Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

Uzbuđenja kakva se ne pamte.

Košarkaši Partizana se nalaze u velikom naletu u Evroligi gde su u seriji od tri meča pred domaćim navijačima isto toliko puta pobedili renomirane rivale koji su u sezonu ušli sa namerom da se plasiraju na Fajnal-for.

Partizanu je tako za rukom pošlo da po prvi put dođe do pozitivnog omera pobeda i poraza od 7:6 što je u ovom trenutku bilo dovoljno za šesto mesto koje vodi direktno u plej-of.

Iako jedna pobeda ili poraz može da vas pomeri nekoliko pozicija gore ili dole, razloga za zadovoljhstvo u ekipi Željka Obradovića ima mnogo. Iako od početka sezone nisu igrali u najjačem sastavu zbog problema sa povredama i neće to moći u dogledno vreme nakon što je Aleksa Avramović iznet sa terena tokom meča sa Armanijem, crno-beli su pronašli način da se izdignu iznad situacije i pokažu da je ovaj tim stvoren za velika dela.

PROČITAJTE JOŠ

Ako se napravi poređenje sa prošlom sezonom u kojoj je samo trunka sreće falila da se ode do samog kraja, Partizan je nakon 13. kola imao skor od četiri pobede i devet poraza, a sada u istom periodu ima tri trijumfa više.

Ali, do ovakvog rezultata Partizan je ove sezone stigao nakon što je pokidao sve živce svojim navijačima, a da još nismo ni prošli polovinu sezone.

Od 13 odigranih utakmica, čak devet je imalo dramatičnu završnicu, a čak tri su odlučene u produžecima. U tim mečevima se do poslednjeg minuta nije znalo ko će pobediti, a samo je u pobedama protiv Albe, Asvela i donekle Armanija, kao i u porazu od Makabija izbegnuta drama u poslednjem minutu i samo su ta četiri meča završena dvocifrenom razlikom.

Iako, trijumf i utakmica sa Armanijem je bila sve samo ne mirna i bez stresa.

Poređenja radi, Partizan je prošle sezone računajući i pet plej-of mečeva sa Realom samo dva puta igrao produžetke i to protiv Baskonije na gostovanju u drugom kolu i protiv Valensije u „Areni“ na utakmici kada je bila i najmanja poseta navijača crno-belih.

Od 34 utakmice, 19 je završeno jednocifrenom razlikom, ali mnoge od njih nisu bile neizvesne kao ove u tekućoj sezoni.

„Možda bi navijačima uz ulaznice mogli iz Partizana da daju i bensedine“ rekao je Mića Berić za Nova.rs u analizi nakon pobede crno-belih nad Panatinaikosom.

Nije prošlo ni nedelju dana, kada je usledila nova drama i drugi uzastopni produžeci kada je Berić naglasio da bi pored bensedina moogli da se piju pride i bromapezami.

Jer, ne da su crno-beli pobeđivali u produžecima, neko su spašavali i gubili nemoguće i dovodili dvoranu od očaja do usijanja i navijače na ivicu nervnog sloma.

A, nije tako krenula sezona.

Debakl u Tel avivu protiv Makabija od 96:81 kada nijednog trenutka nije bilo neizvesno i još ubedljivija pobeda na gostovanju Asvelu od od 88:62 nagoveštavale su velike amplitude, ali to je bila samo varka.

Usledio je prvi neizvestan duel protiv Barselone u Beogradu i jedini poraz pred domaćim navijačima. Barselona je kontrolisala utakmicu i vodila od početka do kraja od pet do deset poena razlike, a Partizan u nekoliko navrata u četvrtoj četvrtini dolazio nadomak preokreta, a poslednji trzaj je odbio Nikola Kalinić trojkom na dva minuta do kraja.

Prva velika drama je usledila dva dana kasnije na gostovanju u Atini kada je PArtizan poražen nakon produžetaka od Olimpijakosa rezultatom 98:94.

Imao je Partizan veći deo meča porednost, pa na kraju uz gomilu loših odluka sudija došao na ivicu poraza, da bi Naneli trojkom izborio produžetke, ali nisu imali dovoljno goriva za preokret.

Ništa manje dramatično nije bilo ni u večitom derbiju kada su crno-beli na manje od pet minuta do kraja gubili sa 11 razlike, a na kraju u penal završnici došli do pobede protiv Crvene zvezde 88:86.

Neverovatan je bio poraz od Baskonije u narednom kolu kada je Partizan dobijen meč prosuo i dozvolio Čimi Monekeu da ofanzivnim skokom donese trijumf svom timu.

Sve se vratilo pred domaćim navijačima i teškom pobedom nad Fenerbahčeom u poslednjim sekundama od 85:84, a onda i drama u Minhenu kad aje Partizan na 1.25 do kraja imao minus jedan i nakon spleta nesrećnih okolnosti izgubio sa devet razlike.

Pauza od nerviranja usledila je u meču protiv Albe u Beogradu iako je žilavi rival slomljen tek sredinom poslednje deonice.

Lekovi za smirenje su ipak bili potrebni već seldeće kolo na gostovanju Efesu iako je Partizan imao 10 razlike pred poslednju deonicu, ali je pao u završnici pod naletima Larkina i izgubio sa 100:94 iako je praktično do samog kraja imao šansu za trijumf.

Vrhunac su bili mečevi protiv Panatinaikosa i Monaka u „Beogradskoj areni“.

Slično kao i u derbiju, Partizan je nadoknadio veliki zaostatak iz četvrte četvrtine, došao do produžetka i srušio PAO na krilima sjajnog Kevina Pantera, a potom u još većoj drami i Monako nekoliko dana kasnije posle produžetaka, ludih šuteva i mnogo nerviranja.

Iako je u poslednjem meču u nizu dobio Armani sa 13 razlike, Partizan je bio na minus 15 sredinom treće doenice i delovalo je d aje poraz zagarantovan, ali je usledila serija od 31:4 čime se izbegla drama.

Kako je krenulo, trebaće mnogo tableta za smirenje za sve navijače Partizana, a što bi rekao Nikola Kojo u kultnom filmu „Dva sata kvalitetnog TV programa“, „od ovoga može da se rikne“.

Svi trileri Partizana ove sezone

3. kolo Partizan – Barselona 83:93

4. kolo Olimpijakos – Partizan 98:94 (produžeci)

5. kolo Partizan – Crvena zvezda 88:86

6. kolo Baskonija – Partizan 84:83

7. kolo Partizan – Fenerbahče 85:84

8. kolo Bajern – Partizan 94:85

10. kolo Efes – Partizan 100:94

11. kolo Partizan – Panatinaikos 92:87

12. kolo Partizan – Monako 89:85.

BONUS VIDEO Svi poeni Partizana protiv Armanija