grickalice
Foto: suwinai sukanant / Alamy / Alamy / Profimedia

Gotovo niko nije imun na žudnju za hranom u poslepodnevnim satima. Čak i ako nismo gladni, između ručka i večere često osetimo potrebu za grickanjem. Grickalice imaju lošu reputaciju, ali zapravo mogu biti zdrave.

Kardiološkinja Sandja K. Balaram za The Parade otkriva da jednu grickalicu, koju smatra zdravom za srce, jede gotovo svaki dan – to su kokice pečene na vazduhu.

“Ova grickalica je zdrava za srce jer je bogata vlaknima, a ima malo kalorija”, rekla je dr Balaram.

Ishrana bogata vlaknima povezana je s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Vlakna mogu pomoći u snižavanju nivoa LDL holesterola, što pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Pročitajte još:

Jedna šoljica kokica pečenih na vazduhu ima 31 kaloriju. Niskokalorični zalogaji pogoduju zdravlju srca jer prekomerni unos kalorija može uzrokovati gojaznost, što je faktor rizika za srčane bolesti, prenosi N1info.ba.

S druge strane, kokice za mikrotalasnu pećnicu bogate su natrijumom i zasićenim mastima, a to su materije loše za zdravlje srca ako se konzumiraju u prekomernim količinama. Takođe, umesto dodavanja soli kokicama, koje povećavaju količinu natrijuma, razmislite o dodavanju začina i bilja koji su povezani s blagotvornim delovanjem na zdravlje srca, poput kurkume, belog luka, komorača ili kapra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare