supermarket
supermarket, Foto: Robert Daly / Caia Image / Profimedia

Većina populacije uglavnom se poziva na istaknute datume kada odlučuje hoće li neki proizvod zadržati ili baciti. Ipak, datum ispisan na pakovanju nije nužno garancija sigurnosti hrane, kao ni nedostatak iste.

Evo što zaista znače rokovi valjanosti namirnica, koliko dugo možete čuvati hranu nakon istaknutih datuma i kako najbolje iskoristiti namirnice kako hrana ili novac ne bi postali nepotrebni otpad, piše N1.hr.

“Najbolje upotrebiti do” označava datum do kog je hrana na svom vrhuncu po ukusu ili kvalitetu.

“Upotrebiti do” označava krajnji preporučeni datum do kojega možete jesti hranu vrhunskog kvaliteta.

Iako se ovi datumi odnose na kvalitet i svežinu, 42 posto ispitanika istraživanja o gospodarenju otpadom uvereno je kako se oznaka ”upotrebiti do” odnosi na sigurnost.

Treba li hranu kojoj je istekao rok trajanja bacati?

Istek datuma na ambalaži hrane ne znači da proizvod morate baciti. Ako hranu ispravno čuvate, pravilno je obrađujete i njom rukujete, sigurna je dok god se na njoj ne pojave znakovi kvarenja, a to će tačnije odrediti vaša čula nego otisnuti datum.

Bakterije koje uzrokuju kvarenje uzrokuju primetne promene mirisa, ukusa i teksture hrane, pa ako se ništa od toga nije promenilo, hrana je sigurna za jesti.

PROČITAJTE JOŠ:

Koliko dugotrajna hrana može stajati?

Trajna hrana poput testenine, grickalica i konzervi teoretski može stajati neograničeno dugo, ali to ne znači da će zauvek zadržati isti ukus, već samo da ima neograničen rok trajanja što se tiče sigurnosti.

Zamrzavanje hrane smanjiće količinu otpada

Viškove hrane poput mesa ili hleba ne morate bacati ako imate zamrzivač, no treba je smrznuti dok su namirnice sveže i na sobnoj temperaturi. Zamrznuta hrana uglavnom se neće pokvariti ako ste je pravilno spremili, ali što duže čekate s konzumacijom, ona više gubi na kvaliteti i svežini.

***

Bonus video: Nemački bokser

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar