Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Da je neko rekao ljubiteljima fudbala da će nakon meča protiv Slovenije prva zvezda reprezentacije Portugala i glavna tema biti neko drugi sem Kristijana Ronalda, to bi donekle bilo razumljivo. Portugalci u svom sastavu imaju nekoliko vanserijskih igrača - Bernarda Silvu, Bruna Fernandeša, Rafaela Leaa - ali malo ko je mogao da veruje da će to biti golman Diogo Košta.

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Ni u najvećem ludilu nisu mogli da sanjaju da će biti potreban epski podvig čudesnog čuvara mreže kako bi na prvi pogled nejake Slovence bacili na pleća u osmini finala Evropskog prvenstva.

No, fudbal je sport u kom često imamo prilike da vidimo neočekivane heroje, a ovog puta tu ulogu preuzeo je 24-godišnji čuvar mreže Porta. I to na spektakularan način.

PROČITAJTE JOŠ...

Košta je prvo u samoj završnici produžetka meča Portugala i Slovenije na maestralan način zaustavio udarac Bendžamina Šeška posle kontre, i tako „sačuvao leđa“ Kristijanu Ronaldu koji je u prvom produžetku promašio penal. Tačnije, Jan Oblak je uspeo da pročita nameru portugalskog asa.

„Kada sam odbranio šut Šešku u produžetku, pomislio sam da sam to morao da uradim. ‘Pročitao’ sam njegovo govor tela i bio sam u mogućnosti da pomognem svom timu“, rekao je Košta nakon meča.

Diogo Košta brani šut Šešku
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

A potom su došli na red jedanaesterci i korak ka istoriji ovog fudbalera. Portugalac je od tri šuta reprezentativaca Slovenije sva tri odbranio, i to maestralno, i sprečio Josipa Iličića, Jura Balkoveca i Benjamina Verbiča da makar malo podgreju nade Slovenije da može do čuda.

Ovaj golman je tako postao prvi čuvar mreže u istoriji šampionata Evrope koji je meč na kom je odigrano 90 minuta, dva produžetka i penal-serija završio sačuvane mreže. Takođe je postao prvi golman u istoriji EP koji je penal-seriju okončao bez primljenog gola, ali i prvi golman koji je uspeo da u jednoj penal-seriji odbrani čak tri jedanaesterca.

Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Sasvim dovoljno da ponese nagradu za najboljeg igrača utakmice, da postane prva zvezda reprezentacije Portugala na dosadašnjem toku turnura, a ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi ponovio uspeh Đanluiđija Donarume. Italijanski golman je kući poneo nagradu za najboljeg igrača EURO 2020 (igrano 2021. zbog korone), mada je za to potrebno da Portugal osvoji titulu. A ako se to ne dogodi, čini se da je nagrada za najboljeg golmana turnira na dohvat ruke.

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

„Ovo je verovatno bila najbolja utakmica u mom životu. Fokusirao sam se na ono što moram da uradim. Poslušao sam svoj instinkt. Naravno da sam analizirao igrače koji šutiraju penale, ali oni se menjaju i menjaju način na koji šutiraju“, bile su prve impresije čoveka koji je obeležio osminu finala EURO 2024.

Interesantno je da ovo nije prvi put da je Košta privukao pažnju svojim intervencijama kada su penali u pitanju.

U sezoni 2022/2023 uspeo je da u tri uzastopne utakmice u Ligi šampiona zaustavi po penal – prvo je zaustavio šut Patriku Šiku, potom je uspeo da zaustavi udarac i drugoj zvezdi Bajera iz Leverkzena, Kerenu Demirbeju, a treći protiv Briža, Noi Langu. Sva tri u period od 4. do 26. oktobra.

Poseban razlog za zahvalnost Košti ima Kristijano Ronaldo, koji je veoma lako mogao da postane apsolutni tragičar. Nekada najboljii fudbaler sveta pokušavao je tokom celog meča, ali nije uspevao da matira Oblaka iz brojnih slobodnih udaraca, a čuvar mreže madridskog Atletika je „pročitao“ bivšeg rivala iz Reala i bez previše problema ukrotio njegov udara u produžetku.

No, nije samo taj promašaj bio problem – Ronaldo je u jednom trenutku počeo i navijače da nervira potrebom da izvede svaki prekid, a njegovi udarci najčešće nisu ozbiljnije ugrožavali mrežu Slovenije.

Iako je uspeo da se delimično iskupi pogođenim penalom u penal-seriji, Ronaldo se zbog velikog broja promašaja izvinio navijačima nakon što je Košta odradio svoje i Portugalce progurao među osam najboljih.

Tamo ih očekuje daleko ozbiljniji izazov u vidu Francuza sa sve Kilijanom Mbapeom, u petak od 21.00 u Hamburgu. Neubedljvii – da, ali neuporedivo opasniji, iako do sada slave samo autogolove i penal. Naime, Francuska je do četvrtfinala došla uz svega dva autogola i penal Mbapea, pa se još čeka na njihov pogodak iz igre. Protiv Belgije su se propisno mučili, da bi pet minuta pre kraja šut Koloa Muanija u svoju mrežu skrenuo Jan Vertongen i tako lansirao „galske petlove“ među osam najboljih.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar