Slučaj korone u autobusu ruši zabludu sa kojom ulazite u GSP

Zdravlje 02. sep. 202012:0626 komentara
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Rezutati kineskog istraživanja o širenju koronavirusa u jednom autobusu su veoma zabrinjavajući.

Putnik jednog autobusa gradskog prevoza u Kini zarazio je gotovo 25 drugih putnika iako nisu sedeli u njegovoj blizini. To su pokazali rezultati istraživanja koje dokazuje pretpostavku naučnika da se koronavirus širi aerosolima, sitnim česticama u vazduhu.

Pročitajte još:

Prvo su naučnici mislili da koronavirus ne može da se širi običnim disanjem, ali ovi novi dokazi to stavljaju na veliki test. Članak objavljen u utorak u časopisu JAMA Internal Medicine opisuje zarazu među putnicima koji su 50 minuta putovali autobusom na budistički događaj u Ningbou u januaru ove godine, pre nego što su maske postale rutinsko sredstvo borbe protiv virusa, piše „Večernji„.

Putnik, čiji pol nije objavljen, izgleda je bio nulti pacijent jer je bio u kontaktu sa stanovnicima Vuhana, grada iz kojeg je krenula pandemija koronavirusa. Stručnjaci su mapirali mesta na kojima su sedeli ostali putnici i testirali su ih na koronavirus. Rezultati su im otkrili da je 23 od 68 putnika zaraženo u istom autobusu.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Ono što zabrinjava je da su zaraženi putnici bili smešteni i u prednjem i u zadnjem delu vozila, dakle daleko van kruga od dva metra, razdaljini koja se smatra granicom za širenje virusa aerosolima, odnosno kapiljicama, a nulti pacijent tokom putovanja nije imao simptome bolesti, poput kašlja.

#related-news_0

Naučnici su zaključili da je klima, koja je bila uključena u autobusu, pridonela širenju virusa, jer je u celom vozilu cirkulisao isti vazduh .

„Istraživanje ukazuje na to da je u zatvorenim prostorijama sa vazdušnom recirkulacijom SARS-CoV-2 jako zarazan patogen“, napisali su u istaživanju.

Studja takođe ima dijagramski prikaz rasporeda sedenja zaraženih putnika, a predstavlja novi dokaz o širenju virusa aerosolima. Još jedno istraživanje koje nam je to pokazalo je studija o širenju virusa između stolova restorana u južnom kineskom gradu Guangžuu.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar