 100, zbog stotinu utakmica u dresu Srbije. Zato je Nedimović izviždan na Marakani pred meč protiv Crne Gore u kvalifikacijama za Evro, pa je jasno šta su ljudi sve vreme mislili o njegovom angažmanu u Savezu, koliko god se on trudio da se tu predstavi kao „kul tip“.

BONUS VIDEO: Navijači zviždali Nedimoviću pred meč sa Crnom Gorom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare