Švajcarska je jedna od najskupljih zemalja na svetu, ali evo šta se desi kad neko pokuša da spusti cene.
Diskontni lanac Aldi Suisse spustio je cene hleba. Polubeli hleb od 500 grama sada košta 99 centi, što je skoro za petinu manje nego ranije. Isto važi i za integralni hleb, koji takođe košta 99 centi.
Ostale vrste hleba, kroasani i peciva takođe su sniženi do 18 posto. Kako su objasnili, niske cene imaju za cilj da olakšaju teret kućnih budžeta kupaca.
Pekari su odmah reagovali.
„Smatram to tragičnim“, rekao je Martin Majer, vlasnik pekare Vuaillat u Cirihu, prenosi The Local. „Prodaja vekne hleba za 99 centi je apsolutno apsurdna.“
On i drugi pekari pretpostavljaju da je niska cena posledica mehaničke proizvodnje i upotrebe jeftinog brašna – sve to utiče na svežinu i kvalitet hleba. Po njima, vekna bi trebalo da košta 4 franka (4,30 evra).
I mediji se pitaju „da li Aldi hoće da uništi pekare“, a šta javnost misli o tome, najbolje opisuju komentari ispod članka u Blicku.
Neki smatraju da su same pekare krive.
„Cene hleba u pekarama u poslednjih nekoliko godina su skočile u nebo. Ništa nije učinjeno da se taj proces zaustavi. Sada, zahvaljujući Aldiju, plaćamo cenu“, piše jedan čitalac. Drugi konstatuje da „ljudi jednostavno više nemaju novca za kupovinu luksuznih peciva.“ „U Švajcarskoj sada ima dovoljno ljudi koji su daleko od razmišljanja o blagostanju. Ova ponuda upravo je usmerena na te ljude“, napisao je treći, a prenosi Večernji list.
Ipak, ima i onih koji su „uvek spremni da potroše više na organski hleb u pekari“. „Srećom, u Švajcarskoj još ima ljudi koji cene kvalitet i nisu opsednuti štednjom. Ako morate da pazite na svaki cent, potpuno razumem da želite da uštedite pri kupovini. Ako ne, treba obratiti pažnju na kvalitet i održivost.“
Jer, neki se boje da su niske cene predobre da bi bile istinite. „To nije hleb, to je nešto pečeno od jeftinog hemijskog brašna. Ne može biti zdravo.“ „Teše“ ih oni koji misle da su marketi sad na istom nivou kao pekare, bar kada je reč o hlebu.
„Pekari su jednostavno propustili priliku. Kad su se pojavile prve diskontne prodavnice s pećima, šta su učinili? Ništa. Mislili su da će diskonti nestati za nekoliko godina. Ali u diskontima, na primer, još se može pronaći sveže pečeni hleb po redovnim cenama u 19 sati, dok se pekare zatvaraju u 18 sati.“
Na kraju, može da se desi da ovaj potez pokrene novi trend – mnogi izjavljuju da najradije peku sami svoj hleb, pri čemu tačno znaju šta stavljaju u njega, a prolaze jeftinije.
„Žele privući ljude u Aldi jeftinim cenama hleba. Tamo će kupiti puno drugih namirnica osim hleba. Dakle, isti princip kao i kod drugih promocija. Ne može funkcionisati drugačije“, jedan je od zaključaka.
Eto koja se diskusija razvila na drastično sniženje osnovne namirnice, doduše u jednoj od najbogatijih i najstabilnijih zemalja sveta – odmah postaju sumnjičavi.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare