Foto: Shutterstock

Šta se dešava s mesom kojem je istekao rok? Jedan zaposleni u poznatom trgovinskom lancu otkrio je šta se zaista događa i niko nije oduševljen onim što je pročitao.

Nema nikakve sumnje da postoje trgovci kojima je profit na prvom mestu, a tek na kraju zdravlje kupaca. Jasno je da je potrebno hranu, jednom kada se nađe na policama trgovina, prodati pre isteka roka trajanja. To se uglavnom i događa, ali povremeno se desi da rok trajanja istekne pre nego što proizvod bude prodat. U takvim slučajevima proizvod bi trebalo povući iz prodaje – i to većina trgovinskih lanaca i čini, piše portal Govori.se.

Međutim, očigledno se povremeno pojave i nepošteni trgovci, što je pre izvesnog vremena otkrio jedan od zaposlenih u trgovinskom lancu u Srbiji. On je medijima otkrio šta se radi s proizvodima kojima istekne rok trajanja u njihovim prodavnicama. Odlučio je da razotkrije ponašanje svojih poslodavaca i priznao šta zaposleni moraju raditi kako bi prikrili propuste u trgovinama. Njegova priča izazvala je veliku pažnju i jasno pokazala da je oprez prilikom kupovine uvek neophodan.

„Svi radimo sve. Istovremeno premeštamo kutije s prolaza, sečemo meso, krijemo proizvode kojima je istekao rok trajanja, vraćamo ih na police, popravljamo frižidere koji se kvare najmanje jednom nedeljno“, rekao je radnik čiji identitet nije otkriven.

Pročitajte još

Ispričao je i šta se radi s mesom kojem istekne rok trajanja. „Ako se sveže meso ne proda, ne baca se. Šalje se na dalju obradu. Takvo meso se pere u sirćetu i vodi, nekoliko puta melje u mašini, puni začinima i od njega se prave kobasice i ćevapi“, bio je iskren.

Dodao je da proizvodi kojima istekne rok trajanja najčešće nisu povučeni iz prodaje kako bi se sprečio gubitak. Umesto toga, radnici su zaduženi za menjanje nalepnica s datumima na proizvodima! Uz to, apelovao je na potrošače da budu veoma pažljivi prilikom kupovine prehrambenih proizvoda i da se pridržavaju saveta koji im mogu pomoći da prepoznaju staru robu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare