Fudbal, Austrija, Turska, Euro 2024
Foto: Fabio Ferrari/LaPresse/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fudbaleri Turske plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Nemačkoj pošto su pobedili Austriju sa 2:1 u poslednjem meču osmine finala.

Foto: Promo

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Junak turskog tima bio je defanzivac Merih Demiral koji je postigao oba pogotka svog tima u eliminaciji jedne od najboljih ekipa na turniru do sada.

PROČITAJTE JOŠ:

Sva tri gola na meču pala su iz kornera, činilo se u startu da će ih biti i više, ali se ispostavilo da je sve rešeno kada je Mihael Gregorič postavio konačan rezultat, pa će Turci na megdan Holandiji u četvrtfinalu.

Austrijanci neće stoga imati priliku da opet odmere snage sa protivnikom kog su jednom već nadigrali u grupnoj fazi turnira koju su završili na prvom mestu.

Kristof Baumgartner je na kraju bio tragičar svog tima jer je u poslednjim sekundama nadoknade promašio zicer sa pet metara, mada treba odati priznanje i golmanu Turske Mertu Gunoku.

On se bacio poput mačke i odbranio udarac koji bi mnogima u sličnoj situaciji završio iza leđa u mreži, pa su Turci prošli dalje posle velike neizvesnosti i preživljene opsade u finišu. Valja napomenut da je i Baris Alper Jilmaz u nadoknadi imao svoju strašnu šansu kada mu je Patrik Penc odbranio i samo još malo produžio nadu svog tima, koji je na kraju ostao kratak za gol.

Prvo poluvreme spakovano je bukvalno u prvih desetak, petnaest minuta. Taj deo igre podsećao je na novogodišnji vatromet.

Desetak minuta pucanja na sve strane, posle kog bi usledili muk i tišina. Ma ni petarda, ništa!

Fudbal, Austrija, Turska, Euro 2024
Foto: TANJUG/AP Photo/

Austrija je u prvom napadu odmah zapretila i pokazala kakvim napadom raspolaže, ali je Turska odgovorila tranzicijom koja nije delovala toliko opasno.

Lopta u prostor, solidna odbrana Austrijanaca, a onda kobni korner. Izveo ga je Guler sa desne strane, Kristof Baumgartner je loše reagovao na gol liniji, lopta se odbila Patriku Pencu na ruku i ni on se nije proslavio.

Izbio je loptu samo do noge Meriha Demirala koji ju je u 57. sekundi utakmice zakucao pod prečku za 1:0.

Time je postao strelac najbržeg gola u istoriji nokaut faza evropskih prvenstava, a austrijski tim se našao u šoku.

Uzvratili su igrači Ralfa Rangnika, u prvi mah je delovalo da ih ništa nije poremetio taj pogodak, jer je Baumgartner već u trećem minutu ciljao veoma blizu pored stative.

Do sedmog minuta je Baumgartner na gol liniji imao šansu, baš kao i Filip Linhart koji glavom nije zahvatio loptu.

Marsel Sabicer je posle desetak minuta promašio slobodan udarac iz sredine, izblokiran je, i od tog trenutka je do kraja poluvremena gledana uspavanka.

Jednu šansu imao je Demiral posle 25 minuta iz kornera, u završnici je Baumgartneru falilo koncentracije kod udarca izbliza i ostalo je 0:0.

Već u prvih pet, šest minuta nastavka Austrija je opet upalila motore i u 51. minutu je Marko Arnautović izbio sam ispred golmana Merta Gunoka koji je odbranio maestralno.

Fudbal, Austrija, Turska, Euro 2024
Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

Linhart i Lajmer su u međuvremenu probali ponešto u napadu, Demiral je dobro blokirao, a onda u 59. minutu potpuno „ohladio“ Austrijance.

Guler je izveo korner, kod prve stative je Demiral skočio i glavom duplirao prednost svog tima na 2:0.

Nije se dugo čekalo na novu dramu pošto je opet korner bio koban po jednu od ekipa – ovog puta po Tursku. Igrao se 66. minut kada je Mihael Gregorič bio maksimalno pribran u zicer situaciji.

Fudbal, Austrija, Turska, Euro 2024
Foto: TANJUG/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Bio je na drugoj stativi posle kornera, glavom mu je loptu prebacio Stefan Poš i Gregorič je pogodio pod prečku za 2:1.

Od tog trenutka je na terenu bila neka drugačija Austrija. Kao da je razbila svoj maler i počela je opet da igra neku novu utakmicu.

Turci su sabijeni uglavom u svoj šesnaesterac, nisu mogli mnogo da izleću napred i uzdali su se u dobru odbranu. Odbrana im je na kraju izdržala sve nalete Austrijanaca Jilmaz je imao dva šuta pred kraj da sve reši, ali je prvi put poslao loptu nebu pod oblake zdesna iskosa, a drugi put iz sredine kao da mu se noga stegla.

Penc je odbranio, ali na drugoj strani Baumgartner nije uradio šta je morao da uradi i Turska je prošla dalje kao poslednji četvrtfinalista turnira.

Austrija - Turska 1:2 (0:1)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar