Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Dušan Vlahović je od početka 2021. godine prešao put od rezerve u Fjorentini do potencijalno najtraženijeg napadača Evrope.

Sjajne partije, 17 golova od 1. januara, 21 ukupno u šampionatu Italije nisu Vlahovića samo uveli u istoriju tima iz Firence, već je dospeo na listu meta velikog broja klubova, a kako „ljubičasti“ gotovo sigurno neće naredne sezone imati sastav koji će biti dovoljno kvalitetan da napadne mesto u Evropi, teško je zamisliti bilo kakav drugi epilog sem odlaska.

To je uostalom i ono što će i sama „viola“ sigurno tražiti, jer je pitanje da li bi Vlahović uspeo da ponovi ovakvu polusezonu bez adekvatne podrške. U ovom tekstu ćemo izdvojiti nekoliko klubova koji bi mogli da budu kandidati za Vlahovićev potpis. U obzir smo uzeli klubove koji ispunjavaju sledeća tri kriterijuma:

PROČITAJTE JOŠ...

– Imaju visoke ambicije (najmanje borba za Evropu)

– Igraće Evropu (nije bitno koje takmičenje)

– Potreban im je napadač

Takođe, jednu ekipu smo izdvojili kao apsolutno najboljeg kandidata, ali je pre toga neophodno da se poklope neke kockice, koje iz ove perspektive nisu baš realne.

U obzir smo takođe uzeli samo ekipe iz Serije A, Premijer lige, Primere i Bundeslige, što je ujedno i redosled kojim ćemo ići.

Italija

Inter je uzeo titulu, Konte će naredne sezone gotovo sigurno pokušati da ne samo odbrani Skudeto, već i napadne Ligu šampiona, zbog čega će pojačanja potražiti među proverenim imenima. Juventus očekuje izuzetno burno leto, što zbog mogućeg „preskakanja“ Lige šampiona, što zbog posledica podrške Superligi, dok Lacio i Atalanta teško da bi imali novca za ovaj transfer. Kako Napoli nijednog trenutka nije iskazao ozbiljno interesovanje, u prvi plan su iskočile preostale dve ekipe iz najboljih sedam, Milan i Roma.

Dušan Vlahović
Foto: EPA-EFE/Claudio Giovannini

„Rosoneri“ su tekuću sezonu započeli briljantno, u jednom trenutku izgledali kao ekipa koja bi mogla i do titule, ali je usledio strmoglav pad, mada su pobedom nad Juventusom od 3:0 pokazali da poseduju potencijal. Ono što je sigurno jeste da nedostaje prava „devetka“, što Vlahović jeste. Drugi problem je to što Milan ima previše problema koje će igra na dva veoma zahtevna fronta praktično „ogoliti“, sem ukoliko ne bude najmanje još dva bombastična transfera, pa bi Vlahović lako mogao da dođe do toga da umesto koraka unapred napravi korak unazad, jer je prerano za breme potencijalnog spasioca giganta sa San Sira.

PROČITAJTE JOŠ...

Sa druge strane, Roma u svoju prvu sezonu sa Žozeom Murinjom ulazi bez previše opterećenja, u Evropi će po svemu sudeći igrati Ligu konferencija, što bi zapravo moglo da bude izuzetno korisno i Vlahoviću i „vučici“. Dobio bi priliku da „oseti“ Evropu protiv uslovno rečeno slabijih rivala, ali bi ujedno igrao i pod pritiskom uspeha, s obzirom na to da bi Roma trebalo da bude najveći favorit za osvajanje.

Kako ekipe u ovom takmičenju ne spadaju u sam krem evropskog fudbala, fudbaleri Rome će moći da najveći deo svoje energije prebace na Seriju A i bore se za povratak u sam vrh, pa bi lako u sezoni 2021/2022 mogli da budu hit u Kalču. Dodatan motiv za ovu odluku je i put Gabrijela Omara Batistute, koji je Firencu zamenio Rimom i postao legenda italijanskog fudbala.

Premijer liga

Zov „ostrva“ je uvek jak, pogotovo za mlade fudbalere, mada tamošnja liga zahteva poseban stil igre. To, doduše, ne znači da Vlahović ne bi uspeo da se izbori, jer je u pitanju moderan napadač, sposoban da odgovori praktično bilo kom zahtevu.

Nekoliko ekipa je otpalo u samom startu – Lester i Čelsi nisu pokazivali znakove interesovanja, Mančester siti i Vest Hem prate razvoj situacije, dok su preostale tri u fazi manje ili više ozbiljnog „naleta“ na Vlahovića.

Mančester junajted i Ole Gunar Solskjer su već neko vreme otvoreno zainteresovani, pa će i ovog leta biti među „takmacima“ za Vlahovićev potpis. Rival bi trebalo da bude Liverpul, ali se „redsi“ nećkaju, takođe spominje se i Arsenal, mada neće igrati Evropu, a uz Junajted trenutno najozbiljnije je „zagrizao“ Totenhem.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Uprava kluba iz Londona je navodno ušla u pregovore sa agentima, ali mnogo toga zavisi od sudbine Harija Kejna. Totenhem neće igrati Ligu šampiona, još uvek su u igri za mesto u Ligi Evrope, ali ne bi trebalo isključiti ni Ligu Konferencija. U zavisnosti do toga ko bude postavljen na mesto trenera nakon odlaska Žozea Murinja odvijaće se i transfer politika, ali to ne bi trebalo da utiče na Kejna. Visoki napadač želi novi izazov, a njegovim odlaskom ostala bi upražnjena pozicija u samom srcu napada. Isto kao u Romi, Vlahović bi imao priliku da igra i Evropu, ali i da bude deo tima koji će narednu sezonu moći da posveti najvećim delom domaćem takmičenju, što bi za rezultat moglo da ima izuzetno ozbiljnu kandidaturu za sam vrh.

Primera

Nema sumnje da bi Vlahovića u svojim redovima rado videli Sevilja, Real Sosijedad, Betis i Viljareal, ali oni nemaju novca, dok Atletiko Madrid i Barselona nisu pokazali želju da angažuju Vlahovića. Real iz Madrida jeste. Doduše, ne samo za Vlahovića. Real je povezivan prethodnih meseci za Kilijanom Mbapeom, Harijem Kejnom, Erlingom Holanom, Robertom Levandovskim, i bilo bi potrebno čudo da neko od njih ne završi u Madridu, pogotovo što je uprava „kraljevskog kluba“ željna senzacije, a Vlahović još uvek nije taj rang fudbalera.

Takođe, još uvek je sveže iskustvo sa Lukom Jovićem, koji je takođe u slabijem klubu iz „lige petice“ bio dominantan, pa je u Madridu žestoko podbacio. Naravno, ne mora da znači da bi to bio slučaj i sa Vlahovićem, ali sve indicije pokazuju da će Real krenuti stopama „galaktikosa“ i probati da napravi novi „drim tim“.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Bundesliga

Isto kao i u slučaju Španije, malo je verovatno da bi Volfsburg, Ajntraht, Bajer Leverkuzen ili Borusija Menhengladbah mogli da finansijski odgovore Fjorentini, dok Lajpcig, iako zainteresovan, tek „ispituje teritoriju“, što nas dovodi do dva imena.

Prvo je Borusija iz Dortmunda. Od transfera Holana „milioneri“ bi zaista mogli odlično da zarade, pa ne bi bilo problema da „violi“ isplate obeštećenje, a Vlahović bi se našao u skoro pa savršenom okruženju za lični razvoj, odakle bi posle, ukoliko bi imao i onaj deo sportske sreće neophodan za to, mogao da bira gde će otići.

No, i od toga ima bolje. I tu dolazimo do tog jednog tima koji bi od Vlahovića mogao da stvori zvezdu evropskog fudbala kao što je to Robert Levandovski. Sticajem okolnosti, u pitanju je isti dres. Neophodno je da Levandovski ode iz Bajerna, o čemu su sve glasnije priče, a ovo je ujedno i poslednja šansa Bavarcima da zarade na Poljaku ozbiljan novac. Kako je na klupu seo Julijan Nagelsman, a mladi stručnjak izuzetno voli da radi sa mladim fudbalerima, kombinacija sa Vlahovićem bi mogla da bude pobedonosna, ne samo za Nagelsmana i Vlahovića, već za Bajern, jer bi dobili jednog od najtalentovanijih univerzalnih napadača na svetu koji bi u Bajernovoj mašineriji veoma brzo iz talentovanog mladića izrastao u fudbalskog predatora svetske klase.

Prelazni rok se približava, ostaje nam da sačekamo i vidimo šta nam ovo leto nosi. Jedina stvar koja je sigurna jeste da će biti žestoko, veoma zabavno, kao i da će Dušan Vlahović početak naredne sezone dočekati kao udarna igla nekog kluba koji za cilj ima borbu za najviše moguće ciljeve.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar