Problem masne jetre postaje sve učestaliji, a glavni uzrok, prema mišljenju lekara, jeste nezdrava ishrana. Nutricionista Predrag Nenadić objašnjava kako dolazi do ovog problema i koje namirnice bi trebalo izbegavati.
Doktor Nenadić savetuje da izbacite iz ishrane sve ugljene hidrate i veštačke šećere, kako biste uspeli da snizite holesterol i trigliceride.
– Jedite hranu bogatu zdravim mastima (domaća mast, maslinovo ulje, hladno ceđena biljna ulja, namirnice bogate holinom (slanina, jaja), jedite lososa, skušu, sve zdrave masti…). Jetra ne može da se očisti sokovima, pogotovo onim koje kupujete. Na njima svuda piše da ti sokovi sadrže fruktozu, a ona je najopasnija za gojenje. Fruktoza daje slast proizvodu, ali daje i mast telu. Ta fruktoza uvećava trigliceride i holesterol u organizmu.
„Masna jetra ne nastaje zbog unosa masne hrane – to je jedna od velikih zabluda u ishrani. Mnogo ljudi godinama veruje u ovo, a istina je sasvim drugačija“, kaže Nenadić.
„Jetra skladište višak šećera u obliku masnog tkiva. Holin (vitamin B4), koji se nalazi u slanini, jajima i mesu, pomaže u preraspodeli holesterola i sprečava njegovo zadržavanje u jetri, šaljući ga u masne naslage – na stomak, zadnjicu i druge delove tela. Međutim, kada iz straha od holesterola izbacimo zdrave masnoće iz ishrane, povećavamo rizik od masne jetre.“
Reč je o takozvanoj nealkoholnoj masnoj jetri, koja otežava detoksikaciju organizma. „Jetra tada ne može da obavlja svoju funkciju čišćenja tela od toksina, što se odražava na koži – pojavom akni, peruti, ljuštenjem noktiju, svrabom kože“, ističe nutricionista.
Holesterol nije neprijatelj organizma – on je ključan za sintezu hormona i izgradnju ćelijskih membrana. „Problem nastaje kada u telu ima previše lošeg holesterola – LDL lipoproteina niske gustine“, kaže Nenadić.
Trigliceridi, koji su često povišeni kod osoba sa masnom jetrom, nisu posledica konzumiranja svinjetine, već prekomernog unosa hlebnih proizvoda, peciva, rafinisanog brašna i šećera.
„Ono što jedemo ima presudan uticaj. Ključno je unositi dovoljno vode, jer jetra obožava hidriran organizam! Pored toga, važno je konzumirati vlakna (i rastvorljiva i nerastvorljiva) i hranu koja podstiče rad jetre, poput koprive, maslačka, korena čička.“
Nutricionista savetuje unos zdravih masnoća: domaće masti, maslinovog i hladno ceđenih biljnih ulja, slanine, jaja, lososa, skuše i drugih namirnica bogatih holinom.
„Jetru ne možete očistiti industrijskim sokovima. Iako na njima piše da sadrže voćni šećer, problem je što se ta fruktoza industrijski dobija iz kukuruza (glukozno-fruktozni sirup) i nije isto što i fruktoza iz prirodnog voća. Upravo ta veštačka fruktoza podiže trigliceride i holesterol u organizmu.“
Zaključak je jasan – pravilna ishrana i dovoljan unos tečnosti ključni su za zdravlje jetre i celokupnog organizma.
Predrag Nenadić je jedan od naših najpoznatijih nutricionista koji je svoje kvalifikacije sticao na prestižnim svetskim univerzitetima. Bio predsednik Udruženja Nutricionista Jugoslavije i predsednik Društva za unapređenje ishrane. Radio i stručno se usavršavao na Univerzitetskoj klinici u Ludwigshafenu u Nemačkoj, kao dijetetičar-nutricionista.
Kao naučni radnik i publicista oglašavao se i pisao za brojne stručne časopise i izdao prestižne stručne knjige: Kako hranom da sačuvaš zdravlje (1976), 1001 način da doživiš stotu (1978), Standardi u ishrani studenata Jugoslavije (1979), D Komplex 101 (2017), Snagom volje do idealne telesne težine – lečenje gojaznosti (2018), Hrana kao lek – dijetoterapija bolesti (2019) i Jabukovo sirće-čuvar vašeg zdravlja (2019). A za njegov rad nagrađen je i brojnim nagradama.
(Stil)
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare