Miloš Teodosić plakao non-stop
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©)

Košarkaši Crvene zvezde u petak od 21 sat igraju protiv Pariza u gostima prvi meč u novoj sezoni Evrolige.

Iz francuskog tima objavili su da su karte za ovaj meč rasprodate i da će dvorana biti puna, odnosno da nas čeka istorijsko veče.

Pariz je mlad klub, osnovan tek pre šest godina, osvajač je Evrokupa prošle sezone, što ga je i poslalo u elitno društvo. Motivacije francuskom timu sigurno ne manjka, pošto će mu ovo biti prvi meč u Evroligi ikada, a Zvezda će pokušati da pokvari planove i ponovo protiv Francuza, kao i prošle sezone, ostvari pobedu na startu takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Veliki hendikep za crveno-bele biće izostanak Miloša Teodosića, najiskusnijeg u ekipi, zbog suspenzije, koju je zaradio na poslednjem meču Evrolige prošle sezone protiv Efesa.

Ko će biti lider kad nema Teodosića?

Prošle sezone Teodosić je imao najveću ulogu u ekipi Zvezde, a to niko nije planirao i očekivao pred početak takmičenja. Kada njega nije bilo prošle sezone, Zvezda je bila neprepoznatljiva, a u crveno-belim redovima nadaju se da ista situacija neće biti ove sezone.

I početkom ove sezone Teodosić pokazuje da će biti veoma važan igrač za crveno-bele, jer svojim ulaskom menja sve na terenu. Samo je sada pitanje da li će od njega zavisiti sve i koliko drugi mogu da se pokažu kao lideri i budu u prvom planu.

Crvena zvezda- CSKA Moscow Foto: kkcrvenazvezda.rs

Zvezda jeste zadržala praktično sve bitne igrače iz prošle sezone, a onda je i nadogradila sastav velikim pojačanjima u vidu Kodija Milera-Mekintajera, Ajzee Kenana, Nikole Kalinića, Majka Dauma, Uroša Plavšića…

Jasno je da će u izostanku Teodosića, veliki teret u organizaciji igre pasti na Kodija, koji nije baš blistao u prva dva kola ABA lige, gde je Zvezda upisala po pobedu i poraz.

Iako u pripremnom periodu Kodi nije bio loš, naprotiv, imao je zapažen učinak na nekim mečevima, početkom sezone deluje da najbolji asistent Evrolige i dalje nije potpuno uigran sa ostalim saigračima. Jednostavno, Kodi u prve dve utakmice u sezoni nije menjao ritam mečeva, njegov boravak na terenu nije bio baš primetan, a bio je i sebičan u poslednjem napadu u Dubaiju, kada je digao trojku za pobedu, umesto da je odigrao za Kenana.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što se moglo primetiti do sada, jeste da je Kodi tokom leta radio na šutu, mnogi rivali će mu ići ispod bloka, pa bi mogao da ih kažnjava trojkama. Ako bude stekao samopouzdanje na startu sezone, mogao bi da bude „pakao“ za protivnike, ali ako upadne u „minus fazu“, kao što ume i bude forsirao, kako takođe ume, ne piše se dobro crveno-belima.

Takođe, u Parizu ćemo na terenu sigurno videti i Jaga dos Santosa, koji je ipak pokazao da zaslužuje poštovanje i da ima kvalitet da bude makar treći plejmejker u ozbiljnoj evroligaškoj ekipi.

Oči su uprte i u Kenana, koji je sigurno jedan od najboljih šutera u Evroligi, ali šut je „kvarljiva roba“ i od njega Zvezda ne sme da zavisi, ako želi da napravi nešto ozbiljno u Evroligi.

U svakom slučaju, njegovi poeni jesu preko potrebni crveno-belima ove sezone, a opcija sa klupe na njegovoj poziciji biće Nemanja Nedović, koji zna da „eksplodira“, ali i da ozbiljno podbaci – po principu „toplo-hladno“.

Crvena zvezda-Olimpijakos Foto: kkcrvenazvezda.rs

U izostanku Teodosića nešto više prostora trebalo bi da se otvori i za Ognjena Dobrića, koji je jedva dobijao minute protiv Dubaija i Mornara, ali to je verovatno i posledica umora nakon napornog leta sa reprezentacijom Srbije.

Da bi Zvezda bez Teodosića pobedila Pariz, potrebno je da Kodi pokaže zašto je bio toliko cenjen ovog leta, Kenan i Nedović treba naizmenično da „sipaju“, a da Dobrić i Jago iz drugog plana kao bek i plejmejker odrade dobar posao.

Ne treba zaboraviti da liderske sposobnosti ima i Nikola Kalinić, koji je to pokazao već protiv Dubaija, ali nikako ne treba očekivati da će on biti prva napadačka opcija u Zvezdi ove sezone.

Podsetićemo se da ni Branko Lazić neće igrati u Parizu, pa je potrebno da crveno-beli stisnu redove i zaigraju daleko bolju odbranu nego u ABA ligi, gde nisu blistali.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako su iz Zvezde najavili utakmicu?

Reč je imao trener Janis Sferopulos.

„Važno je da svi budu tu i pomognu, jer su mi svi bitni za ove utakmice. Timu su potrebni svi igrači, i svi moraju biti spremni da daju maksimum kad god i kako god ih upotrebim. Pariz je tim koji igra sa mnogo entuzijazma, posebno sada kada igraju prvu utakmicu, tako da će biti dodatno motivisani. Mi treniramo već nekoliko dana i spremamo se za njihovu odbranu, odnosno za napad“, rekao je Sferopulos.

Trener Crvene zvezde je poručio da ekipa treba da bude fokusirana na sitne detalje koji su bitni za igru.

„Znamo njihove snage i pokušaćemo da poremetimo sve što oni žele da urade u napadu. U odbrani vrše veliki pritisak, pa moramo biti veoma fokusirani na njihovu pik-end-rol odbranu i sve sitne detalje bitne za igru, kako bismo donosili prave odluke i napadali ih na pravi način“, dodao je Sferopulos.

Photo by Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Dobrić je istakao da je Pariz ekipa koja igra sa velikom energijom i postiže veliki broj poena.

„Jako bitan meč za nas, da otvorimo sezonu kako treba. Nismo ABA ligu otvorili na najbolji mogući način. Želim da to ispravimo i da ne krenemo tako u Evorligi. Ako želimo da dođemo do pobede, mislim da to moramo da im uskratimo i da malo usporimo igru i da igramo na naš način. Ako igrate u njihovom ritmu, mogu da pobede bilo koga, i da daju sto poena. Imaju energiju i uzbuđeni su što igraju Evroligu. Daće sto posto, moramo da ih usporimo i uvedemo u naš ritam“, poručio je Dobrić.

Luka Mitrović je rekao da je ekipa motivisana i da je dobro radila na treninzima i u pripremnom periodu.

„Motivisani smo, dobro smo radili na treninzima u prethodnom periodu i mislim da spremni dočekujemo ovaj početak. Protiv sebe imamo jednu novu ekipu Evrolige koja će definitivno biti motivisana da se pokaže u najboljem mogućem svetlu i da pokaže da pripada ovom takmičenju. Jedna atipična ekipa, pomalo nepoznanica svima nama, pogotovo u ranoj fazi takmičenja“, rekao je Mitrović.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar