10 saveta dr Đikića: Kako preživeti jesen sa koronom

Podeli:
lek za koronu
Ivan Đikić Foto: Goethe University

Poznati hrvatski naučnik, molekularni biolog Medicinskog fakulteta u Frankfurtu Ivan Đikić, osvrnuo se na stanje s koronavirusom i uputio građanima savete za jesen.

Đikić naglašava da treba testirati više, brže, efikasnije i tačnije, kao i da treba ciljano testirati određene grupacije, prenosi Večernji.hr.

„Mišljenja sam da ukoliko se budemo na vreme pripremili i dosledno pridržavali ovih bazičnih mera, moći ćemo da osiguramo zdravlje, da zaštitimo socijalno ugrožene, da podstaknemo privredu, održimo turizam i omogućimo neometano školovanje tokom jeseni i zime“, naveo je Đikić i istakao 10 ključnih saveta za jesen s koronom.

* Donositi odluke na osnovu tačnih naučnih podataka, koji moraju da budu kritički evaluirani.

* Testirati više, brže, efikasnije i tačnije, kao i ciljano testirati određene grupacije. Brža testiranja su važna za lekare opšte prakse zbog diferencijalne dijagnoze s drugim respiratornim bolestima.

Pročitajte još:

* Donositi epidemiološke mere na osnovu transparentnih informacija i biti odgovoran za njihovu primenu. Dati veća ovlašćenja i odgovornost regionalnim centrima javnog zdravlja.

4. Pripremiti i bolje povezati zdravstveni sistem – od lekarskih ordinacija, preko centara za testiranje do bolnica.

* Povećati brigu o obolelima (od tumora i drugih bolesti) unutar bolničkog sistema i osigurati njihovu pravovremenu dijagnostiku i terapiju.

* Uvesti pravilni program vakcinisanja protiv gripa među zdravstvenim radnicima, rizičnim grupama stanovništva i drugim građanima.

* Osigurati bezbedno školovanje dece i studenata pravovremenim pripremama i preventivnim merama. Neophodno je uključivanje raznih struka u odluke o programu školovanja, uključujući i roditelje. Pripremljenost programa koji se sada sprovode u školama u Nemačkoj su dobar putokaz.

* Unaprediti javnu komunikaciju kriznog štaba. Jasno, iskreno i dosledno komuniciranje odluka prema javnosti.

* Potrebna je javna i činjenična kritičnost prema odlukama Kriznog štaba i njihovo prihvatanje odgovornosti zbog mogućih propusta i grešaka. I političari i naučnici treba da uvide da su kritika i samokritika vrline, a ne slabosti.

* Obrazovanje i motivacija građana da se pridržavaju mera: održavanje distance, nošenje maski prema preporukama, lična higijena, prijava prvih simptoma, pravovremeno testiranje, dodatna briga o bližnjima posebno o rizičnoj populaciji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar