Foto: FSS

Uz mnogo muke Srbija uspela da savlada Azerbejdžan sa 2:1 (1:0) u trećem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i preživi jedno od najtežih gostovanja u ovom ciklusu. Još jednom je heroj meča bio Aleksandar Mitrović, a prenos meča mogli ste da pratite uživo uz TV Nova S.

Kada je u 16. minutu Aleksandar Mitrović postigao 40. gol u 64. nastupu za Srbiju, mnogi su pomislili da bi ovo mogao da bude nešto lakši zadatak za našu selekciju.

PROČITAJTE JOŠ

Azerbejdžan je pogodio u 69. minutu nakon jednog penala koji je nehotice napravio Filip Kostić. Vraćao se u odbranu kada je srušio Mahmudova, koji je kasnije sa bele tačke bio precizan za 1:1.

Nije Srbija blistala, ali jeste nastavila sa napadima.

Srbija je napadala, često nedovoljno konkretno, a šanse je promašivao upravo Mitrović. Jednu od najboljih je imao u 74. minutu kada ga je Tadić nakon prvog gola još jednom savršeno proigrao, ali je napadač Srbije promašio izglednu priliku.

I kada su svi pomislili da bi Srbija mogla da se oklizne srpski napadač je opet postigao evrogol. Pogodio je slabijom levom nogom iz poluvoleja sa ivice kaznenog prostora. Bio je to još jedan prelep gol i čak peti njegov u ovim kvalifikacijama po čemu je najbolji strelac među svim igračima. Taj pogodak možete pogledati ovde.

Srbija nakon tri odigrana kola ima sedam osvojenih boda i nalazi se na vrhu grupe A, barem do 20.45 kada će meč odigrati Luksemburg i Portugal. Kristijano Ronaldo i saigrači bi pobedom mogli da se izjednače sa našom selekcijom na vrhu.

Azerbejdžan – Srbija 1:2 (Mahmudov 59 – Mitrović 16, 82)

Stadion: Olimpijski stadion u Bakuu. Gledalaca: Bez prisustva publike. Sudija: Roi Rajnshrajber (Izrael)

Azerbejdžan: Magomedaljijev, Medvedev, Husejnov, Badalov, Krivosjuk, Husejmov, Makmudov, Igrahimli, Salahli (od 73. Kalizada), Nurijev (od 69. Emreli, umesto Emrelija u 79. Jafargulijev), Gorbani (od 69. Šejdajev).

Srbija: Rajković, S. Mitrović, Spajić, Pavlović, Radonjić (od 86. Ristić), Maksimović (od 64. Grujić), Gudelj, Kostić (od 64. Živković), Milinković-Savić, Tadić (od 75. Jović), A. Mitrović (od 86. Vlahović).

Kvalifikacije za Mundijal, 3. kolo

Grupa A

Azerbejdžan – Srbija 1:2 (0:1)

(Mahmudov 59 – Mitrović 16, 82)

20.45 Luksemburg – Portugal

90′ Meč produžen za pet minuta!

Glavni arbitar iz Izraela odlučio da se igra još pet minuta nadoknade nakon devet izmena i nekoliko prekida zbog povreda.

82′ Gol Mitrovića!

Sjajan pogodak Mitrogola. Postigao je 41. gol za Srbiju, a ovog puta je bio strelac slabijom levom nogom iz poluvoleja. Majstorski!

80′ Srbija preti iz kornera.

Živković je izveo korner, centrirao na prvu stativu, ali ni ovog puta (kao ni u prethodna dva navrata) Sergej Milinković-Savić nije uspeo da postigne pogodak.

76′ Kiks Gudelja

Sudija je pokazao žuti karton Gudelju nakon jednog faula, kada je sprečio opasnu akciju domaćina. Iz slobodnog udarca nije bilo šanse za Azere.

74′ Jao! Kakva šansa za Mitrovića

Tadić mu je savršeno dodao u srce kazneno prostora, a golman Magomedaljijev je uspeo da odbrani.

71′ Prilika za Srbiju

Nakon nekoliko razmenjenih dodavanja lopta je stigla do Radonjića po desnoj strani. On je centrirao oštro u kazneni prostor, ali su defanzivci domaćina to lako otklonili. Nakon toga je Salahli odlučio da se požali na povredu, a nakon toga je odlučio da izađe na suprotnou stranu

69′ Dve izmene kod domaćina.

Azerbejdžan je uveo Šejdajeva i Emrelija umesto Nurijeva i Gorbanija. Srbija je imala šansu nakon kornera, ali nije uspela da ozbiljnije zapreti. Tadić je simulirao jedan kontakt, a sudija ga je upozorio da će sledeći put zbog toga dobiti žuti karton.

