Pretparačke priče
Foto: TNI Press / IMP Features / Profimedia

"Ne pitaj me ništa dok ne popijem kafu" - mora da ste bar jednom od nekog čuli ovu rečenicu, ili ste je sami izgovorili. Mnogima je kafa neizostavan deo svakog jutra i glavno sredstvo za razbuđivanje. Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo u vašem organizmu ako biste je jednoj jutra propustili?

Neki su to možda već iskusili na svojoj koži – bez kafe imamo osećaj omamljenosti, zbunjenosti, a vrlo je česta i pojava glavobolje.

Za sve to postoji objašnjenje: kofein proizvodi fizičke promene u vašem telu, a upravo od tih promena postajete zavisni od kafe, prenose „24 sata“. S prvim gutljajem kofein ulazi u vaš krvotok i započinje svoj put do vašeg mozga gde blokira inhibitorni neurotransmiter nazvan adenozin.

Na taj način se oslobađaju dopamin i serotonin, hormoni zbog kojih se osećamo dobro. Kofeinu treba čak pet sati da bi njegova količina u vašem organizmu opala za 50 posto. To objašnjava zašto ispijanje i prosečne količine kafe ima dugoročan efekt.

Brzina kojom kafein izlazi iz vašeg tela nije ista za sve, već na nju utiče više faktora: starost, medicinska stanja, interakcije s lekovima i životne navike (poput pušenja). Dakle, ako ne popijete svoju kaficu, vi zapravo doživljavate hemijske promene u organizmu.

Ukoliko rešite da ne pijete više kafu, čekaju va nuspojave koje su veoma primetne i ‘ošamućujuće’. Pošto metabolizam više nema stimlus na koji je navikao, vi ćete se osećati tromo, umorno, usporeno i kao u magli. A što više kofeina konzumirate, teži su simptomi odvikavanja.  To je logično jer ćete posledice nedostatka kofeina osećati iako ne popijete jednu šolju kafe ujutru, dok je izbacivanje kafe u potpunosti daleko gore.

Nedostatak kofeina izazvia simptome koji su vidljivi već nakon 12 do 24 sata od poslednjeg unosa, objašnjava dr. Šeri Ros.

„Kofein je stimulativna droga na koju se lako navući, a većina ljudi nije svesna dubine te zavisnosti“, ističe ona.

Pročitajte još:

Ispijanje kafe i te kako utiče i na spavanje – posebno na „sporotalasno spavanje“, što je kritično kratko razdoblje dubokog sna koje nam treba da resetujemo mozak za sledeći dan i da sve sinhronizujemo. Kofein je svakako neprijatelj spavanja, dok su mu saveznici hladnoća, nepostojanje ekrana i smanjen stres.

Na san ne utiče samo kafa, već i alkohol – sve preko jedne ili dve čaše vina ostaviće posledice na spavanje. Međutim, razliku od kofeina, alkohol ometa naš REM san, kada sanjamo najviše.

Odluka o daljoj konzumaciji kafe ostaje na pojedincu: ukoliko ne osećate sve ove negativne posledice, kofein u umerenoj količini je prihvatljiv. Ali, nije loš savet ni probati život bez kafe na barem sedam dana.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (0)