Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Premijer liga će se obratiti sudu da bi isterala pravdu protiv svetske kuće fudbala, objavljeno je u utorak.

Britanski mediji prenose da će FIFA dobiti tužbu jer, kako navode, Asocijaciji profesionalnih fudbalera i Premijer ligi smeta međunarodni kalendar.

PROČITAJTE JOŠ:

Smatraju da on remeti fudbalere i ne ide u njihovu dobrobit, dok „FIFA zloupotrebljava dominantnu poziciju koju ima u fudbalu“.

Tako će organizacija koja obično izriče disciplinske mere i rešava o raznim vrstama sporova, ovog puta i sama morati da se izvlači iz jednog.

Iz FIFA su odgovorili da je Premijer liga licemerna jer deluje isključivo u skladu sa komercijalnim načelima jer organizuje letnje ture klubova.

Ni Špancima i La Ligi ne odgovara idealno kalendar mečeva FIFA, dok iz ove organizacije navode da odluke donose jednoglasno, bar kada je reč o međunarodnom kalendaru.

Spor nastaje i oko pitanja da li je FIFA u sukobu interesa kao regulator i organizator takmičenja, a jedna od stavki koja se zamera svetskoj kući fudbala je i promena i povećanje broja reprezentacija na Svetskom prvenstvu na 32.

Englezi smatraju da je ovakav konstruk neodrživ jer je veliki rizik za igrače i njihovo zdravlje.

„Međunarodni kalendar utakmica je sada iznad svih granica opterećenosti i postao je neodrživ za nacionalne lige i rizik je za zdravlje fudbalera. Odluke FIFA iz poslednjih godina su konstantno favorizovale njena takmičenja i komercijalne interese, zanemarile su njene odgovornosti kao regulatornog tela i naškodile su ekonomskim interesima nacionalnih liga i dobrobiti igrača. Nacionalne lige i sindikati fudbalera koji predstavljaju interese klubova i igrača na nacionalnom nivou odnosni koji regulišu radne odnose kroz kolektivno dogovorena rešenja ne mogu da prihvate da su globalne regulacije nešto o čemu se odlučuje jednostrano“, poručili su iz Asocijacije igrača i Premijer lige.

Istovremeno je Maheta Molango, izvršni direktor PFA, rekao i da je ovakav legalni postupak „nesrećan, ali jedini način i posledica za velike učesnike u fudbalskoj igri, lige i igrače, kada su oni ignorisani“.

BONUS VIDEO: Jang Bojs vs Sion, golovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar