Brokoli
Brokoli; Foto: Pixel-Shot, Pixel-shot / Alamy / Profimedia

Zdravlje creva danas je jedna od najvažnijih tema u svetu wellnessa - i to s dobrim razlogom. Crevna mikrobiotika ne utiče samo na probavu, već i na raspoloženje, imunitet i opšte zdravlje organizma. Uravnotežena ishrana, posebno bogata povrćem, ključna je za održavanje zdravih creva. Ali važno je znati da neko povrće podstiče zdravlje creva, dok drugo može izazvati nadutost i nelagodu, u zavisnosti od osetljivosti pojedinca.

Nutricionistkinja i dijetetičarka Trista Best objasnila je koje povrće doprinosi zdravlju creva, a koje može da izazove probavne tegobe.

Najbolje povrće za zdravlje creva

Lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće jedno je od najkorisnijih kada je reč o zdravlju probavnog sistema. „Lisnato povrće bogato je vlaknima, magnezijumom i polifenolima“, objašnjava Best za SheFinds. Vlakna podstiču rad probave, dok polifenoli pomažu u smanjenju upale crevne sluznice. Sve to doprinosi rastu dobrih bakterija u crevima, što jača crevnu mikrobiotiku i opšte zdravlje.

Špargle, artičoke i praziluk

Ove tri namirnice prava su hrana za dobre bakterije u crevima. „Bogat su izvor prebiotika, poput inulina, koji podstiču rast korisnih bakterija i doprinose raznolikosti mikrobiotike“, navodi Best. Inulin je fermentabilno vlakno koje deluje poput đubriva za probiotike i pomaže da se smanji upala, podstiče probavu i jača crevnu ravnotežu. Ove namirnice su posebno korisne u dugoročnoj brizi za zdravlje probave.

Paradajz

Paradajz je pogodan i za osetljive želuce, posebno kad je kuvan. „Paradajz sadrži likopen, antioksidans koji se lakše apsorbuje kada je termički obrađen“, kaže Best. Takođe je blag za probavu.

Povrće koje može izazvati probavne tegobe

Kupusnjače (brokoli, karfiol, prokelj, kupus)

Ovo povrće ima mnoge zdravstvene prednosti, ali često izaziva nadutost i gasove kod osetljivih osoba. „Ove su namirnice bogate vlaknima i sumpornim jedinjenjima, što dugoročno koristi zdravlju creva, ali mogu uzrokovati nadutost kod mnogih ljudi“, objašnjava dijetetičarka. Preporučuje se termička obrada jer „kuvanje pomaže da se razgrade vlakna koja izazivaju nelagodu“, dodaje.

Pročitajte još:

Crni i beli luk

Ove namirnice svakodnevno se koriste u kuhinji, ali za neke mogu da budu problematične. „Vrlo su bogati fermentabilnim FODMAP-ima“, upozorava Best, dodajući da „mogu izazvati simptome i u malim količinama kod osetljivih pojedinaca“. Uprkos svom ukusu i nutritivnim vrednostima, crni i beli luk često su prvi na spisku za izbacivanje kod osoba s probavnim tegobama.

Pečurke

Iako su mnogima omiljena namirnica, pečurke mogu da uzrokuju neprijatne simptome kod osetljivih osoba. „Sadrže poliole, grupu FODMAP-a, koji mogu uzrokovati nadutost kod nekih ljudi“, navodi Best. Poliol je vrsta šećernog alkohola koji u crevima zadržava vodu i fermentira, što može dovesti do nelagode. Ako imamo probavne smetnje, trebalo bi da izbacimo pečurke na neko vreme i pratimo promene, prenosi Index.hr.

Ključno je slušati signale vlastitog tela i pratiti kako nam pojedine vrste povrća utiču na probavu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare