koronavirus; maske
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Svakim danom saznajemo sve više o koronavirusu, pa tako lekari primećuju i nove simptome koji ukazuju na to da ste oboleli od kovida - jedan od znakova bolesti su i promene na nožnim prstima.

Glavni simptomi kovida 19 su kratak dah, temperatura i kašalj. Onda smo saznali da su i gubitak mirisa i ukusa simptomi, kao i neke kožne promene, a sada se pojavio još jedan važan simptom.

U pitanju su promene na nožnim prstima, koje su lekari nazvali „covid toes“ (kovid nožni prsti), a radi se najčešće o oteklinama crvene ili crvenoljubičaste boje koje su osetljive, svrbe i/ili stvaranju osećaj „žarenja“, piše „Večernji„.

Osim na nožnim prstima, ove promene se mogu pojaviti i na petama i prstima ruku, prenosi IG60.com

Pročitajte još:

Džoana Harp, američka dermatološkonja sa Univerziteta Kornel, posebno se bavi kožnim poremećajima koji su povezani s unutrašnjim bolestima. Ona je otkrila da je većina pacijenata kod kojih je uočena ova promena bila asimptomatska ili su imali blage simptome. Takvi pacijent obično uspeju da ozdrave kod kuće.

Umberto Čoi, doktor jedne klinike u Klivlendu, ispričao je da nije čudno da neko ko ima virusnu infekciju dobije ima osip ili fleke na telu.

„To se može dogoditi s drugim virusnim respiratornim infekcijama poput malih boginja. Ovo stanje može da uzrokuje mala začepljenje ili mikro ugruške u krvnim žilama koje se nalaze u nožnim prstima“, objasnio je doktor.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare