maska; koronavirus
Foto: EPA-EFE / SERGEY DOLZHENKO

Koronavirus i dalje ubija ljude širom sveta - a oni koji imaju sreće da se brzo oporave, i mesecima nakon infekcije osećaju razne tegobe. Popričali smo sa ljudima iz našeg okruženja, koji su uspešno pobedili kovid, o njihovim iskustvima.

Oštećenja srca i pluća, hronični umor, teškoće sa disanjem, glavobolje, konfuzija, maglovito razmišljanje, opadanje kose – sve su ovo moguće posledice kovida 19. 

Jedno istraživanje koje je uključivalo 1.567 osoba koje su se oporavile od bolesti ukazalo je da postoji čak 98 dugotrajnih simptoma.

Verovatnoću da pacijent razvije trajne simptome teško je utvrditi, jer različita istraživanja prate različite ishode u različitim vremenima. Jedan podatak iz Italije pokazuje da 87 odsto hospitalizovanih pacijenta ima posledice od kovida 19 i dva meseca nakon prvih simptoma.

Najčešće prijavljen simptom je umor, pa se sve češće govori o sindromu hroničnog umora, koji najviše pogađa mlade. To je pokazala i naša mini-anketa, u kojoj smo pitali osobe koje su preležale koronu da li su primetili neke posledice po svoje zdravlje. Napominjemo da je njihov identitet sakriven.

Ovo su odgovori koje smo dobili.

„Ono što sam primetila jeste da sam dugo bila malaksala i da se i dalje brzo umaram, mnogo mi se spava. To mogu povezati sa činjenicom da sam bila u stanu 48 dana, jer sam toliko dugo bila pozitivna. Takođe, anemična sam i nizak mi je hemoglobin i to je sigurno posledica virusa. Povremeno imam preskakanje srca, ali to ne znam da li je posledica virusa ili stresa“, otkrila je Ana.

Pročitajte još:

„Nemam neke posledice osim da je prošlo više od mesec dana i da i dalje slabo osećam miris, ukus malo bolje, ali opet nije to to. Nadam se da je sa srcem i plućima sve u redu, opet ću ići kod lekara zbog mog sporta, jer mi je drugarica koja je lekar pre dva dana poslala poruku da možda i ne treba da treniram, a ja uveliko trčim dvocifrene kilometre. Imala sam pre dve nedelje tokom treninga visok puls, sada se smirio, bilo mi je teško da dišem dok trčim“, otkrila nam je Nela.

„Što se tiče posledica korone, čini mi se da sam umornija nego inače, ali ti naleti umora ne traju previše dugo. Više me brine što imam problem sa nesanicom, tačnije, jako se teško uspavljujem iako osećam umor i potrebu za snom. Dakle, nije u pitanju popodnevna dremka, već prirodna potreba za snom i odmorom. A kada zaspim, uvek se budim par puta u toku noći, a ranije se to dešavalo retko. Što se tiče depresije, ne osećam se depresivnije, samo osećam veći pritisak zbog obaveza koje nisam ispunila zbog virusa. Više nemam napade panike i paranoje da se ne zarazim, kao što je bio slučaj pre nego što sam dobila virus, jer teoretski postoji mala mogućnost da ga odmah ponovo dobijem“, rekla je Milica.

„Kad sam bio u izolaciji i dok sam sve odležao, nisam trenirao – kada sam se vratio imam veliki problem da povratim kondiciju. Brže se zamorim nego pre. To je jedino što sam za sada primetio“, govori Petar.

„Uglavnom ne osećam posledice, smatram da je nama mladima lakše i da sve prođe kao obična prehlada. Nakašljem se ponekad, s vremena na vreme“, rekao je Branko.

„Osećam veliki umor od najobičnijh aktivnosti. Recimo, strašno me izmori i samo kada šetam psa. Takođe sam imala osip po telu koji je izazvao virus, a koji se još uvek nije sasvim povukao. Primetila sam i psihičke posledice – tek kada je sve prošlo, shvatila sam koliko mi je korona donela stresa“, ispričala je Jovana.

Foto: EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Ljudi koji su preležali koronu podelili su svoja iskustva i u jednoj Fejsbuk grupi. Prenosimo priče nekih članova ove grupe.

„Ja sam 37 dana bio pozitivan. Ukupno 3 PCR testa zaredom. Tek 4. PCR test negativan. Bolovao od početka jula sa hospitalizacijom 7 dana. Kategorija srednje težak pacijent. Evo jos uvek imam tup bol u grudima povremeno, povremeno nesto u grlu kao da imam a ne mogu da iskašljem, zamaranje i posle najmanje aktivnosti…. Rezultati krvne slike, pluća, srca, jetre, bubrega OK. Ima dana kada je sve dobro, pa sutradan ponovo pritisak u grudima… Kažu treba vremena i mirovanja… Nadam se“, napisao je Vladan.

Pročitajte još:

„Preležala sam koronu sa blažom upalom pluća uz dve kutije hemomicina, dve pancefa i levoxu. Nedelju dana nakon negativnog testa ponovo dobijam temperaturu 37, radim kliničku sliku koja tada ispada gora nego kad sam imala pneumoniju. Slikam pluća, nalaz dobar. Dat mi je jedan antibiotik da popijem, a što je loša klinička slika, zašto se javila temperatura, nema veze, popiću ja još jedan antibiotik, i tako unedogled“, napisala je Dragana.

„Ja imam probadajući bol povrememo i u pravcu srca i u pravcu desnog plućnog krila. Tahikardije… I ponekad mi teško udahnuti vazduh… Ovo me tačno unazadilo… Ne znam kad ćemo se vratiti na staro“, napisala je Sava.

„U martu i aprilu bila sam pozitivna. Nakon toga sam imala često kratak dah, ubrzane otkucaje srca, tupu putujuću bol svuda po telu. Po noći nisam mogla mesecima zaspati i bila sam stalno umorna. Začepljene su mi uši već pet meseci. Od aprila takođe osećam žarenje, trnce i ukočenost u rukama i nogama te trnce i mravinjanje po glavi. Cirkulacija mi je jako loša. Kad sam bila pozitivna, izgubila sam čulo za miris i ukus pa su mi se vratili, no sada osećam drugačije čudne mirise koje nikad pre nisam osetila umesto normalnih. Na primer, većina hrane mi nema normalan miris i ukus. Takođe, kad ustanem noge mi menjaju boju u crvenu (verovatno se nešto događa s mojim venama ) i bole me i počinju žariti ako duže stojim“, ispričala je u grupi Matea.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram