Džejms Naneli Foto:Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Nova sezona Evrolige zvanično počinje 3. oktobra, navijači sitno broje i jedva čekaju nova košarkaška uzbuđenja u elitnom takmičenju.

Tokom leta bili smo svedoci velikih transfera, neke ekipe su potpuno promenile svoj izgled, poput Partizana, druge su samo ojačale ono što su već izgradile prošle sezone (Crvena zvezda), dok su i najjači i najbogatiji klubovi posegnuli za novim potpisima.

Praktično da nema kluba u Evroligi koji nije doživeo značajne promene, što možemo videti i po ozbiljnim pojačanjima za Panatinaikos, Olimpijakos, Barselonu, Real Madrid…

PROČITAJTE JOŠ:

Jasno je da je pred nama još jedna sezona puna drame i uzbuđenja, ali nisu još sve ekipe završile sa prelaznim rokom.

Do kraja leta ne bi bilo čudno da se pojačaju čak i Partizan i Crvena zvezda, mada je to sve još uvek pod znakom pitanja.

Očekivalo se da će Partizan pronaći još jednog krilnog centra, pogotovo posle povrede Ajzee Majka, ali sportski sektor još uvek nije pronašao odgovarajućeg igrača i pitanje je i da li će do početka sezone. Željko Obradović je zadovoljan timom koji ima na raspolaganju, pa možda čak Partizan neće ništa menjati, bar do zime.

photo: Srdjan Stevanovic/ STARSPORT

Slična situacija je i u Zvezdi, gde se dugo čekao povratak Filipa Petruševa, od kog izgleda nema ništa, bar u bliskoj budućnosti. Olimpijakos je zategao u pregovorima, nije hteo da pusti Petruševa, pogotovo nakon povreda Mustafe Fala i Nikole Milutinova, tako da Zvezda sada mora da se okrene drugim rešenjima.

Deluje da bi jedan krilni centar kompletirao Zvezdin tim za sezonu 2024/25, pitanje je samo koga uprava ima na skeneru i da li uopšte klub sa Malog Kalemegdana planira da dovede startnu „četvorku“.

Filip Petrušev Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Najbolji slobodni agenti u Evroligi

Jedan od najtraženijih igrača u narednim danima mogao bi da bude Džejms Naneli, koji je prošle dve sezone proveo u Partizanu, gde je ostavio dubok trag.

Iskusni američki šuter ima 34 godine, sigurno da je spreman da odigrao još neku sezonu u Evroligi, u kojoj ima zaista bogato iskustvo.

Naneli može da pokrije pozicije „dva“ i „tri“, pa će biti zanimljivo da li će i koji evroligaši želeti da ga imaju u svom timu. Možda ne bi bilo loše da ga vidimo u Žalgirisu pod vođstvom Andree Trinkijerija, ali ko zna…

Foto: Predrag Milosavljevic / STARSPORT

Na listi slobodnih agenata još uvek je i Riki Rubio, koji je po povratku iz NBA proveo deo sezone u Barseloni, ali se videlo da je daleko od vrhunske forme. Bilo je priča da će Rubio ovog leta pojačati Huventud iz Badalone, za koji će nastupati Adam Hanga i Ante Tomić, ali i dalje nema zvanične potvrde da će i Riki biti u tom klubu.

Onaj koji bi mogao da bude na radaru Zvezde, ali i Partizana, je Džon Braun, koji se nedavno razišao sa Monakom.

Braun pokriva upravo poziciju krilnog centra, poznat je kao veoma zahvalan igrač, odličan kradljivac lopte i defanzivac za primer, dok mu napadački repertoar nije mnogo veliki.

Ono što je nezgodno, jeste činjenica da će Braun van terena biti sve do početka naredne kalendarske godine, pošto ima problem sa ramenom. Međutim, ako neko odluči da rizikuje sa njim, to bi moglo višestruko da se isplati u drugom delu sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Bez angažmana je i Bili Beron, sjajni šuter i bivši košarkaš Crvene zvezde, koji se poslednjih nekoliko godina mnogo muči sa povredama.

Propustio je Beron gotovo celu prošlu sezonu, Olimpija iz Milana očigledno ne želi da ga zadrži, a njemu su već 33 godine i nije mu tako lako da pronađe novu sredinu u Evroligi.

Kad smo kod bivših košarkaša srpskih klubova, da pomenemo i Frenka Kaminskog. Američki centar je razočarao mnoge „grobare“ prošle sezone, nije odigrao sezonu kakva se od njega očekivala, iako je na momente pokazivao talenat i kvalitet koji poseduje, pre svega u napadu, dok mu je odbrana ipak nekoliko nivoa ispod.

Posle sezone u Partizanu, Kaminski se vratio u Ameriku, ali teško da će dobiti neki NBA ugovor. Pričalo se da će pojačati Pariz, novog evroligaša, ali od toga izgleda nema ništa.

foto: Dusan Milenkovic / STARSPORT

Na tržištu je još uvek i Džordan Miki, bivši (krilni) centar Virtusa iz Bolonje. Proteklih nekoliko dana šuškalo se da bi Miki mogao da završi u Real Madridu, pošto je Geršon Jabusele otišao u NBA, a Usman Garuba doživeo povredu. Ipak, do saradnje Mikija i Reala još uvek nije došlo, pa je to možda prilika i za Zvezdu i Partizan da se raspitaju za iskusnog (krilnog) centra.

Miki je prošle sezone u Evroligi imao prosek od 8,2 poena uz četiri skoka za 18,2 minuta na terenu u 26 odigranih utakmica.

Jedna od opcija za evroligaše je i Džavonte Smart, nekadašnji bek Zvezde.

Usred prošle sezone Smart je došao na Mali Kalemegdan kao pojačanje iz Amerike koje bi trebalo da promeni tok sezone i na neki način odmeni Šabaza Nejpira, ali Smart nikako nije oduševio, čak je ozbiljno podbacio.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Kako se ni u ABA ligi Smart nije dokazao, teško je očekivati da će dobiti neku ponudu iz Evrolige, a videćemo da li će svoju sreću ponovo tražiti u Americi ili će ostati u Evropi i nastaviti da se razvija na drugi način.

Zanimljive opcije na tržištu mogli bi da budu i Luk Sikma (napustio Olimpijakos, krilni centar), Raul Neto (napustio Fenerbahče, plejmejker) i Dešon Tomas (napustio Asvel, krilo).

PROČITAJTE JOŠ:

Naravno, u opticaju su i mnogi igrači koji nisu bili u Evroligi prošle sezone, a sada bi mogli da se oprobaju u evropskoj eliti. Tu pre svega mislim na igrače sa američkog tla, a sigurno je i da će evroligaši tokom sezone doživeti neke promene, u zavisnosti od toga kako otvore takmičarsku godinu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar