Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS; EPA-EFE/MAX SLOVENCIK

Mesec dana uživanja čeka nas do 14. jula kada će biti poznato koja će reprezentacija podići trofej namenjen najboljem na Starom kontinentu.

Foto: Promo

Oseti pobedu.

Evropsko prvenstvo u fudbalu započeće utakmicom Škotske i domaćina Nemačke od 21.00, a već u grupnoj fazi navijači će imati prilike da uživaju u nekoliko utakmica koje slute na spektakl.

PROČITAJTE JOŠ

Naravno, za očekivati je da pojedine razočaraju, da druge „odskoče“ i donesu nam neočekivanu ludnicu. Ssetimo se Svetskog prvenstva 2002. godine i meča Turske i Južne Koreje (3:2) kada je za 32 minuta viđeno čak četiri gola, ili ludnice 2016. između Mađarske i Portugala (3:3) na Evropskom prvenstvu. Gledajući sve parametre i iz perspektive najave šampionata, izdvojili smo pet utakmica koje imaju sve preduslove da ostanu upamćene u istoriji kao zanimljiviji.

Španija – Hrvatska (grupa B, 15. jun, 18.00)

Španci će turnir na kom oćekuju pohod ka tituli prvaka Evrope otvoriti protiv dvostrukog uzastopnog osvajača medalje na Svetskim prvenstvima (u Rusiji srebro 2018, u Kataru bronza 2022).

Dovoljan razlog da meč bude proglašen za jedan od najiščekivanijih na Evropskom prvenstvu. A dodatan razlog da oba tima krenu na pobedu od samog početka krije se u tome što se u ovoj grupi nalaze i Italijani, pa svaki izgubljen bod znači problem.

Hoselu Foto: Jewel SAMAD / AFP / Profimedia

Srbija – Engleska (grupa C, 16. jun, 21.00)

Englezi su u Nemačku stigli kao najveći favorit za titulu, dok Srbiji mnogi predviđaju borbu sa Danskom i Slovenijom za drugo mesto. Ipak, sam meč bi, bar na prvi pogled, trebalo da obiluje uzbuđenjima. O Engleskoj nije potrebno toliko trošiti reči – Garet Sautgejt ima neke od najboljih fudbalera sveta na raspolaganju kao što su Fil Foden, Džud Belingem, supertalentovani Kobi Maino. Međutim, ima i velike probleme u poslednjoj liniji tima (štoperski par trebalo bi da čine Mark Guehi i Džon Stons), dok ni „orlovima“ taj deo tima nije jača strana.

No, kad se pogledaju napadi, tu je već druga priča. Englezi imaju spektakularnu navalu predvođenu Harijem Kejnom i Ajvanom Tonijem, dok kod Srbije imena Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića izazivaju strahopoštovanje. Problemi u odbrani uz dva sjajna napada – goleada u najavi. Nadamo se, neki pogodak više u mreži Džordana Pikforda…

Foto: STARSPORT

Španija – Italija (grupa B, 20. jun, 21.00)

Jedan od fudbalskih klasika. Španci će svakako duel sa Itlaijom dočekati maksimalno motivisani, jer će ili imati šansu da potvrde prolaz, u slučaju trijumfa nad Hrvatskom, ili morati da dođu do trijumfa kako ne bi svoje šanse za prolaz dalje sveli na minimum, a branilac titule nije baš najbolji izbor za to. Italijani teško da mogu da ponove uspeh iz 2021. godine, ali imaju dovoljno kvaliteta da naprave haos.

Lučiano Spaleti zabranio četiri stvari igračima
Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Holandija – Francuska (grupa D, 21. jun, 21.00)

Holanđani spadaju u red „favorita iz senke“, dok „galski petlovi“ u svojim redovima imaju igrača koji bi mogao da bude glavni kandidat za najboljeg igrača EP, Kilijana Mbapea. Mbape dodatan motiv ima i zbog odlaska iz Pari Sen Žermena u redove Reala iz Madrida, te zbog odluke da propusti Olimpijske igre koje će biti održane u Parizu.

Mbape ima podosta razloga da da i više od maksimuma. Sa druge strane, Holandija je poznata po atraktivnom fudbalu, za očekivati je da će sa radošću ući u nadigravanje sa Francuzima, pogotovo jer ih na otvaranju očekuje nešto lakši rival u vidu Poljske bez Roberta Levandovskog.

Kilijan Mbape
Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar)

Hrvatska – Italija (grupa B, 24. jun, 21.00)

Uzevši sve u obzr, postoji realna šansa da duel Italije i Hrvatske bude direktan okršaj za prolaz dalje. Trećeplasirani na svetu protiv prvaka Evrope i branioca titule… Kud bolje za kraj grupne faze na šampionatu u Nemačkoj?

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

BONUS VIDEO Drugi trening reprezentacije Srbije u Augzburgu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare