čips
Foto:Martin Wagner / imago stock&people / Profimedia; steponefoods.com

Koliko je često jedete?

Koliko god da ume da bude primamljiva, određena hrana je neprijatelj vašeg srca. O tome je nedavno za CNBC govorila doktorka Elizabet Klodas, kardiološkinja. Kao kaže, apsolutno nikad je jede – čips.

„Ima puno aditiva, a malo vlakana i drugih korisnih hranljivih materija. Ako jedete jednu kesicu čipsa svakog dana, za godinu dana unećete 3/4 šolje soli (što je skoro 200 g) i ugojićete se skoro sedam kilograma. Previše soli podiže krvni pritisak, a značajno povećanje telesne težine može negativno uticati na holesterol i šećer u krvi“, upozorava doktorka.

Da sve bude gore, brojke pokazuju da je baš čips jedan od najprodavanijih artikala u marketima u Srbiji, o čemu piše i instore.rs.

Dakle, čini se da nismo svesni koliko je ova popularna grickalica nezdrava i šta može da uradi našem telu.

Uz to, ispostavlja se da negativne posledice nisu vidljive tek nakon godinu dana jer istraživanja pokazuju da nezdrava hrana negativno utiče na krvne sudove u roku od nekoliko sati nakon konzumiranja.

Pročitajte još:

Srećom, postoje dobre alternative čipsu i ostalim sličnim grickalicama.

Doktroka Klodis kaže da ona rado za užinu uzme humus sa povrćem, orahe ili neko drugo orašasto voće, bananu, pomorandžu.

„Često posežemo za čipsom ne zato što smo gladni već zato što nam je dosadno. Umesto toga, uzmite namirnice bogate vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, antioksidansim koji pomažu u snižavanju holesterola.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare