Podeli
remedesivir
Foto: EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM

Američka Uprava za hranu i lekove odobrila je prvi lek za lečenje kovida 19 - remdesivir, antivirusni lek koji se daje hospitalizovanim pacijentima intravenozno.

Lek, koji kalifornijska kompanija Gilead Sciences Inc. naziva Vekluri, smanjio je vreme oporavka za pet dana – sa 15 na 10 u proseku – u velikoj studiji koja je sprovedena u Nacionalnom zavodu za zdravlje SAD (NIH).

Odobren je za hitnu upotrebu od proleća i sada postaje prvi lek koji je dobio potpuno odobrenje Uprave za hranu i lekove (FDA) za lečenje kovida 19- Predsednik Donald Tramp ga je primio kada se ranije ovog meseca inficirao.

Vekluri je odobren za osobe starije od 12 godina i teške najmanje 40 kilograma koje su hospitalizovani zbog infekcije koronavirusom. Za pacijente mlađe od 12 godina, FDA će i dalje dozvoliti upotrebu leka u određenim slučajevima sa prethodnim hitnim odobrenjem.

Lek deluje tako što inhibira supstancu koju virus koristi da bi napravio svoje kopije. Određeni testovi bubrega i jetre su potrebni pre nego što se pacijentima da terapija, kako bi se osiguralo da je bezbedno za njih i kako bi se nadgledali svi mogući neželjeni efekti. A etiketa upozorava da se ne koristi sa lekom za malariju hidroksihlorokinom, jer to može da ograniči njegovu efikasnost.

“Sad imamo dovoljno znanja i sve veći set alata koji pomažu u borbi protiv kovida”, rekao je glavni medicinski službenik Gileada, dr Merdad Parsi.

Lek je ili odobren ili ima privremeno odobrenje u oko 50 zemalja, ukazao je.

Pročitajte još:

Njegova cena je kontroverzna, s obzirom da nijedna studija nije utvrdila da povećeava stopu preživaljavanja infekcije. Prošle nedelje je velika studija koju je vodila Svetska zdravstvena organizacija otkrila da lek nije pomogao hospitalizovanim pacijentima sa kovidom 19, ali ta studija nije uključivala placebo grupu i bila je manje rigorozna od prethodnih koje su utvrdile koristi. Saopštenje o odobrenju leka koju je izdala FDA napominje da su, pored one koju je vodio NIH, još dve studije utvrdile da je lek koristan.

Gilead naplaćuje 2.340 američkih dolara za tipični kurs lečenja za ljude obuhvaćene vladinim zdravstvenim programima u Sjedinjenim Državama i drugim razvijenim zemljama, i 3.120 američkih dolara za pacijente sa privatnim osiguranjem. Iznos koji pacijenti plaćaju iz džepa zavisi od osiguranja, prihoda i drugih faktora.

Do sada je dokazano da samo steroidi poput deksametazona smanjuju rizik od umiranja od kovida 19. FDA je takođe dala hitno odobrenje za upotrebu krvi preživelih, a dve kompanije trenutno traže slično odobrenje za eksperimentalne lekove sa antitelima.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar