Maslačak raste na svakom ćošku i nekad zaboravimo koliko koristan može da bude. Lišće maslačka koristi se za salatu, a od cvetova maslačka može da se napravi sirup koji je ne samo ukusan, već i lekovit.
Maslačak je bogat vitaminom A i C, te kalcijumom, kalijumom i natrijumom. Reč je o vrlo lekovitoj biljci koja podstiče rad bubrega, jetre i probavnog sistema, smanjuje holesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija. I svima nam je dostupna jer maslačak raste – svuda.
Sirup od maslačka se može dodati različitim slatkišima, ili samostalno piti kao lek, odnosno prvenstveno kao sirup protiv kašlja, a za šta je još dobar pročitajte na Zadovoljna.hr.
200 grama cvetova maslačka zajedno sa stabljikom
2 limuna
1,5 litar vruće vode
1 kg šećera
Usitnite stabljike i cvetove maslačka pa ih prelijte vrućom vodom.
Dodajte limun isečen na kriške ili isceđen sok limuna pa sve zajedno kuvajte na laganoj vatri oko pola sata.
Procedite, dodajte šećer i kuvajte još 15 minuta.
Vruć sirup prelijte u prethodno sterilisane staklene flaše ili tegle i zatvorite. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
***
Bonus video: Domaćinske Priče: Medni kolač
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: