U emisiji „Praktična žena“ voditeljka Nataša Pavlović je direkto iz Graca ugostila Mirzetu Čašić Šaćirović, koja na Instagramu vodi nalog mikas_recipes, a ona je sa svima podelila recept za rolat od krompira sa mlevenim mesom. Odmah smo ogladneli.
Nataša je na početku rekla da se svima poboljšalo raspoloženje kada su videli šta će praviti – jer je recept mesnat i konkretan, a pritom se kora pravi od krompira i sira, a bez brašna.
Mirzeta je iz Novog Pazara, a u Gracu živi sa suprugom i četvoro dece.
Za punjenje
mleveno meso
1 glavica crnog luka
1 glavica belog luka
ulje za prženje
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 šargarepa
100 g pasiranog paradajza
1 kašika paste od paradajza
bibera
soli
crvena tucana paprika
kurkuma
malo timijana
100-150 ml vode
Za koru
600 g krompira rendanog koji se iscedi uz pomoć krpe
200 g rendanog sira – gaude ili mocarle
2 jajeta
1 kašičica soli
1 k biber
2 kašike sirovog peršuna
pek-papir
Mirzeta je na početku otkrila tajnu zašto u tiganju ne prži prvo luk – kako inače većina radi, već prvo poprži meso – jer kada se prvo proprži meso na vrelom ulju, onda mu se pore bolje zatvore i tako smanji mogućnost da kasnije bude preprženo i suvo, a pritom luk bolje pusti arome kada se ubaci posle mesa.
Povrće treba očistiti i usitniti, a zatim dodati mesu i luku. Dodati onda paradajz pire i paradajz pastu, naliti vodu i fino ukrčkati.
Za to vreme napravite koru od krompira.
U videu na početku teksta pogledajte kako da dovršite rolat.