Dugi kovid
Dugi kovid; Foto: FrankHoermann/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Inženjer zaražen kovidom, koji je 60 dana proveo na respiratoru pre nego što je uz aplauz pušten iz bolnice u avgustu, nažalost je preminuo. Njegov slučaj nas podseća koliko borba sa takozvanim "dugim kovidom" može biti teška i tragična.

Roel Ribaja (47), avioinženjer koji je proveo 60 dana na respiratoru, preminuo je usled komplikacija od „dugog kovida“.

Naime, njegov oporavak od koronavirusa lekari su smatrali čudom, pa su ga uz ovacije ispratili iz bolnice 14. avgusta.

Nažalost, Ribaja je pretrpeo srčani udar kod kuće 13. oktobra, a dva dana kasnije umro je u bolnici. Njegova udovica, medicinska sestra Stela Ricio-Ribaja, rekla je da se „nikada nije oporavio“ od dugoročnih efekata virusa.

Porodica veruje da je njegova smrt povezana sa „dugim kovidom“, nizom komplikacija koje nastaju nakon što se prvobitna bolest preleži.

Pročitajte još:

Starost i široki spektar početnih simptoma povećavaju rizik od „dugog kovida“, kažu naučnici. Istraživanje na King’s College u Londonu takođe je pokazalo da pol, višak kilograma i astma povećavaju rizik. Žene su u većoj opasnosti od ovih posledica bolesti. Nalazi potiču iz analize podataka o simptomima koje su ljudi upisivali u aplikaciju Covid Symptom Study.

„Doživljavanje više od pet različitih simptoma u prvoj nedelji bilo je jedan od ključnih faktora rizika“, rekla je dr. Kler Stivs sa King’s College u Londonu za BBC News.

Neko ko je imao kašalj, umor, glavobolju i dijareju i ko je izgubio osećaj mirisa, bio bi u većem riziku od nekoga ko je samo iskusio kašalj.

„Iz ranih podataka videli smo da su muškarci bili izloženi mnogo većem riziku od veoma teške bolesti i nažalost od smrti od kovida, dok se čini da su žene izloženije riziku od dugog kovida“, kaže dr Stivs.

Takođe, nijedno prethodno zdravstveno stanje nije povezano sa dugim kovidom, osim astme i bolesti pluća.

BBC navodi primer Viki Burn (48) koja je u martu imala temperaturu i blagi kašalj, koji se brzo razvio u mnogo jači, toliko da joj je bila potrebna maska sa kiseonikom. Nije primljena u bolnicu, ali i dalje – u oktobru – živi sa dugim kovidom.

Vikino zdravlje se poboljšava, ali vid joj se promenio i i dalje joj ozbiljni simptomi dolaze u „talasima“. Čak i kada šeta psa, toliko se umori da ne može istovremeno da razgovara.

„Imam čudne, gotovo artritične zglobove i takođe je čudno što sam pre dve nedelje ponovo izgubila čulo ukusa i mirisa, jednostavno su potpuno nestali. Kao da u mom telu postoji zapaljenje koje kruži telom i ne mogu da ga se otarasim, pa se pojavi, pa nestane, pa se pojavi, pa nestane“, rekla je za BBC.

Studija procenjuje da je svaka sedma osoba bolesna najmanje četiri nedelje, dok je jedna od 20 osoba bolesna najmanje osam nedelja, a jedna od 45 osoba je bolesna najmanje 12 nedelja.

Britanska vlada je zbog porasta slučajeva „dugog kovida“ objavila i informativni video o ovom stanju.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)