64′ Prve izmene Piksija

Umesto Kostića je u igru ušao Andrija Živković, dok je Nemanju Maksimovića zamenio Grujić.

59′ Penal i gol za Azerbejdžan.

Kostić se vraćao pozadi i srušio Mahmudova, koji je samo čekao da padne. Mahmudov postiže gol sa bele tačke za 1:1.

57′ Zaustavljena brz kontranapad Srbije

Uspela je naša selekcija u samo nekoliko dodavanja da dođe do protivničkog kaznenog prostora, Tadić je jednim driblingom izbacio čuvara i dodao do Mitrovića. Srpski napadač je pokušao iz prijema da se oslobodi defanzivca, ali nije uspeo da ponovo ono što je uradio kod prvog pogotka.

53′ Korner za Srbiju

Prošao je još jednom kao brzi voz Radonjić po strani i uspeo da izbori korner. Nakon udarca iz ugla je šutirao snažno Kostić, ali je golman domaćina uspeo da odbrani taj udarac.

48′ Mitrović zapretio, odgovorio Nurijev

Mitrović je šutirao sa vrha kaznenog prostora, a u odbrani se pokazao njegov prezimenjak Stefan koji je uklizao u poslednjem momentu i otklonio opasnost nakon šuta Nurijeva.

47′ Dve šanse za Mitrovića u 30 sekundi.

Najpre je pokušao nakon centaršuta Dušana Tadića iz igre, ali je golman domaćina to skrenuo u korner. Kapiten Srbije je centrirao iz kornera, a Mitrović još jednom pokušao glavom.

46′ Bez promena na poluvremenu

Obe selekcije će nastaviti susret u istom sastavu, a žuti karton u prvom delu dobio je samo Spajić.

Pavlović, Maksimović i Aleksandar Mitrović imaju po jedan žuti karton i moraju da se paze kako ne bi propustili meč protiv Luksemburga 4. septembra.

Prvo poluvreme: Azerbejdžan – Srbija 0:1 (Mitrović 16)

45′ Poluvreme u Bakuu

Srbija je bila bolja, ali se u poslednjim minutima selekcija domaćina oslobodila pritiska. Ipak, Rajković je odbranio najbolju šansu, dok inicijativa u završnici prvog dela nije urodila plodom.

39′ Tadić grdio Mitrovića.

Nakon što je srpski napadač još jednom pokušao sa vrha kaznenog prostora, kapiten „orlova“ Tadić imao je šta da kaže saigraču. Tadić je očekivao da se akcija nastavi i stvori bolja situacija za pogodak.

37′ Nova šansa za Mitrovića

Srpski napadač je nadskočio dva defanzivca, ali je glavom šutirao pored gola. Probio je Radonjić po desnoj strani nakon dodavanja u prostor Tadića, a onda savršeno pronašao našeg napadača.

35′ Pokušaj Tadića iz kontranapada

Šteta! Tadić koji je postigao 21 pogodak u dresu Ajaksa bio je u dobroj šansi, ipak lopta je malo odskočila, pa je srpski vezista poslao visoko preko prečke.

34′ Azerbejdžan se oslobodio pritiska

Nakon što je u jednom momentu Srbija imala čak 61 odsto posed lopte, poslednjih nekoliko minuta je domaćin vezao nekoliko dobrih dodavanja. Stigli su do kaznenog prostora, a onda je Pavlović prekinuo tu akciju.

30′ Kakav kiks defanzivaca.

Spajić je loše izveo aut, napravio problem Pavloviću, a lopta je stigla do Gorbanija koji je šutirao sa vrha kaznenog prostora. Rajković je to uspeo da odbrani i pošalje loptu u korner.

29′ Dobra komunkacija odbrane Srbije

Nakon jedne šanse je Mitrović zagradio Mahmudova, dok je Rajković uspeo da pokupi tu loptu. Bio je ovo prvi put da je Azerbejdžan stigao do kaznenog prostora našeg tima nakon pokušaja iz slobodnog udarca.

26′ Pokušaj Pavlovića iz okreta

Nakon kornera naše selekcije je štoper Srbije pokušao iz okreta da zapreti domaćinu. Ipak, golman Azerbejdžana je uspeo da odbrani taj udarac.

22′ Srbija kontroliše igru

Od momenta kada je Mitrović postigao pogodak, domaćin je postao još nervozniji i agresivniji, dok je naša selekcija uglavnom imala posed lopte.

16′ GOOOL za Srbiju!

Mitrović postiže gol za Srbiju na asistenciju Dušana Tadića (četvrta asistencija u ovim kvalifikacijama). Bio je ovo 40. gol za Mitrovića u dresu Srbije na njegovom 64. nastupu. Mitroviću je ovo četvrti pogodak na tri meča u kvalifikacijama. Ovde možete pogledati taj pogodak Mitrovića.

13′ Srbija diktira tempo.

Nakon što su Azeri došli do šanse, Srbija je ponovo nastavila sa napadima. Ipak, nakon jednog trka je Nemanja Radonjić napravio faul u napadu, pa je domaćin ponovo mogao da započne akciju.

10′ Azerbejdžan zapretio posle slobodnog udarca.

Spajić je napravio faul, a nakon prekida je Gorbani šutirao visoko iznad prečke.

7′ Prva šansa za Srbiju

Srbija ne uspeva da pronađe pukotinu u odrabni rivala. Jedan centaršut Kostića bio je blizu Mitrovića, ali je reagovao Medvedev. Nakon kornera je pokušao Sergej Milinković-Savić, ali je njegov udarac izblokirao jedan defanzivac domaćina leđima.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

3′ Domaćin agresivan

Već nekoliko puta su igrači rivala žestoko startovali na naše momke, pa je Gudelj jednom prilikom završio na travi. Na sreću, brzo se podigao.

1′ Krenuo je meč u Bakuu

Fudbaleri Srbije od prvog minuta imaju loptu u svom posedu, a već sada lopta kruži oko defanzive.

UOČI MEČA

17.43 Fudbaleri Srbije na Olimpijskom stadionu u Bakuu

Pogledajte trenutak kada „orlovi“ izlaze na travu stadiona na kome će od 18 časova odmeriti snage sa Azerbejdžanom u trećem kolu kvalifikacija za Mundijal.

I ovaj meč će biti odigran bez prisustva publike.

17.38 Evo i grafičkog prikaza kako izgleda naša selekcija na terenu

17.21 Još jedan pogled na grupu A

„Orlovi“ igraju protiv Azerbejdžana u trećem kolu kvalifikacija za Mundijal, dok će u kasnijem terminu Portugal gostovati Luksemburgu (20.45).

U ovom momentu Srbija i Portugal imaju po četiri boda, Luksemburg ima tri, dok uz ime Azerbejdžana i Irske piše nula.

Kvalifikacije za Mundijal, 3. kolo

Grupa A

18.00 Azerbejdžan – Srbija

20.45 Luksemburg – Portugal

17.14 Sa klupe šansu vreba 12 fudbalera.

Dragan Stojković Piksi je na klupi ostavio dvojicu golmana Dmitrovića i Nikolića, a šansi se nadaju i Petković, Ilić, Jović, Živković, Krstičić, Lukić, Vlahović, Ristić, Đuričić, Grujić.

 

16.49 UEFA objavila snimak asistencija Tadića.

Evropska kuća fudbala je pred meč Srbije i Azerbejdžana podelila snimak tri asistencija Dušana Tadića na meču sa Irskom (3:2) u prvom kolu kvalifikacija za Mundijal.

16.33 Piksi je promenio četiri igrača u startnoj postavi „orlova“.

Prinudno je umesto suspendovanog Nikole Milenkovića je mesto u odbrani zauzeo Spajić. Na desnom krilu je prednost u odnosu na Darka Lazovića dobio Nemanja Radonjić koji je protiv Portugala upisao dve asistencije, dok je Maksimović sada od prvog minuta na terenu umesto Dušana Vlahovića. Došlo je i do promene na golmanskoj poziciji jer je Predrag Rajković dobio prednost pre Marka Dmitrovića.

16.24 „Orlovi“ trening odradili u parku u Bakuu

Deo pripreme obavili su na “starinski” način, zagrevanjem u parku kod Muzeja ćilima, pod budnim okom kondicionog trenera Katsuhita Kinošija. Kako je to izgledalo možete pogledati ovde.

16.14 Dve dileme Piksija protiv Azerbejdžana

Selektor je u meč ušao sa dve dileme, formacijskom i kadrovskom kada je u pitanju izbor igrača.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

16.01 Matić „pecnuo“ saigrača u Junajtedu

Pred meč sa Azerbejdžanom je Matić objavio i fotografiju iz svlačionice „crvenih đavola“ i tako pokazao koju sliku je zalepio na mestu gde sedi Bruno Fernandeš.

15.45 Ne stišava se fama oko Kristijana Ronalda

Ovog utorka se javno oglasila i sestra Kristijana Ronalda Katja Aveiro, koja je stala u odbranu brata nakon što je u Beogradu bacio traku na zemlju.

Njegova traka se trenutno nalazi na humanitarnoj licitaciji, a novac će ići za lečenje malog Gavrila.

Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare