Foto: youtube.com

Spuštena je zavesa na klupskom nivou u fudbalu na sezonu koja je iznedrila nekoliko heroja na timskom i individualnom nivou.

PROČITAJTE JOŠ

Lista bi mogla da bude i duža, ali nema dileme da će u svakom slučaju Lil zauzeti prvo mesto zbog preuzimanja trona u Francuskoj od PSŽ-a. Delovalo je da su Parižani nedodirljivi, mnogima je sam pogled na njihovu navalu i startnu postavu ulivao strah u kosti, ali ne i Lilu, koji je strpljivo gradio svoj put do titule, vrebajući kikseve atomske navale.

Uz Lil, izdvajaju se Luis Suarez i Unaj Emeri, kao i tim Venecije, koja je dosanjala povratak u Seriju A.

Lil je uspeo ono što se mnogima činilo nemoguće, da svrgne PSŽ. To je prokomentarisao čak i Eden Azar, nekadašnji igrač Lila, koji je čak kritikovao PSŽ.

„I dalje gledam mečeve Lila. Kada moja deca čuju na TV da se pominje Lil, znaju da je njihov otac tamo igrao. Istina je da je samo moj najstariji sin rođen kad sam igrao tamo, ali znaju da je tu sve počelo. Mečeve ne stižem da gledam kao dve ili tri godine pošto sam otišao. Prvo jer ima 30 godina, imam decu i mnogo obaveza, ali i zato što ne znam više nikog u timu. Ipak, kad mogu, pogledam meč“, rekao je nedavno Azar, dodavši da je ovo uspeh veći od njegovog iz 2011. godine.

„Sada imate katarsku verziju Pari Sen Žermena, što čini ligu mnogo težom za osvajanje. Navijači to zaslužuju. Kada smo mi osvojili duplu krunu, oni su morali da čekaju 50 godina na to da njihov klub osvoji titulu. U ovom teškom periodu, to bi bilo dobro za sve. Ljudi, a posebno igrači sa Severa zaslužuju tako nešto“, zaključio je fudbaler Reala.

Lil
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Lil je od samog početka igrao sjajno, nakon što su u petom kolu došli do druge pozicije više nisu ispali iz prve tri ekipe, a od 22. do poslednjeg, 38. kola samo su jednu nedelju proveli na drugoj poziciji.

Ključni detalj u sezoni dogodio se u 31. nedelji, kada je Lil savladao PSŽ na „Parku prinčeva“, što je, u kombinaciji sa dva vezana poraza Parižana na samom početku sezone, bilo dovoljno da Lilu trasira put ka tituli.

Lil je zadao domaći mnogima transfer politikom, potvrdivši da ne mora baš sve i uvek da bude u senci onih koji nemilice troše na pojačanja.

Na klupskom nivou, izdvaja se i podvig Venecije, koja se u Seriju A vratila posle 19 godina.

U revanš utakmici plej-ofa Serije B fudbaleri Venecije uspeli su da izjednače protiv Ćitadele na 1:1 golom u 93. minutu, što im je bilo dovoljno da se posle 19 godina ponovo domognu elitnog ranga italijanskog fudbala.

Sama činjenica da su u 93. minutu došli do podviga, dovoljno govori o naboju i slavlju koje je usledilo.

Ostali su u 36. minutu sa igračem manje zbog isključenja Mazokija, izdržali su sve nalete i pred poslednji sudijski zvižduk ozvaničili skok u najjači rang.

Atletiko je osvojio titulu i to samo po sebi nije „bajka“ ili nemoguća misija – Madriđani godinama imaju čvrst i ozbiljan sastav, stil igre možda nije dopadljiv neutralnim ljubiteljima fudbala, za šta Simeone ne mari previše.

Ipak, bajkotiva je sezona bila za Luisa Suareza, koji je sa dozom ogorčenja otišao iz Barselone i pokazao joj je da je pogrešila.

Nije Urugvajac istrošeni veteran, to pokazuje tabela posle drame, Atletiko je sezonu završio sa dva boda više od Reala, Barselona je kaskala čitavih sedam bodova.

Suarez je najveći doprinos dao tituli sa 21 golom, bilo je pogodaka u poslednjim trenucima meča, a rešio je i poslednji duel kada su mnogi strepeli za ishod.

Suarez je slomio Valjadolid za 2:1 golom u 67. minutu, zbog svega što mu je kroz glavu prošlo zbog odlaska iz Barse, bilo je i suza koje su obišle svet.

Za kraj, Unaj Emeri je sa Viljarealom osvojio Ligu Evrope i još jednom zapušio usta svim potcenjivačima koji već godinama pokušavaju da ospore njegov trenerski kvalitet.

Njegov tim naišao je na nadobudna engleska podrugivanja, a prednjačio je Pol Skols.

„Igrate protiv Viljareala, tima koji je završio sezonu kao sedmi u slabašnoj Primeri. Koliko loši moraju da budu, ako izuzmemo Real i Barselonu od ostalih? Mančester junajted bi trebalo lagano da dobije ovaj meč“, rekao je Skols, a Rio Ferdinand i Oven Hargrivs su podržali ovu retoriku.

Kao da su zaboravili da je Emeri vezao tri titule u Ligi Evrope sa Seviljom. Ipak, mnoge je opilo ime Mančester junajteda i zaboravili su da klub nije ni bleda senka Fergusonovog giganta.

Dok je vodio PSŽ, Emeri se suočavao sa podrugivanjima zbog nespretnih pokušaja da govori na francuskom, koji je učio dok je vodio tim. Imao je blistavu sezonu 2017-2018 u Parizu i osvojio je tri trofeja u godini, onda je u Arsenalu napravio najveći niz nepobedivosti u postvengerovoj eri, sa 22 uzastopna meča bez poraza.

U Arsenalu odavno imaju apetite veće od igračkih kapaciteta i ulaganja u ekipu, pa se malo šta može zameriti Emeriju, koji je doveo tim do finala Lige Evrope i petog mesta, na samo bod od četvrte ekipe, u svojoj jedinoj kompletno vođenoj sezoni u Arsenalu.

Ironija je da ima četiri titule iz pet finala Lige Evrope, nije ga osvojio samo sa Englezima koji su skloni ruganju – po ko zna koji put, to im se obilo o glavu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar