Foto: Profimedia

Rikardo Kalafjori, najveće otkrovenje Evra i štoper Italije o kome svi pričaju. U azurnom dresu evropskog prvaka podseća na čuvenog Fabija Kanavara zbog frizure, likom na slavnog Alesandra Nestu, a gracioznošću i lakoćom igre na legendarnog Paola Maldinija.

„Kalafjori, Kalafjori“, u transu je izgovarao komentator dok se kosa italijanskog štopera viorila tokom slaloma koji je napravio kroz odbranu Hrvatske, nakon čega je servirao zicer Matiji Zakanjiju za izjednačujući gol za 1:1 i plasman u osminu finala Evropskog prvenstva.

Rikardo Kalafjori je tako postao najveća priča EURO 2024 i igrač kakvog su Italijani čekali više od jedne decenije.

Ekipa evropskog prvaka došla je da brani titulu bez ijedne prave zvezde posle toliko godina, a činjenica da je najzvučnije ime bio Nikolo Barela govorila je dovoljno o „azurima“. Zato je bio preko potreban narativ o novom predvodniku italijanskog fudbala i deluje da su heroja dobili u štoperu ekipe iz Bolonje.

PROČITAJTE JOŠ

Slika Kalafjorija sa trakom oko glave postala je viralna i pre prvenstva, kada je u plavom dresu mnoge podsetio na Fabija Kanavara zbog frizure, likom na Alesandra Nestu, a gracioznošću i lakoćom igre na Paola Maldinija. Iako do tog statusa kao defanzivac još mora da dođe, njegova igra loptom savršena je za moderni fudbal i zahteve odbrambenih igrača.

A za one koji malo ozbiljnije prate seriju A, ove igre nisu nikakvo iznenađenje. Bolonja je pod palicom Tijaga Mote igrala fantastičan fudbal i uspela je da u društvu velikana izbori mesto u Ligi šampiona, a Kaljafjori je bio jedan od stubova ekipe koncipirane po zamisli čoveka koji je igrao sa Mesijem, Inijestom, Ćavijem.

Možda i najbolji podatak o kakvom se biseru radi jesu brojke sa pomenutog meča protiv Hrvatske. Meč je završio sa 100 odsto dobijenih duela u skoku, 100 odsto tačnih dugih lopti, 93 odsto tačnih dodavanja, četiri stvorene šanse (najviše od svih na meču) i na kraju sjajnom asistencijom za gol Zakanjija u poslednjem momentu.

A put Kaljafjorija do zvezda gde se sada nalazi nije bio nimalo lak. Bio je dete Rome koja ga nikada nije istrpela i dala pravu priliku da pokaže šta zna, delom i zbog teške povrede koju je doživeo.

Prošao je sve mlađe kategorije Rome, a onda je u meču Lige šampiona za mlade timove protiv Viktorije Plzenj doživeo strašnu povredu kolena kada su mu pukli svi ligamenti meniskus i čašica.

Lekari su bili zaprepašćeni stanjem kolena, za koje su tvrdili da su viđali samo kod pada sa motora i da su male šanse da se opet bavi fudbalom.

Ipak, uspeo je da se oporavi i da debituje za Romu protiv Juventusa, i sve je obećavalo veliki povratak, ali je dolaskom Žozea Murinja postao suvišan i poslat na pozajmicu u Đenou.

Usledio je transfer u Bazel gde su i zaboravili na njega, ali nije on na sebe i taj momenat kada je bio daleko od očiju javnosti pomogao mu je da radi na sebi, što ga je ponovo vratilo na radar i tada je usledio prelazak u Bolonju.

Još jedna stvar je važna da se razume igra Rikarda Kalafjorija.

On je do dolaska u Bolonju igrao isključivo kao levi bek koji je odlično tehnički potkovan i zna sve s loptom što mu je postala karakteristika koju je preneo i kada je neočekivano prešao na štopera.

Mota je imao viziju da bi više mogao da pruži kao štoper nego kao bek i dobio je plejmejkera u srcu odbrane. Kalafjori je postao moćan hibrid beka i štopera koji treneru daje širinu i dodatne opcije. Po broju presečenih lopti na osnovu procenta poseda lopte rivala, bio je prvi u Seriji A. Po broju tačnih pasova i pasova unapred među 10 defanzivaca.

Foto: EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Sve to rezultiralo je meteorskim usponom i interesovanjem velikana poput Liverpula, Reala, Milana, ali će nova zvezda zajedno sa trenerom Motom u Juventus kako trenutno stvari stoje.

Do pre mesec dana nikada nije zaigrao za Italiju, ali je selektor Lučano Spaleti morao pozivom na širi spisak da nagradi sjajnu igre 22-godišnjeg defanzivca u Bolonji. Da se nisu povredili Aćerbi i Skalvini, pitanje je da li bi Kalafjori uopšte i putovao u Nemačku, a na kraju je dobio prednost u odnosu na Bonđorna da zaigra pored zacementiranog Bastonija.

Ipak, za novu epizodu zvezdanog puta mladog Kaljafjorija će morati svi malo da se strpe. On će zbog kartona morati da propusti meč osmine finala protiv Švjacarske, ali kako ima tek 22 godine i igra na poziciji gde je lakše biti dugovečan, gledaćemo ponovo majstorije ovog sjajnog momka.

Bolonja je hit i na Evropskom prvenstvu

U dosadašnjem toku turnira najbolje su igrali fudbaleri iz Bolonje koja je prošle sezone bila hit Serije A i završila na četvrtom mestu.

Naime, kada se gleda zbirno broj golova i asitencija, igrači Bolonje su ih imali sedam – dva pogotka i pet asistencija, po čemu niko nije ispred njih.

Igrači Bajerna su imali tri gola i dve asistencije, asovi Barsleone dva gola i tri asistencije, dok su članovi Borusija Dortmund stali na tri gola bez asistencije, kao i igrači Intera.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar