Online ljubav
Online ljubav; Foto: SUWANNAR KAWILA / Alamy / Alamy / Profimedia

Pulska policija istražuje prevaru 49-godišnjakinje koja je oštećena za više hiljada evra od strane odobe koja joj se na društvenim mrežama predstavila kao turski glumac. 

Neko vreme se dopisivala s njim, a nakon što je muškarac zadobio njeno poverenje, zatražio joj je da mu uplati novac, obećavajući joj ljubav.

U razdoblju od 6. decembra prošle godine do 25. januara ove godine oštećena mu je na nekoliko računa uplatila više od deset hiljada evra, a shvatila je da je prevarena kada joj se s lažne e-mail adrese navodno javio FBI sa zahtevom za daljom uplatom novčanih sredstava i tad je slučaj prijavila policiji, prenosi N1 Zagreb.

Kako bi se izbegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.

Pročitajte još:

“Počinitelji tzv. romantičnih prevara kroz komunikaciju iskazuju snažna osećanja prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno poverenje, traže novac, poklone ili podatke o bankovnim karticama. Takođe mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise”, navode iz policije.

Upozoravaju se građani da budu oprezni i da ne dele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitovati i koji bi počinitelju mogao da posluži za ucenjivanje.

***

Bonus video: Internet prevare – kako izbeći lažne nagradne igre?