Filip Mladenović, Sergej Milinković Savić, Filip Kostić, Dušan Tadić, Dušan Vlahović, fudbal, fudbaleri
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia/EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI/FRIEDEMANN VOGEL/MAURICE VAN STEEN/CLAUDIO GIOVANNINI

Spuštena je zavesa na klupski fudbal u Evropi trijumfom Čelsija protiv Mančester sitija u finalu Lige šampiona. U poslednjem meču sezone nije učestvovao nijedan srpski fudbaler, a ni u finalu Lige Evrope samo par dana ranije nismo imali predstavnika na terenu, iako je Nemanja Matić čekao šansu sa klupe.

PROČITAJTE JOŠ


Naših igrača neće biti ni na predstojećem Evropskom prvenstvu u fudbalu, ali smo protekle sezone mogli da uživamo u igrama nekolicine naših asova u najjačim ligama Evrope.

Bilo je i onih koji su svojim partijama u nešto slabijim takmičenjima dali razlog da o njihovom angažmanu razmišljaju i klubovi iz najjačih liga.

U svakom slučaju, selektor Srbije, Dragan Stojković Piksi ima dovoljno razloga za optimizam i dovoljno igrača sa kojima može da napravi kvalitetnu ekipu koja će uspeti da se kvalifikuje na svetsko prvenstvo.

Dušan Vlahović

Foto: EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Bilo koja priča o najboljim srpskim fudbalerima koji su obeležili prošlu sezonu bi bila besmislena bez Dušana Vlahovića. Mladi srpski napadač je odigrao sezonu za anale zbog čega je postao jedan od najtraženijih igrača na fudbalskom tržištu.

Sezonu je završio sa 21 postignutim golom i četvrtim mestom na listi strelaca u italijanskoj Seriji A. Vlahović je to uspeo da uradi u dresu Fjorentine koja je postigla ukupno 49 golova u sezoni, što znači da je on postigao skoro polovinu.

Od njega su ove godine bili bolji samo Kristijano Ronaldo, Romelu Lukaku i Luis Mjuriel. Dve zvezde svetskog fudbala i igrač Atalante koja je ove sezone postigla 90 golova u sezoni i bila najefikasniji tim u prvenstvu.Vlahović je na sve to dodao i dve asistencije.

Vlasnik Fjorentine je istakao da ako neko želi Srbina sledeć godine u svojoj ekipi, moraće da plati neverovatnih 80 miliona evra. Srbin je za samo godinu dana ostavio toliko dubok trag da je učinkom ušao u društvo legendarnog Batistute.

Dušan Tadić

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

O Tadićevim igrama se već godinama pišu balade, a kapiten reprezentacije Srbije je i ove godine briljirao u dresu Ajaksa. Tadić je  dirigovao igrom „kopljanika“, postizao golove i razigravao tim i bio glavni razlog zašto je Ajaks dominantno došao do duple krune u Holandiji.

Srbin je u svim takmičenjima prethodne sezone postigao 22 gola i zabeležio neverovatnih 26 asistencija. Sa 17 asistencija u prvenstvu bio je ubedljivo prvi asistent lige.

Navijači Ajaksa su ga izabrali za najboljeg igrača ove sezone čime je ušao u društvo legendi poput Bergkampa, Overmarsa, Litmanena i drugih.

Kruna vrhunskih partija je stigla u vidu izbora u idealni tim Lige Evrope.

Sergej Milinković Savić

Foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Odlične partije veziste Lacija više nisu novost, a kontinuitet koji pokazuje iz sezone u sezonu, samo ga je etablirao kao jednog od najboljih vezista u Italiji i Evropi.

Prethodne sezone je postigao osam golova i na to dodao 11 asistencija u svim takmičenjima. Dva gola je dao u mečevima protiv aktuelnog šampiona Intera i pokazao da voli da igra velike utakmice.

Prema specijalizovanom sajtu Transfermarkt, Sergej je i dalje najskuplji srpski fudbaler na svetu. Njegova vrednost se procenjuje na 70 miliona evra, a predsednik Lacija je više puta naglasio da za manje od 80 miliona ne želi ni da razgovara o njegovoj eventualnoj prodaji.

Filip Kostić

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Najbolju sezonu u karijeri odigrao je Filip Kostić ove godine u Ajntrahtu. Srbin je uz Silvu bio ključni šraf u ekipi iz Frankfurta koja se do samog kraja borila za plasman u Ligu šampiona koja joj je izmakla za dlaku.

Kostić je sezonu u Bundesligi završio kao drugi asistent sa 14 dodavanja, odmah iza Tomasa Milera, ali treba reći da je Nemac igrao u Bajernu koji je postigao 30 golova više i u svojim redovima imao nemilosrdnog Roberta Levandovskog koji je odigrao nadrealnu sezonu u kojoj je oborio rekord Gerda Milera.

Kostić je u svim takmičenjima zabeležio 17 asistencija, a najbolje partije je pružio upravo protiv Bajerna i drugog nemačkog velikana Borusije iz Dortmunda.

Srbin je na sve to dodao i četiri gola, a njegova uloga u defanzivi Ajntrahta po levom boku je bila nemerljiva. Uz sve to, bio je proglašen i za najboljeg igrača Bundeslige u martu.

Filip Mladenović

Filip Mladenović, FK Legija
Foto: EPA-EFE/PIOTR NOWAK

Jedan od igrača koji je imao sezonu za pamćenje, jeste levi bek reprezentacije Srbije Filip Mladenović.

PROČITAJTE JOŠ

On je proglašen za najboljeg igrača poljskog prvenstva u prethodnoj sezoni što je bila kruna njegovih fenomenalnih partija.

Njegove igre su možda bile i ključne na putu Legije do šampionske titule. Na 29 mečeva u Ekstraklasi postigao je sedam golova i asistirao u šest navrata.

Kada govorimo o svim takmičenjima, Mladenović je sezonu završio sa osam golova i 10 asistencija.

Srpski fudbaleri čije učinke vredi pomenuti jesu Andrija Živković, Đorđe Despotović i Dejan Joveljić.

Despotović je imao odličnu godinu u Rusiji u kojoj je završio kao četvrti strelac sa 14 golova, a na sve to je dodao i četiri asistencije.

Andrija Živković se konačno pronašao u dresu Paoka. Krilni igrač je ove godine u svim takmičenjima postigao 14 golova i uz to dodao još osam asistencija.

Dejan Joveljić je kao pozajmljeni igrač Ajntrahta sezonu proveo u Austriji u Volfsbergeru. U regularnom delu sezone je postigao 11 golova i bio četvrti strelac, da bi u nastavku u grupi koja se borila za šampionsku titulu dodao još šest i bio treći strelac u tom delu sezone. U svim takmičenjima je postigao ukupno 20 golova i uz to zabeležio još pet asistencija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram